Bozüyük Poyra Köyü

Bozüyük Poyra Köyü

Poyra köyü haberleri, güncel son dakika gelişmeleri, Poyra köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Bilecik köyleri arasında yer alan Poyra köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Bozüyük Poyra köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Poyra köyü son dakika gelişmeleri, Poyra köyüne özgü yemekler, Bozüyük Poyra köyünün tarihi, Poyra köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Poyra köyüne ait haberler, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Poyra, Bilecik ilinin Bozüyük ilçesine bağlı bir köydür. Köyde, Hatukay boyuna mensup Çerkesler ve Balkan Türkleri yaşamaktadır.Köyün ilk kuruluş adı Hatıkuaye'dir. Bugünkü adı köyün arazilerinin çok yağış alarak çamurlu oluşu sebebiyle at arabalarının tekerleklerinin orta kısımlarındaki çelik silindire kadar çamura batmasından dolayı bu parçanın adından gelerek Poyra olmuştur. Poyra Köyü; Rus-Çerkes Savaşı neticesinde 1864 yılında yurtlarından ayrılan ve Çerkes olan Hatukayların bir kısmının 1870-1873 yılları arasında bu köye gelerek yerleşmesiyle kurulmuştur. 1864 yılında Kafkasyalı bir Çerkes Musa Kundakov'un çabalarıyla Osmanlı Sadrazamı Fuat Paşa'nın da iskan izni vermesinden sonra Kafkasya'dan Osmanlı topraklarına başlayan zorunlu bu göçte Hatukaylardan oluşan 250 civarında bir kafile atlı, arabalı ve yaya olarak diğer Kafkas göçmenlerinin çoğunun aksine deniz yoluyla değil de kara yoluyla Kırım ve Azak Denizi'ni dolaşarak Balkanlara gelmişlerdir. Bugünkü Bulgaristan sınırları içinde olan Saracaali'ye gelerek oradaki bir Türk köyünde birkaç yıl kadar kalmışlardır. Osmanlı'nın İskan Politikası neticesinde ikinci kez yurtlarından ayrılarak Anadolu'da kendilerine Bursa'nın İnegöl ilçesi yakınlarında bir yer gösterilmiş ve bu bölgede de birkaç yıl kadar kalmışlardır.Yaşam tarzı olarak dağ yaşamına daha alışkın olan Hatıkoy'lar İnegöl ovasında iklimin kendilerine uygun olmaması nedeni ile bugünkü köyün arazi durumunu uygun bularak zamanın İskan Dairesi'nin de izniyle buraya yerleşmişlerdir. Yerleşen aileler Dıdav, Boron, Bilmah, Malboh, Hanebşe, Yevtıh, Zoromko, Lımafko ve Haguce sülaleleridir. Hatukayların tamamı Poyra Köyü'ne yerleşmemiştir.Wowstvaş, Yevtıh, Huacemko ve Yorukoların bir kısmı ile Kolevko ve Karşeyko'ların tamamı bugünkü Çerkes Çepni Köyü'ne yerleşmiştir. Poyra Köyü nüfusu kurulduğu günlerde 250 aile civarında iken Saracaali'den gelen Balkan Türkleri'nin de köye katılması ile 300 aileyi geçmiştir. Hatukaylar Balkanlarda Saracaali'de birkaç yıl kadar kalmışlar ve buradaki Türklerle iyi bir komşuluk ilişkileri kurmuşlardır. Saracaali Türkleri de 10 yıl sonra sürgüne maruz bırakıldıklarında İstanbul İskan Dairesi'ne gelerek kendileriyle daha evvel birkaç yıl da olsa yaşamış olan Çerkeslerin bulundukları bu köye gitmek isteklerini bildirirler. İstanbul İskan Dairesi'nin izniyle onlar da Poyra Köyüne gelerek yerleşirler.Poyra Köyü; Bilecik iline 49 km,Bozüyük ilçesine 14 km, Eskişehir iline 30 km uzaklıktadır.

Poyra, Bilecik ilinin Bozüyük ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Poyra Köyü Resimleri ve Poyra köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Bozüyük Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Bozüyük Bilecik Arası Kaç Km? Bozüyük Hava Durumu? Bilecik Köyleri ve Bozüyük Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bilecikli iseniz Bilecik Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Bilecikli Ünlüler arasında Bozüyük Poyra Köyünde doğan biri var mı? Bozüyük Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.