Burdur Günalan Köyü

Burdur Günalan Köyü

Günalan, Burdur ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köyün eski adı "LENGÜME" dir. Yaklaşık olarak 300 yıl öncesinde şu andaki yerleşim bölgesine yakın bir yer de Bayköy diye adlandırılan yerden göç edilmiştir.

Köy sınırları içerisinde Teke Saraylar adında bir eski yerleşim yeri mevcuttur.
Köyün (Lengüme) camii takribi 18. y. yılın sonları ile 19. y. yılların başlarında avlu içerisinde kare planlı devşirme taş malzemeden (Roma, Bizans dönemi malzemeler.) örgülü kırma çatılı, çatı üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülü. Dört ahşap sütün tarafından taşınan üç bölümlü son cemaat yeri olan camii içindeki sütün kaideleri bahçe ve dış duvarda olduğu gibi devşirme başlıklar kullanılmıştır. Orta Bölümü kubbeli yan bölümler çapraz tonozla kaplanmıştır. Orta kubbe içerisinde, eteklerinde ve kemer köşelerinde boya ile yapılmış bitkisel bezemeler vardır. Çift kanatlı ahşap kapı oyma tekniği ile süslüdür. Batı duvarı üzerinde yarım şerefe şeklinde bir balkonu andıran minare kısmının ahşap külah bölümü çatı üzerinde devam etmektedir.Köyde tarhana adında kuru bir çerez vardır.Kış aylarında akşamları sobanın üstünde haşlandıktan sonra ceviz ile birlikte tüketilir.
Şehir merkezine 12 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Yazlar sıcak,kışlar soğuk ve yağışlı geçer.
Köyde, ilkögretim okulu vardır ancak 3. sınıfa kadardır,Burdur ilinde merkez okullarda taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köy içi paket taş döşelidir.Köyün en büyük meydanı "çeşme önü" meydanıdır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.