Çan Kocayayla Köyü

Çan Kocayayla Köyü

Kocayayla Köyü haberleri, Çan Kocayayla köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kocayayla köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Çanakkale Köyleri Arasında yer alan Kocayayla köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Çan Kocayayla köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kocayayla köyü son dakika gelişmeleri, Kocayayla köyüne özgü yemekler, Çan Kocayayla köyünün tarihi, Kocayayla köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kocayayla köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kocayayla, Çanakkale ilinin Çan ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kocayayla Köyü Resimleri ve Kocayayla köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çan Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Çan Çanakkale Arası Kaç Km? Çan Hava Durumu? Çanakkale Köyleri ve Çan Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Çanakkaleli iseniz Çanakkale Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Çanakkaleli Ünlüler arasında Çan Kocayayla Köyünde doğan biri var mı? Çan Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kocayayla, Çanakkale ilinin Çan ilçesine bağlı bir mahalledir.

köy Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı 1600 nüfuslu 520 hane'den oluşan şirin bir köydür.

Çan'ın yaklaşık 10 km kuzeyinde bulunan köye, 5 km batısındaki Karabayır ve 5 km kuzey batısında bulunan, üzerinde Bizans ve Osmanlı döneminden kalma kale surları bulunan Sapan Tepesi ve üzerinde kurulduğu muhteşem yayla eşsiz bir güzellik katmaktadır.

Osmanlı döneminde, bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Şumnu ili Provadi ilçesine bağlı Kayaardı Köyü’nde yaşayan atalarımız 1877 - 78 Osmanlı - Rus Harbi’nden sonra yaklaşık 350 yıl yaşadıkları toprakları terk ederek binbir zorlukla geldikleri anavatanlarında önce Biga'nın Kahvetepe yöresinde konaklamışlarsa da oraları yaşam şartlarına uygun bulmamışlar ve bu güzel toprakları yurt edinmişlerdir.

köye gelen ve yaklaşık 15 haneden oluşan öncü kafile Topçu Tepe eteklerine (Orta Mahalle) Yerleşmişlerdir. köyün en yaşlılarından Hasan Umut, Halil Kamacı ve diğer yaşlılardan aldığımız bilgilere göre gelen ilk kafileden bazıları; Ali Osman Ağa (Damar), Ahmet Ağa (Kınık), Molla Ahmet (Örü), Köse Ahmet (köse), Recep Çavuş (Sezer), Sağır Mehmet (Azap), Bilal Osman (Gümüş), Kara Emin (Üstün), Hüseyin Ağa (Durgut) ve aileleri imiş.

Daha sonra ağırlıklı olarak Provadi, Razgat, Aydos gibi yerlerden gelen kafilelerle köy yörenin en büyük köyü haline gelmiştir. köyden Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarına çok sayıda asker katılmış olup önemli sayıda şehit vermiş ve birçok kişide gazi olmuştur.

Kurtuluş Savaşı’nın sonlarında Türk ordusundan kaçan bir Yunan müfrezesi köye saldırmış ve Çınarcık, Koca Yamaç mevkiinde tarlada çalışmakta olan Dedem Mahmut Azap, eşi ve 2 yaşındaki kızlarına süngü ile saldırarak genç kadını şehit etmişler, küçük kızın boğazını süngü ile delmişler, dedemi birçok yerinden yaralamışlardır. Olayı uzaktan görenler köye haber vermişler, olay yerine gelenler, şehit kadını, yaralı dedemi ve 2 yaşındaki kızlarını alarak köye getirmişler, yaralı çocuk 3 gün yaşadıktan sonra şehit olmuştur. Oradan köye gelen Yunan askerleri tehditle yiyecek temininden sonra kaçmışlardır.

Cumhuriyet döneminde çiftçilik ve hayvancılıkla geçinen köy halkının 1960 yıllarında Çan ilçesinde Çanakkale Seramik Fabrikaları açılmasından sonra önemli geçim kaynağını seramik işçiliği ve gelişen hayvancılık oluşturmuştur. taşımalı eğitim veren 8 yıllık ilköğretim okulumuz, okul öncesi eğitimi ile ana sınıfı, spor kulübümüz, s.s.tarımsal kalkınma koop. gibi sivil toplum kuruluşlarımız ve genç nüfusumuzla her alanda çağdaş uygarlık yolunda hızla ilerlemeye devam edecektir.Çanakkale iline 98 km, çan ilçesine 8 km uzaklıktadır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve adsl vardır.

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.