Çanakkale Civler Köyü

Çanakkale Civler Köyü

Civler Köyü, Çanakkale ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köyün ilk kurucusu Civoğlu adında biridir.CİVLER isminide bundan almıştır.CİVLER'in birde Türkmen Mahallesi vardır.Mahallenin ismi KEMERDERE'dir.

KEMERDERE bu ismi burada bulunan su kemerinden ve deresinden almıştır.Bu su kemeri tarihi TRUVA şehrinin içme suyunu bu kemer üzerinden götürülerek karşılanmıştır.Bu su Kemer Çayının 2 Km yukarısından alınarak götürülmüştür.Suyun götürüldüğü topraktan yapılan künk borular hala görülebilmektedir.SU KEMERİ ve üzerindeki MAĞARA tarihi bakımdan çok önemlidir.Ayrıca bu kemerin altından geçen KEMER çayının oluşturmuş olduğu kayalar doğal tarihi KEMER Gölü görülmesi gereken tarih kokan bir cennet köşesidir.Köyün su kaynakları da boldur. .
Köyün gelenek, görenek ve en iyi yemekleri: peynirli yarma patlıcan kızartması, peynir helvası, tuğla köy fırın ekmeği, otlu zeytin yağlı pidedir.Bir de her yıl düzenlenen köy imecesi(köy hayırları)yapılmaktadır.Bu gelenek çok eskilerden beri burada yapılmaktadır.Her yıl Nisan ayının ilk hafta yapılması istenmektedir
Çanakkale merkezine 34 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyümüzde sulak ve elverişli topraklar bulunduğu için tarım ve aynı zamanda hayvanlar içinde güzel merası olduğundan dolayı köyün ekonomisi tarım ve hayvacılığa dayanır.Ayrıca köyün hemen 2 KM altında KEMER Çayının üzerine AKÇAPINAR sulama göleti kurulmuştur.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır.kanalizasyon şebekesi de yapılmıştır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.