Çeltik Hasatında Sona Gelindi

Çeltik Hasatında Sona Gelindi

Balıkesir'in Manyas ilçe ekonomisinin en önemli ürünlerinden olan çeltikte hasat sonuna gelindi.

Balıkesir'in Manyas ilçe ekonomisinin en önemli ürünlerinden olan çeltikte hasat sonuna gelindi.

Yaklaşık 60-65 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığı ve verimin geçen yıla göre yükseldiğini açıklayan Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, bu yıl geçen yıla göre 20-25 gün önce çeltik ekimlerinin yapıldığı için bu yıl hasadında erken başladığını söyledi.

Geçen yıl baldoda ortalama verim 450 kilogram iken bu yıl verim 600-650 kilogram arasında seyrediyor.

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, yabancı otla mücadelede başarılı olan üreticilerin yüksek verim aldıklarını belirterek, bu yıl yerli çeşitlerden kaçıldığını, fiyat açısından baldo ile eşdeğer cameron ve Osmancık çeşidine uygun ronaldo çeşitlerininin denendiğini vurguladı.

Hüseyin Danç, bölgede 60-65 bin dekar civarında çeltik ekimi olduğunu kaydederek, "Bu ekimin ağırlık olarak çoğunluğu Osmancık ve baldo türü bunun yanında yeni çeşitler Cameo ve Ronaldo'dur. Çiftçinin fiyatlarla ilgili bir beklentisi var, 2014 yılından bu yana çeltik fiyatları devamlı düşmüştür. 2014 yılında harmanda kilosu 2.4-2.5 TL arasında olan baldonun fiyatı bu yıl 1.8-1.9 TL.'ye düşmüştür. Bu 55 randıman baldonun fiyatıdır. Şu anda tüccar bunu bu şekilde almaktadır. TMO fiyatı 60 randıman üzerinden açıklamaktadır, bir barem fiyatı vardır, kuruluk oranı, nem oranı 13'tür, biz genelde ürünümüzü 15-16 rutubetle kuruttuğumuz malı ise TMO almaz. 60 randımanı yakalamanız zordur, rutubet ve randımandan yedi puan düşüldüğünde alacağanız fiyat da düşer, bu fiyatlar bizim için yeterli değildir. Beş yıl öncesinin rakamlarını bekliyorsunuz. Her yıl daha iyi olacak diye bekliyoruz. Verimler iyi olursa bizi tatmin eder. Bugün bu maliyetlerin altından çiftçinin kalkması çok zordur" dedi.

Işıklar Mahallesinden çeltik üreticisi İbrahim Cicibaş ise "Bu yıl bizde deneme olarak Cameo çeşidi ektik, çeltiklerimizin şu anki görünümleri güzel, verimler düşük olmasına rağmen, maliyetler çok yüksek, Cameo baldo ile eşdeğer, Ronaldo ise Osmancık'a eşdeğer bir çeşit. Bu çeltiklerden yüksek verim alırsak emeğimizin karşılığını alabiliriz. Maliyet 1000 lira, çeltik fiyatlarının da 2.5 TL.civarında olmasını bekliyoruz. Bugünkü fiyatlarla satarsak emeğimizin karşılığını alamayız" dedi.

Darıca Mahallesinden çeltik üreticisi Zeki Sarıaltın ise, "Bende bu yıl 120 dekar alana yatmaya ve hastalıklara karşı dirençli yeni bir çeşit olan Ronaldo ektim, görüntü olarak güzel, hasadı bekliyoruz, ilerleyen günlerde oluşacak fiyatlar nasıl olacak bilmiyoruz, fiyatlar düşük. Verim yüksek olursa karlılığımız biraz artar. Bu yıl çeltik fiyatlar düşük, maliyet dekarda 1000 lira civarında, bu da çiftçimizi memnun etmeyecek rakamlardır" dedi.

Çeltik Hasatında Sona Gelindi

Çeltik Hasatında Sona Gelindi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.