Çemişgezek Savuk Köyü

Çemişgezek Savuk Köyü

Savuk Köyü Haberleri, Çemişgezek Savuk Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Çemişgezek Savuk Köyü İle İlgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Tunceli köyleri arasında yer alan Savuk köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Çemişgezek Savuk Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Savuk Köyü son dakika gelişmeleri, Savuk Köyü ne özgü yemekler, Çemişgezek Savuk Köyü nün tarihi, Savuk Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Savuk Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Savuk Köyü, Tunceli ilinin Çemişgezek ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Savuk Köyü Resimleri ve Savuk Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çemişgezek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. doğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Çemişgezek Tunceli Arası Kaç Km? Çemişgezek Hava Durumu? Tunceli Köyleri ve Çemişgezek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tuncelili iseniz Tunceli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Tuncelili Ünlüler arasında Çemişgezek Savuk Köyü Köyünde doğan biri var mı? Çemişgezek Doğumlu Ünlüler Kimler?

Savuk, Tunceli ilinin Çemişgezek ilçesine bağlı bir köydür.

Savuk Köyü, 39.0167 Kuzey enleminde, 38.7833 Doğu boylamında bugün Tunceli ili Çemişgezek sınırları içerisinde yer alır. Arasından baraj gölü geçen köyün hemen güneyinde Elâzığ, batısında Erzincan toprakları bulunur.

Küçük bir yarımadayı andıran araziye kurulan Yukarı Savuk'un yanı sıra köyün kuzeybatı yönünde kalan, arasından 200 metrelik baraj gölünün bulunduğu karşı kıyıya da aynı yıllarda Aşağı Savuk(Azizli) inşa edilmiştir.

Civar sahil köyleri ve Ağın ile ulaşım suyolu ve karayolu ile sağlanabilir. 30 hanesi olan ve yaz aylarından 200 nüfusa ulaşan köyün ilçe yolu Örenceler bağlantısı ise hâlâ toprakdan ve bozukdur.

Köyün tamamı Sünni Türklerden oluşmaktadır. Savuk köyüyle ilgili ilk bilgilere Osmanlı'nın bölgeyi fethetmesinin ardından yapılan 1518 yılı tahrir kayıtlarında rastlıyoruz. Bu kayıtlarda tamamı Sünni-Türk ahaliden müteşekkil 45 hane olduğu, üretim üzerinden ödediği vergilerden hayli üretim yapıldığı ve iki ayrı değirmenin işlediği gözönüne alınınca civar köylere göre hayli büyük bir üretim kapasitesinin olduğu anlaşılmaktadır. Takip eden tahrirlerde de hane sayısı aynı kalmasına rağmen üretim sürekli artmıştır. Genel geçim kaynağı uzun yıllar boyunca tarım olmuştur.

Bugün bilimsel olarak yöre hakkında çok fazla araştırma yapılmamışsa da Çemişgezek ilçesinin diğer tarihi köyleri gibi Savuk Köyü'nünde 1000'li yılların başında Orta Asya'dan yapılan Türk göçleri sonrasında kurulduğu anlaşılmaktadır.

Keban Barajı'nın inşasından öncesinde yapılan Pulur, Sakyol kazılarında çıkan geleneksel Türk motifleri, koç başları, civar köy ve yer adları, geleneksel yaşam biçimleri ve sözlü tarih bu hususu destekler niteliktedir. Nitekim Osmanlı'nın ilk tahririnde (1518) belirttiği büyüklükteki bir köy yerleşiminin oluşumu için yüzyıllarla ifade edilen bir yerleşiklik gerektiği aşikardır.

TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Köy, Çemişgezek ile birlikte Cumhuriyet'in kurulduğu yıllarda Elazığ'a bağlı kalmış daha sonra, 25 Aralık 1935'te Tunceli il olunca Tunceli'ye bağlanmıştır. Savuk'da Çemişgezek'in diğer köyleri gibi arasından Keban Baraj Gölügeçse de cografi ve kültürel olarak tarih boyunca Elazığ'a yakın olmuştur. Hemen her kültürel özelliği Elazığ'daki gibidir.Savuk adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemekle beraber, köy ile aynı adı taşıyan ve tahmini köyün kuruluş yılları döneminde Selçuklu'ya bağlı olarak bölgeye akınlar düzenleyen Kuman Başbuğu Savuk Bey'den ya da bugün Savuk olarak kullsavukan adın, Osmanlı'nın bölgeyi fethi sonrasından yapılan ilk tahrirde (1518) Sağukşeklinde geçmesi sebebiyle adın soğuk sıfatından gelmiş olması da mümkündür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.