Çermik Şeyhandede Köyü

Çermik Şeyhandede Köyü

Şeyhandede Köyü Haberleri, Çermik Şeyhandede Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Şeyhandede Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Diyarbakır Köyleri Arasında Yer Alan Şeyhandede Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Çermik Şeyhandede köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Şeyhandede köyü son dakika gelişmeleri, Şeyhandede köyüne özgü yemekler, Çermik Şeyhandede köyünün tarihi, Şeyhandede köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Şeyhandede köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Şeyhandede , Diyarbakır ilinin Çermik ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Şeyhandede Köyü Resimleri ve Şeyhandede köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çermik Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Çermik Diyarbakır Arası Kaç Km? Çermik Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Çermik Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Diyarbakırli iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakırli Ünlüler arasında Çermik Şeyhandede Köyünde doğan biri var mı? Çermik Doğumlu Ünlüler Kimler?

Şeyhandede , Diyarbakır ilinin Çermik ilçesine bağlı bir mahalledir.

Şeyhandede (Şeyhanê Deda), Dedeler'in Şeyhleri (Şeyhler Köyü) demektir. Dede, 12. yüzyılda köye ilk yerleşen BABADEDE diye bilinen Aile-i Taha ve Yasin Şeyhil-Meşayih Kutbul-Arifin Şeyh Seyyid Ağbaş bin Busa’d Hasrani bin Şeyh Ali bin Şeyh Muhammed İmam Muhammed Mehdi bin İmam Hasan Askeri bin İmam Ali Naki bin İmam Muhammed Taki bin İmam Ali Rıza bin İmam Musa Kazım bin İmam Cafer Sadık bin İmam Muhammed Bakır bin İmam Ali Zeynelabidin bin İmam Huseyn bin İmam Ali Murteza’nın neslinden olup Evlad-ı Resul’dür. Dede'nin soyundan gelen Koca ailesine Dedeoğulları, wucağa deda (Dedelerin ocağı) denilmektedir. Soyadı Kanunu ile "şeyh" (Arapça lügat anlamı İhtiyar, yaşlı, kocamış) kelimesinin Türkçe karşılığı olan "Koca" soyadını almışlardır. Koca Ailesi'nin kökeni Arap'tır. Berat-ı Şerif olarak bilinen Hicri 878 (Miladi 1473) tarihli yaklaşık 3.5 metrelik şecerede Koca ailesinin ataları babadan oğula sabittirler. 1530 yılına ait "Muhasebe-i Vilayet-i Diyar-ı Bekr ve Zü'l Kâdiriyye ve Arab" kitabına göre Şeyhandede Köyü'nün ismi Şeyhler Karyesi (Sekenak Karyesi), Çermik'te o zamanlarda bulunan tek zaviye de bu mahallede bulunan Şeyh Ağbaş Şerif Zaviyesi'ymiş. Zaviye, Selçuklu Sultanı Alaaddin tarafından hibe edilen Şeyh Ağbaş Vakfı bünyesinde olup o zamanlar geliri 1957 akçeymiş. Bu kitaptaki cemaat ve kişi adları dizininde Koca ailesi Şeyh Ağbaş Şerif ocağı olarak geçmektedir. Şeyhandede (Şeyhler Karyesi), üç nahiyesi bulunan Çermik'in Hisaran nahiyesine bağlıymış. Babadede'nin babası Şeyh Busa'd Hasrani Bağdat'tan bu bölgeye mürşidi Tacul-Arifin Ebul-Vefa tarafından Bağdat'tan irşad için gönderilmiştir. Kabrinin Siverek-Çermik yolundaki Sultan Sahab Türbesinde olduğu söylenir. Bir başka görüşe göre Şeyh Busa'd Hasrani'nin türbesi Eski Karahan Köyü'ndedir. Babadede'nin kardeşi Şeyh Cafer Yukarışeyhler Köyü'ne, diğer kardeşi Şeyh Bekir Aşağışeyhler Köyü'ne yerleşmiştir. Babadede (Şeyh Ağbaş) de Şeyhandede (Sekenak) Köyü'ne yerleşmiştir. Mahallenin sakinleri Babadede'yi Padişah'a şikayet etmişler, sihir yaptığı iftirasında bulunmuşlar. Şeyh Ağbaş icazetini gösterip üstün kerametler gösterince Sekenak ve çevresini padişah vakfetmiş ve birçok aşireti Şeyh Ağbaş'ın müridi yapmış. O vakıf Akkoyunlu Devleti, Osmanlı Devleti zamanında da aynen devam etmiş, dokunulmamış. Babadede’nin torunları da tarih boyunca zaviye ve vakfın yetkilileri olmuş. Cumhuriyet döneminde çıkarılan kanun ile zaviye ve vakıf kapatılmış.

Mahallede konuşulan dil Zazaca'dır. "Dımlî" olarak ifade edilen bu dili mahallede herkes bilmektedir. Geleneksel yemekler çeşitlilik arz etmektedir. Yörenin daha çok sulu olmak üzere yemeklerine genel olarak ekşi anlamında "tırş" denir. Tırşé punî, qıloğîreka, şamıka; kengeri, kebabê qaburğey, dolık, sogılme, bewranî, şorbay doy... yörenin başlıca geleneksel yemekleridir. Mahallede adak kurban kesme geleneği vardır. Köylülerin ortak girdiği "mangay ziyar" denen kurbanlık sığır ziyarette kesilir ve sevabı Babadede'ye hediye edilir. Adak kurbanlar genellikle ziyarette kesilir.

Diyarbakır il merkezine 126 km, Çermik ilçesine 33 km uzaklıktadır,yüzeyi yer yer düz alanlarla vadiler ve sırtlardan ibarettir. Köy dağlarla çevrili görünmektedir. Sulardan zengin bir konumdadır. Birçok su kaynağı bulunmaktadır.

Mahallede hemen herkesin akrabası Almanya'da vardır. Diğer genç nüfus ise Alanya'nın Avsallar Beldesi başta olmak üzere Akdeniz Bölgesi'nde ticaret ile meşguldür. Ana gelir kaynağı gurbet olsa da mahallenin yerli ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Pamuk, buğday, nohut ve patlıcan başlıca ekilen mahsullerdir. Üzümden de verim elde edilmektedir. Arıcılık bir diğer gelir kaynağıdır mahallede.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardir ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.