Cide Sofular Köyü

Cide Sofular Köyü

Sofular Köyü haberleri, Cide Sofular köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sofular köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Sofular köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Cide Sofular köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sofular köyü son dakika gelişmeleri, Sofular köyüne özgü yemekler, Cide Sofular köyünün tarihi, Sofular köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sofular köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sofular, Kastamonu ilinin Cide ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sofular Köyü Resimleri ve Sofular köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Cide Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Cide Kastamonu Arası Kaç Km? Cide Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Cide Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Cide Köyünde doğan biri var mı? Bozkurt Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sofular, Kastamonu ilinin Cide ilçesine bağlı bir köydür.Köy eski bir Osmanlı köyüdür. Osmanlı öncesi döneme dair varlığı söz konusudur. Daha önce Erkük Divanına bağlıyken 1895-1907 yılları arasında kurumsal kimlik kazandırılan köylerden biridir. Köyün ismi bu tarihten beri kullanılmaktadır. 1885 yılındaki eski ilk tapu kayıtlarında karyesi Erküt Divanı olarak belirtilirken, Cumhuriyet öncesi eski yazı tapularda ise Erküt'ten ayrılma Sofular şeklinde yer almaktadır. Köy: Hıdır,Kodak, Solak, Dere, Orman, Elekcibağı ve İslam Bey mahallelerinden oluşmaktadır. Köyde Hıdır Kalesi, Kale tarlaları, Dursun Yeri (Eski Ceneviz Mezarlığı), Gavur Harmanı, Gök Tepe (Kalenin fethi esnasında şehit olan 3 erenin türbesi), Hoca Pınarı, Karaca İncirlik ve Topal Ağa Türbesi gibi tarihsel mekanlar bulunmaktadır. Hıdır Kalesi Cide'nin korunması açısından stratejik öneme sahip bir kaledir. Kale etrafında "Ören" olarak bilinen eski köy yeri, Cide'nin eski yeri olup köy buradan Cide'nin şimdiki bulunduğu alana sonradan taşınmıştır. Bu konuda kuvvetli deliller vardır.
Kastamonu iline 142 km, Cide ilçesine 3 km uzaklıktadır. Engebeli bir arazi yapısı bulunmaktadır. Köyde doğal kestane ormanları, çam ormanları ve meşe koruları bulunmaktadır.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi maalesef günümüz koşulları ile artık tamamen durmuştur. Köylüler sadece ihtiyaçlarına cevap verecek kadar hayvancılık yapmaktadır. Az da olsa arıcılık fındık ve kestaneye dayalıdır. Bölgede yabani domuz çok olması nedeni ile tarım tamamen durmuştur.
Köyde ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün kanalizasyon şebekesi yoktur. İçme suyu şebekesi ise yeni yapılmaktadır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 2010 Senesinde yapılan köy, belediyeye bağlanma konusunda yapılan referandumda Sofular Köyü, Belediye'ye bağlanmama kararı almıştır

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.