Çiftçi, Tarım Bakanlığı’ndan borç erteleme bekliyor

Çiftçi, Tarım Bakanlığı’ndan borç erteleme bekliyor

Yaşanan afetler ve rekolte düşüşü nedeniyle zarar gören çiftçinin mağduriyeti, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kredi borçlarının...

Yaşanan afetler ve rekolte düşüşü nedeniyle zarar gören çiftçinin mağduriyeti, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararnamenin açıklanmaması nedeniyle katlanarak büyüyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, önümüzdeki ekim dönemi için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının 1 Eylül itibarı ile başladığını hatırlatarak, ürün bazında yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın borç ertelemeyle ilgili kararnameyi bir an önce açıklamasını beklediğini söyledi.

Bakanlığın borç erteleme kararnamesini geçtiğimiz yıl 7 Eylül'de açıkladığını hatırlatan Doğan, "Bu yıl Eylül ayı sonu gelmesine rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan, kredi kullanan çiftçinin borçlarının ertelenmesiyle ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Bu da üreticiyi endişeye sürükledi. Kredi kullanan çitfçi perişan. Zarar gören üreticiler kararname çıkmazsa borcunu ödemek zorunda kalacak. Zaten artan girdi maliyetleri karşısında ne yapacağını şaşıran çiftçi, bir de borç ödemek zorunda kalırsa tarlasını ekemeyecek hale gelecek" dedi.

"Her yıl aynı sıkıntı yaşanmasın"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, her yıl eylül ayında benzer sıkıntıların yaşandığını dile getirerek, "Zarar tespiti Tarım il müdürlükleri uhdesinde yapılıyor. Yüreğirli üreticiler olarak hükümetten beklentimiz, her yıl kararname beklemeye gerek duymadan, Tarım il müdürlükleri tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda çiftçi borçlarının ertelenmesini sağlayacak yasal düzenleme yapılarak hayata geçirilmesi" diye konuştu.

Doğan, bu yönde bir yasal düzenlemenin yapılması halinde üreticinin büyük rahatlama yaşayacağını sözlerine ekledi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.