Cihanbeyli Karabağ Köyü

Cihanbeyli Karabağ Köyü

Karabağ köyü haberleri, Cihanbeyli Karabağ köyü güncel son dakika gelişmeleri, Karabağ köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Konya köyleri arasında yer alan Karabağ köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Cihanbeyli Karabağ köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Karabağ köyü son dakika gelişmeleri, Karabağ köyüne özgü yemekler, Cihanbeyli Karabağ köyünün tarihi, Karabağ köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karabağ köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Karabağ, Konya ilinin Cihanbeyli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karabağ Köyü Resimleri ve Karabağ köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Cihanbeyli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Cihanbeyli Konya Arası Kaç Km? Cihanbeyli Hava Durumu? Konya Köyleri ve Cihanbeyli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Konyalı iseniz Konya Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Konyalı Ünlüler arasında Cihanbeyli Karabağ Köyünde doğan biri var mı? Cihanbeyli Doğumlu Ünlüler Kimler?

Karabağ, Konya ili Cihanbeyli ilçesine bağlı bir köydür.Karabağ'ın tarihçesi ile ilgili elde yazılı kaynaklar yoktur. Bütün bilgiler eksik veya fazla, nesilden nesile anlatıla gelenlere dayanmaktadır. Anlatılanlara göre, Belde halkının kökeni Orta Asya'da Hazar denizinin batısında şimdiki Büyük Karabağ (Dağlık Karabağ'dan gelmektedir. Türkmenler burada oymaklar halinde yaşamakta iken, çıkan bir hadise sonucunda oymak beyi öldürür. Oymak Beyi'nin ölümüne üzülen halk yas için başlarına kara bez (bağ) bağlarlar. Bundan dolayı bu bölgede yaşayanlara Karabağlı demişlerdir.[kaynak belirtilmeli]
Beyleri ölen oymak ve öldüren oymaklar arasında çıkan kan davasından dolayı beyleri ölen oymak, Azerbaycan Karabağ'ından ayrılır. İlk başta Erzurum'a yerleşirler, orada bir müddet durduktan sonra oymağın bir kısmı Erzurum'da kalır ve geri kalan kısmı bugünkü Afyonkarahisar'ın Emirdağ İlçesinin Karabağ köyüne yerleşirler, iklimin şartlarından dolayı oymak iki kısma bölünür, bir kısmı Afyonkarahisarda kalmaya devam ederler, geri kalan kısımda Konya'ya gelirler. Zamanın Konya Valisine çıkarlar. Vali Konya'da şimdiki Musalla mevkiinde bir yer gösterir. Geçmini daha çok hayvancılıkla sağlayan halk daha sonra develerle tuz taşımacılığı yapmaya başlarlar. Cihanbeyli ilçesine bağlı olan Yapalı beldesi yakınlarındaki Bolluk Mevkiine yerleşirler. Burasının rutubetli olması nedeniyle develeri Yanıkara hastalığına yakalanan halk buradan ayrılmak zorunda kalır. Bir müddet burada kaldıktan sonra, ticaretle uğraşan beyleri şimdiki Karabağ Belediyesi'ne yerleşirler[kaynak belirtilmeli]. Çünkü burası hem yerleşim, hem de hayvanların otlaması için uygun bir yerdir. Dolayısıyla belediyenin 160 yıllık bir mazisi vardır. 1973 yılında Karabağ belde statüsü kazanmıştır. Beldede geçim kaynağı olarak daha çok kamyonculuk yapılmaktadır. Bunun yanında Konya ilinin genelinde olduğu gibi belde halkının büyük çoğunluğu hububat tarımı yapmaktadır.
Karabağ Konya il merkezine 90 km ve Cihanbeyli ilçe merkezine ise 20 km uzaklıktadır.Beldenin gelir kaynağı tarım, hayvancılık ve nakliyeciliğe kısmende ticarete dayanır. tarım alanları genelde sulamaya müsait olmadığı için nadasa bırakılan tarla sayısı oldukça fazladır. Küçük ve büyük baş hayvan besiciliği beldenin önemli gelir kaynaklarındadır. Ayrıca damızlık olarak, 5000'den fazla koyun ve 500'den fazlada sığır vardır. Cihanbeyli'nin diğer köylerinde olduğu gibi, Karabağ'da da hayvan sayısında hızlı bir azalış vardır. Bunun nedenleri, meranın azalması, yem girdilerinin pahalı olmasına mukabil süt, et ve yapağı gibi hayvan ürünlerinin değerinin çok düşük olmasıdır. Nakliyecilik beldenin en önemli gelir kaynaklarındadır. Konya'da oturanlarla beraber yaklaşık 500-600 arası nakliye aracı yurt içinde her bölgede çalışırlar. Ayrıca köylerde sebze ve meyve ticareti yapanlar, hurda tamir ticareti yapanlarda vardır. Karabağ'ın Belediye olması eskiye dayanmasına rağmen sanayisi fazla gelişmemiştir. Kaynakçı, Elektrikçi ve Tornacı vardır.Beldede Orta Asya geleneğine dayalı sağlam bir aile yapısı vardır. Beldede hemen hemen hiç boşanma olayına rastlanmamaktadır. Dışarı köylerden kız alıp verirler. Akraba evlilikleri vardır. Avrupa'da çalışan aileler yoktur. Ancak Konya'da yaklaşık 700 hane Karabağlı yaşamaktadır. Halkın büyük çoğunluğu orta halli denilen gelir grubuna girmektedir. Düğünler genellikle iki gün sürer. Davul zurna çalınmaz. Ancak kaşık ve benzeri oyunlar oynanır. Kız isteme ve nişan adetleri Cihanbeyli yöresiyle aynıdır. Düğünlere tüm köylüler davet edilir. Düğünlerde kapı kapatma, damat kaçırma, gelinin yolunu kesme, damat okşama, damada ceket giydirme adetleri vardır. Bayramda tüm köy gezilerek bütün köylülerle bayramlaşılır. Cenazelerde 10-15 gün yas tutulur. Cenaze evine yemekler genellikle akrabalar ve komşular tarafından getirilir. Cenazeyi defin işlemine köyde işi olmayan herkes katılır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.