Cihanbeyli Yeniceoba Köyü

Cihanbeyli Yeniceoba Köyü

Yeniceoba köyü haberleri, Cihanbeyli Yeniceoba köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yeniceoba köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Konya köyleri arasında yer alan Yeniceoba köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Cihanbeyli Yeniceoba köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yeniceoba köyü son dakika gelişmeleri, Yeniceoba köyüne özgü yemekler, Cihanbeyli Yeniceoba köyünün tarihi, Yeniceoba köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yeniceoba köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yeniceoba, Konya ilinin Cihanbeyli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yeniceoba Köyü Resimleri ve Yeniceoba köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Cihanbeyli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Cihanbeyli Konya Arası Kaç Km? Cihanbeyli Hava Durumu? Konya Köyleri ve Cihanbeyli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Konyalı iseniz Konya Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Konyalı Ünlüler arasında Cihanbeyli Yeniceoba Köyünde doğan biri var mı? Cihanbeyli Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yeniceoba, Konya ili Cihanbeyli ilçesine bağlı bir köydür.

Yeniceoba'nın tarihi, Hititlere kadar gitmektedir. Bunun kanıtı ise Yeniceoba'nın Yenice Mahallesinde yaptığı altyapı çalışmaları sırasında, Hititlerden kalma taş lahitler ve Roma devrinden kalma mezar taşları bulunmuştur. Yeniceoba daha sonra çeşitli kavimlere ev sahipliği yapmıştır. Bunlar: Frigyalılar, Lidyalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılardır. İlk yerleşimin ve şehrin kuruluşunun Roma İmparatorluğu devrinde olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca Tekmezar ve Küçükkartal Yaylalarında bulunan mezarlıklardan ve Yeniceoba Lisesi inşaatı kazısında bulunan aslan heykellerinden Yeniceoba Mahallesi'nin bulunduğu bölgede Selçuklular Devrinde yerleşimin olduğu anlaşılmaktadır.
Konar-Göçer olan aşiret göçebe olduğundan yazları Yeniceoba'da ve kışları Adana'nın Yenice Beldesinde geçirmekteydi. Bu yüzden ismini Yeniceoba olarak almıştır. Bugün yerleşik olan Yeniceoba halkı: Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Diyarbakır yöresinden, 1800-1850 yılları arasında Haymana-Cihanbeyli ovasına yerleşmiştir. Bu yıllar arasında ilk olarak Ankara'ya bağlı Karagedik Beldesi, daha sonra Konya'ya bağlı Pazarözü Yaylası, Tol Yaylası ve Hacı Bektaş Yaylası'nın bulunduğu bölgede ikamet etmiştir. En son olarak da Yeniceoba halkı, 1853 yılında Yeniceoba Mahallesi'nin bugün bulunduğu bölgeye yerleşmiştir.
Yeniceoba, 1876 yılında Osmanlı İdari Teşkilatlanmasında Konya iline bağlı Aşiret-i Rişvan Esbikeşan kazasına bağlanmıştır. 26 Mart 1913 tarihinde idari yapılanmadan sonra Saideli (Kadınhanı) kazasına bağlanmış ve Yeniceoba Nahiye Teşkilatı ve Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Türkiye'de, 1926 yılında yapılan değişiklikle Cihanbeyli ilçesine bağlanmıştır. Cumhuriyetin kurulmasıyla devletin idari teşkilatında meydana gelen değişikliklerden sonra 30 Mayıs 1926 tarihinde Yeniceoba Nahiye Teşkilatı ve Belediye Teşkilatı kaldırılarak, Yeniceoba Muhtarlığa dönüştürülmüştür. (1926 yılında Belediye Başkanlığı'nı Molla Ömer Kart yürütülmekteydi).
1926 yılında devletin idari teşkilatında yapılan değişiklikle Cihanbeyli ve Kulu ilçelerinin bulunduğu bölgede Esbikeşan adında yeni bir ilçe kurularak ilçenin merkezi olarak da Reşadiye (Böğrüdelik) köyü seçilmiştir. Yeni kurulan ilçede merkezi İnevi (Cihanbeyli) olan Mürseli Efendi Nahiyesi, Sülüklü Nahiyesi, Zıvarık (Altınekin) ve merkezi Yeniceoba olan Yeniceoba Nahiyesi olmak üzere, 4 adet Nahiye kurulmuştur. 1929 yılında Esbkeşan ilçesi kaldırılarak Cihanbeyli ilçesi kurulmuştur. İlçe Merkezi Reşadiye Köyünden alınarak İnevi'ne (Cihanbeyli) taşınmıştır.
13 Kasım 1955 tarihinde Yeniceoba'da Belediye Teşkilatı tekrar kurulmuştur. 1968 yılında devletin idari yapısında gelen idari değişikliklerden sonra Nahiye Müdürlüğü teşkilatı kaldırılmıştır.
Yeniceoba'da 7 adet Kültür ve Turizm Bakanlığından tescilli arkeolojik sit alanı ve 1 adet tarihi konak bulunmaktadır. Bunlar: Karayusuf Höyük, Celildağı Örenyeri, İnler Tepesi Örenyeri, Gülderesi Örenyeri, Küçükçat Höyüğü, Mehmettepe Höyüğü, Yeniceoba Höyüğü ve Hacı Ahmet Kart Konağı.
Yeniceoba'nın 2012 yılı nüfus sayımında, nüfusu resmi rakam itibarı ile 6.872 kişidir. Fakat nüfusunun 3/1'i gerek yurt dışında gerekse çeşitli şehir ve metropollerde bulunduğundan gerçekteki nüfusu bağlı bulunduğu köylerle birlikte 60.000'i bulmaktadır. Türkiye'nin en çok göç alan beldelerinin başında gelir.
Belde merkezinde nüfusun %80'ni tarım iş kolunda, %10'u imalat sanayinde ve %10'u hizmet sektöründe faaliyet göstermektedir. Yeniceoba Sanayi Sitesinde PVC kapı pencere imal eden atölyeler, mermer atölyeleri, mobilya imalatçıları, tarım alet ve makinelerini üreten atölyeler bulunmaktadır. Tarımda makineleşme demir tekerlekli, benzinli traktörlerin Yeniceoba'ya ilk defa 1928 yılında kullanılmaya başlanmıştır. 1947 yılında paletli traktörlerin Yeniceoba'da kullanılmasıyla tarımda makineleşme devam etmiştir. Hemen hemen her hanede tarım aletleri bulunmakta olup zamanında öküz, deve ve kara sapanla sürülen ekinler şimdi modern tarım aletleri ile yapılmaktadır.
Beldede ormanlık alanı vardır. Çayır ve mera ile tarım dışı arazinin toplam içindeki yeri %34'tür. tarımsal üretim içerisinde ilk sırayı hububat almakta olup şeker pancarı, kimyon, mercimek, nohut ve fasulye ekimi yapılmaktadır.
1957 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi ve 1961 yılında Tarım Kredi Kooperatifi kurulmuştur. Yıllık pancar üretimi 130-150 bin ton arasında değişmektedir. Yeniceoba'da bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi, 40.000 tonluk hububat deposuna sahiptir ve her yıl 70.000 ton hububat alımı yapmaktadır. Taşıma kooperatifi her yıl Konya'ya, 100.000 ton şeker pancarı ve 60.000 ton hububat nakliyesi yapmaktadır. Nüfusun büyük bir kısmı tarım ve hayvancılıktan gelir sağlamaktadır. Geniş tarım arazilerinde büyük çapta hububat tarımı ve şeker pancarı üretimi yapılmaktadır. Tarımın yanı sıra her ne kadar sayısal olarak hayvancılık azalma eğiliminde ise de hayvancılık ve nakliyecilik yapılmaktadır.
Süt üretimi çok azdır. Son yıllarda süt inekçiliğinde bir hareketlilik gözlenmekle birlikte istenilen seviyede değildir. Sığır besiciliği yeterince gelişmemiştir. Genellikle Anadolu merinos koyunu ve Karaman koyunu yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özelikle küçük baş hayvanlarda önemli oranda düşüş olmuştur.
Yeniceoba'nın şehirleşme hızı günden güne artmaktadır. Türkiye'nin gelişmiş kasabalarının başında gelmektedir. Cadde ve sokak yolları açılmıştır. Halkın tüm ihtiyaçlarını karşılayan alışveriş merkezine, showroomlar ve kuyumcu dükkânları ile modern bir şehir görünümündedir. Yeniceoba'da çoğu ilçede bulunmayan istikbal Hukla beyaz eşya mağazaları halkın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak durumdadır.
2012 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Yeniceoba Beldesinde 6.872 kişi yaşamaktadır. Ancak bu nüfus yurt dışında çalışan işçilerin ve Büyükşehirlerde eğitim amacıyla bulunan halkımızın yaz aylarında Yeniceoba'ya dönmesi ile nüfus 15.000-18.000 arasında kişi bulunmaktadır.
Yeniceoba'nın coğrafi yapısı üzerinde herhangi bir göl, dağ, tepe ve deniz gibi bir kaynak olmayıp düz ova olarak uzanmaktadır. İç Anadolu Bölgesi'nin orta kısmında yer almaktadır. Mücavir alan sınırı yaklaşık 400 km²'dir. Bu alanı ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip kasabaları arasındadır ve Cihanbeyli'ye bağlı en büyük yerleşim birimidir. Ortalama yükseltisi 950 metre'dir.
Yeniceoba Cihanbeyli ilçe merkezine 35 km, Konya il merkezine 135 km ve Ankara il merkezine ise 160 km uzaklıktadır.Yeniceoba'da Anaokulu okulunda öğretim gören öğrenci sayısı 70-100 civarında, İlkokul okullarında öğretim gören öğrenci sayısı 500-600 civarında, Ortaokul okullarında öğretim gören öğrenci sayısı 300-350 civarında ve Lisede öğretim gören öğrenci sayısı ise 400-500 civarındadır. Yeniceoba'ya ilk defa okul 1937 yılında açılmıştır. Her yıl halk eğitim kursu açılmakta olup genç kızlara biçki, dikiş ve nakış kurslarında beceri sahibi olup meslek sahibi edindirilmektedir. Bugün Yeniceoba'nın 1000 üzerinde üniversite mezunu bulunmaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.