Çocuğu, Anne Tarafından Kaçırılan Baba Ne Yapabilir?

Çocuğu, Anne Tarafından Kaçırılan Baba Ne Yapabilir?

Avukat Elvan Kılıç, yurt dışına çocuk kaçırılması durumunda babaların ne gibi hakları olduğunu anlattı. Uluslararası çocuk kaçırmanın hem çocuk hem de ebeveynler üzerinde çeşitli etkileri bulunduğunu dile getiren Avukat Kılıç, “Özellikle bu eylemin

Avukat Elvan Kılıç, yurt dışına çocuk kaçırılması durumunda babaların ne gibi hakları olduğunu anlattı.
Uluslararası çocuk kaçırmanın hem çocuk hem de ebeveynler üzerinde çeşitli etkileri bulunduğunu dile getiren Avukat Kılıç, “Özellikle bu eylemin mağduru olan çocuk yalnızca diğer ebeveyn ile temasından, onlardan alması gereken sevgi, şefkat ve korunma duygusundan mahrum kalmamakta, aynı zamanda kendi ev ortamından da uzaklaşmakta ve yeni bir kültür, farklı bir yasal sistem, bir dil ve genellikle farklı bir sosyal yapıya nakledilmekte ve belirtilen bu farklılıklar, uluslararası çocuk kaçırma vakalarını karmaşık ve çözülmesi zor bir hale getirmektedir” dedi.
Kılıç açıklamalarına şöyle devam etti: “Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi, 15.02.2000 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sözleşmenin amacı, 16 yaşından küçük çocukları (Söz. md. 3/son fıkra) kanuna aykırı olarak yer değiştirmenin zararlı etkilerinden korumak ve onların mutat yerleşim yeri devletine derhal dönüşünü temin etmektir. Aynı şekilde Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin korumuş olduğu çocuğun yüksek yararı ilkesi de, tıpkı buradaki sözleşme gibi sözleşmeye taraf devletler tarafından gerekli tedbirler alınarak korunmalıdır. Bu sebeple kanuna aykırı olarak yeri değiştirilmiş veya alıkonulan çocuğun yerinin değiştirilmesi veya alıkonulması tarihinden itibaren bir yıl içerisinde iadesinin istenilmesi halinde çocuğun derhal geciktirilmeden iadesi gerekmektedir. (Söz. md. 12/1). Bir çocuğun, korunma hakkı ihlal edilerek yerinin değiştirildiğini veya alıkonulduğunu ileri süren baba, çocuğun geri dönmesini sağlamak üzere yardım etmeleri için gerek çocuğun mutat ikametgahı merkezi makamlarına, gerek herhangi bir başka Taraf Devlet merkezi makamına başvurabilir.”


Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.