Çocuğumuzu Nasıl Düzenli Bir Uykuya Alıştırabiliriz?

Çocuğumuzu Nasıl Düzenli Bir Uykuya Alıştırabiliriz?

Çocuğumuzu Nasıl Düzenli Bir Uykuya Alıştırabiliriz? Çocuk gelişiminde düzenli uykunun çok önemli bir role sahip olduğunu söyleyen Psikolog Fundem Ece, çocuklarda öğrendikleri bilgilerin kalıcı olmasının uyku sürecinde olduğunun altını...

Çocuğumuzu Nasıl Düzenli Bir Uykuya Alıştırabiliriz?

Çocuğumuzu Nasıl Düzenli Bir Uykuya Alıştırabiliriz? Çocuk gelişiminde düzenli uykunun çok önemli bir role sahip olduğunu söyleyen Psikolog Fundem Ece, çocuklarda öğrendikleri bilgilerin kalıcı olmasının uyku sürecinde olduğunun altını çizdi.

Çocukların hayatında düzenli uyku çok büyük önem taşıyor. Erken dönemdeki çocuklarda beynin temel aktivitesi olan uyku, çocukluk döneminde gelişime ne kadar katkı sağlıyorsa, uykusuzluk da yaşam kalitesini düşürüyor. Ayrıca uykusuz kalmak çocukların sosyal ilişkilerini olumsuz etkiliyor, uykusunu yeterli alamayan çocuklar ailesiyle ya da akranlarıyla daha çok sorun yaşıyor. Okul dönemindeki çocuklar uykusuz kaldıklarında hem psikolojilerinde hem de öğrenme becerilerinde bozulmalar olduğu görüldüğüne dikkat çeken Psikolog Fundem Ece, düzensiz uyuyan ya da geç yatan çocuklarda, düzenli uyuyan çocuklara göre bilişsel fonksiyonlarda düşüş görüldüğünü belirtti. Ece, “Ayrıca uyku düzeni olan çocukların problem çözme ve bağlantı kurma gibi becerilerde, düzensiz uyuyan çocuklara göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Ece, ailelerin çocuklarını uykuya hazırlarken sabırlı olmaları gerektiğini hatırlatırken, uyku düzenini bir anda oturtmanın mümkün olmadığını söyledi.

Çocuğumuzu Nasıl Düzenli Bir Uykuya Alıştırabiliriz?

Peki çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni nasıl oluşturulur?

 

Yatmadan önce enerjisi yüksek oyunlar tercih etmeyin

Uyku öncesinde çocuğunuzla çok eğlenceli ya da enerjisi yüksek oyunlar tercih ederseniz o zaman oyunu bırakmak istemeyecektir. Böyle olunca da uykuya geçiş krizli olacaktır.

Uyku öncesi bir masal ya da hikâye okuyun

Çocuğunuz yatağında uzanırken ona masal ya da hikâye okuyabilirsiniz. Ancak bu okumaları yaparken elinizden geldiğince sakin ve yumuşak bir ses tonuyla okumaya dikkat ediniz. Bu sayede çocuğunuz gevşemeye başlar ve uykuya daha rahat geçer.

Uyku rutinleri oluşturun

Mümkün olduğunca aynı saatlerde yatağa girmek ve aynı eylemleri adım adım gerçekleştirmek çocuğunuzun uyku düzenini oturtmanız için fayda sağlar. Bu sayede çocuğunuzun biyolojik saati de düzene girmeye başlayıp, kendisi de uykusu üzerinde kontrol sahibi olmaya başlar.

Uyku saatinden önce yatakta olun

Uykuya geçiş bir süreç olduğu için tam uyku saatinde çocuğunuz yatağa geçerse o zaman uyku saati yine gecikir. Bu nedenle uyku saatinden yarım saat öncesinde yatakta olunması, çocuğunuzun uyku saatinin gecikmemesi için faydalı olacaktır.

Yanına bir güven nesnesi bırakın

Çocuğunuz yatağına geçtiğinde yanında görmekten mutluluk duyacağı ve kendisini iyi hissettirecek bir oyuncağını ya da eşyasını bırakabilirsiniz. Bu sayede uykuya geçişle o nesne arasında bağ kurar ve kendisini güvende hisseder. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.