Çorum Alaca Akören Köyü

Çorum Alaca Akören Köyü

Akören, Çorum ilinin Alaca ilçesine bağlı bir köydür. Çorum iline 62 km, Alaca ilçesine 12 km uzaklıktadır. Köy İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır.

Karadeniz Bölgesi hemen kuzeyinde kalmaktadır. Köyün iklimi, iç Anadolu iklimi, karasal iklim hakimdir. 

Köyün adı Akverandan gelmektedir. Çok eski bir yerleşim yeri olmakla beraber; Akviran, Akveren ya da Avren şeklinde de isimlendirilmektedir.

Ören, viran, harabe olmasına rağmen çok eskiden beri yaşanıldığını gösteren işaretler vardır. Burada bulunan yazılı taşlar da bunu ispatlamaktadır. “Ak” adı ise Türkçe’de ak-kara ikileminde karanın karşıtı olarak “büyük, ileri gelen, önderlik eden, savaşan, geçimini sağlayan, iyi, güçlü tarafı ve devlet, hükümet yanında olan” anlamlarını da taşımaktadır. Yurdumuzda “Akören” adı mezra, köy ve ilçe adı olmak üzere yaklaşık elli yerde geçmektedir. Geleneklerimizin yaşatıldığı Oğuz-Türkmen köşecilerimizdendir. Yerleşiminin başlangıcı 18. yy’a kadar ulaşmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Arpa,buğday,yonca,ayçiçeği,fiğ,pancar,mercimek ve nohut gibi ürünler yetiştirilmektedir. Not: soğan yetiştiriciliğinde ilk sıralardadır. Köyümüz havacılıkta büyük ilerleme yaptı.Damızlık sığır yetiştiricileri birliğine kayıt oldu, damızlık düve ve süt satışına başlandı.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol koyun giriş ve cikisina kadar asfalttır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyde kanalizasyon sistemi mevcuttur. Köyde ilköğretim okulu vardır fakat faal değildir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.