Çorum Bayat köyü

Çorum Bayat köyü

Bayat, Çorum ilinin Kargı ilçesine bağlı bir köydür. Bayat boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuz Türklerinin 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'deki yirmi iki Oğuz bölüğünden dokuzuncusu; "Bayat"lardır.

 [1] diye tanımladığı bir Oğuz boyudur. Bu boyun, Bozoklar'dan Oğuz Kağan'ın oğlu Gün Han'ın soyundan geldiği kabul edilir. "Bayat" Eski Türkçedeki anlamı varlıklı, devletlidir [1] . Köy OSMANLI YA bağlı olan KAYI boyu ile ORTA ASYA DAN yolculuk etmiş savaşlara katılmış ve daha sonra KASTAMONUNUN FETHİNE katılarak bu bölgeye yerleşmiştir . 1956'da ise çevresi ormanla kaplı olduğundan ve orman Çorum'a bağlı olduğundan mecburen Çorum'a geçmiştir. Bayat ismi ise OGUZ TÜRKLERİ'NE bağlı bir boy olan Bayat boyundan adını almaktadır. Bayat "devlet kuran başına buyruk" demektir.Bayat Yaylasındaki tarihi yayla evlerinde konaklamak bir ayrıcalıktır. KÖY genelde bakıldığında etrafında bulunan diğer köylerden bir farklılık gösterir. MANZARA itibariyle İMRENECEK derecede harika bir yerdedir. yazın BAHAR ın serinliği YAZ ın sıcaklığı GÜZ ün inanılmaz görüntüsü KIŞ ın soğukluğu çok etkileyicidir. BİRDE buna insanların sıcak kanlılığı ve misafirperverliği eklenince bir anda kendinizi eski TÜRKLER in yanın da bulursunuz. ama ne yazık ki Köyümüzde 1970'li ve 1980 yıllarda vuku bulan büyük şehirlere göç sebebiyle bayat köyünde nüfus oldukca azalmıştır. Bu azalış özellikle köyümüze bağlı hacıahmet mahallesinde çok belirgindir. öyleki şuanda bir tek hanede yaz ayında ve kış ayında insan bulunmaktadır. Zamanında köyümüzden göçerek büyük şehirlere yerleşmiş insanlar özellikle yaz aylarında tekrar köylerine dönmekte ve bir yaz boyunca köylerinde konaklamaktadırlar. Köy ayrıca birbirine bağlı 5 mahalleden oluşur.bunlar: aşağı mahalle(köy),yukarı mahalle,ahat mahallesi,hüsem mahallesi,madan mahallesi,hacamat mahallesi,çatak mahallesi dir. Hüsem mahallesi ve madan mahallesi tek mahalle olarak da kabul edilebilir.Köyün kendine ait yaylası vardır bu yaylanın adı Bayat yaylasıdır.Ancak bazı mahallelerin kendine ait yaylası da vardır.hacamat yaylası çatak yaylası bunlara ait yaylalardır.Bütün köyün buluştuğu merkez yer ise Bayat yaylası dır. Köyün gelenek ve görenekleri Orta Asya geleneklerine çok benzemektedir. Geç yürümeye başlayan çocukların ayağında ip kesme adeti ve kurşun dökme ile köy oda oyunları bunlara en önemli Örnektir. Güreş meraklısıdırlar ve en önemli oyunları Simsİm oyunudur. Simsim oyununda; ortaya ateş yakılmak suretiyle sırasıyla herkes ortada oynar ve oynayanı kovalamaya bir kişi başlar. Bu kişi de yakalarsa, onu yumrukla omuzuna vurur. Bu oyun bir cesaret oyunudur.

[[Çorum iline 146 km, Kargı ilçesine 40 km uzaklıktadır.Köy; tarihi mekanlarla doludur Kayabaşı denilen bölgenin gezilip görülmesi gerekir. İnsan hem korkar hem heyecan duyar. Tatilciler için büyük fırsat niteliği taşımaktadır.bayat yaylası ağustos sıcağında bile insanı oldukça üşütür ceketsiz gezemezsiniz.yaylada hikmet teyzenin yaptığı saç ekmeği ve buz gibi soğuk ayranının tadına doyum olmaz,eylül ve ekim aylrında elecek mantarı ile yapılan mantarlı çörek ve mantarlı ekmeğin tadı bir başkadır.dağ turizmi için oldukça elverişlidir.bayat yaylası doğal havaalanı gibidir orta kapasiteli uçaklar inebilecek durumdadır.istanbuldaki sabiha gökçen havaalanının pistinden iki kat büyük ve her tarafı yemyeşildir.4 km uzunlukta 1 km genişliktedir yazları yayla şenlikleri yapılır,ayrıcva ağustos ayının ikinci haftası cuma günü köyde pirahmetli camisi denilen kayıtları ÜSKÜDAR DA da bulunan ve 1641 yılında fatih sultan mehmet tarafında trabzon fethine giderken yaptırılmıştır. bölge köyleri kullanmaktadırlar,2010 yılında pirahmetli köyü tarafından gerekli izinler alınarak çatı restorasyonu yapılmıştır . caminin yapılmasının tarihçeside şöyledir" trabzon seferine çıkan fatih sultan mehmet o bölgeden geçerken ,suikast yapmak amacıyla saldıran ermeniler ok atarlar okun fatihe atıldığını gören akşemsettininde hocası olan pirahmet, kendini okun önüne atar ve şehit olur, şehit olduğu yere fatih'in talimatı ile 3 gün içerisinde 3 katlı cami inşa edilir,cami çıralı çam kerestesinden geçme tekniği ile yapılmış ve yapımı biten camide ilk cuma namazını fatih sultan mehmet kıldırmıştır, pirahmet hocanın kabride caminin altına inşa edilmiş olup 1904 yılında yaşanan afet neticesinde selle gelen balçık caminin 1 katını basmış ve halende öyle durmaktadır şu an 2 katlı ,iç ve dış avlulu olmak üzere kullanılmaktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köy iklimi çok verimli olmasına rağmen köy de buğday yetiştirilmektedir. Arazi sulak bir yapıya sahiptir. Orman geneldeÇAM ağaçlarıyla kaplıdır.yabani fındık türleri de fazlasıyla yetişmektedir. Ancak kimse ıslah edilmiş ağaç türlerini bilmediğinden yeterli tarım yapılamamaktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu vardır ancak okuyacak öğrenci olmadığından okul kapalı durumdadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.