Çorum-Boğazkale Karakeçili Köyü

Çorum-Boğazkale Karakeçili Köyü

Karakeçili, Çorum ilinin Boğazkale ilçesine bağlı bir köydür.

Karakeçililer 1040 yıllarından itibaren urfa Karacadağ yöresinden Türkiye'nin dört bir yanına dağılmışlardır.urfa ve ilçelerinde,elazığ ve ilçelerinde,erzurum ve kazalarında,antepte ve batı anadoluda çok yoğun karakeçili nüfusu bulunmaktadır.her yıl Karakeçili şenliklerinde Karakeçililer kerkük,musul,halep,bursa,kırıkkale karakeçilileri dahil bir araya gelerek kaynaşırlar.

Diğer Karakeçili Türkmenleri aşiretlerinde olduğu gibi Bu Köyde Oğuzların KAYI boyundan gelmekte olup 600 yıla yakın bir tarihi geçmişi vardır. İlk Kurucu aileler Boynu uzun , akteke , Sarıçimen, Sarıtaş Eraltay, Tuztaşı aileleridir. Yapılan araştırmalar Köyümüzün Karakeçili Yörüklerinden oluşudur. Aynı isimde Çorum Karakeçili Mahallesi mevcuttur. Doğusunda Boğazkale, Batısında Yukarı Fındıklı Kuzeyinde Evren Kasabası Güneyinde ise Yozgat Merkez Köylerinden Delihasanlı Köyü vardır. Önemli bölgeleri Soğanlı, Bağlar, Tikenli, Göl Mevkii Büyüksık,Uluyol isimleri ile anılır. En eski yerleşim yerlerinden birisi olduğu Baglar ve Tikenli Bölgelerinde çıkan kalıntılardan anlaşılmaktadır. Ayrıca Hititlerin başkenti olan Hattuşaşa 3 km mesafededir. Köyümüz krom madenleriyle ünlü olup İhlas Maden tarafından ruhsatı alınmış ve borsaya bildirilmiştir. Ancak bu alan şu anda işletilmemektedir. Ayrıca Soğanlı Babanın mezarı burada bulunmaktadır.Köy Orman eteğinin Düz alanına kurulmuş olup arkasını ormana dayamış önü ise ova durumundadır. Yeri oldukça güzeldir.En kalabalık aile Boynuuzunlardır.Ama çoğu Ankaradadır.Fakat köylerini çok sevdiklerinden dolayı yılda iki üç kez köyümüze gelmektedirler.

Çorum iline 96 km, Boğazkale ilçesine 3 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, iç anadolu iklimi görülmektedir yazları sıcak ve kurak kışlarıda çoksoğuk. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Halkı güvenilir ve sadıktır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.