Çorum-Boğazkale Örenkaya  Köyü

Çorum-Boğazkale Örenkaya Köyü

Örenkaya, Çorum ilinin Boğazkale ilçesine bağlı bir köydür. Çorum iline 87 km, Boğazkale ilçesine 12 km uzaklıktadır.

Çorum İline bağlı Sungurlu İlçesine ise 35 km uzaklıktadır.Etrafı yüksek Tepelerle çevrilidir. bitki örtüsü ağırlıklı olarak Meşe, Çalı ve ağaçlarıyla kaplıdır. Bilinen en önemli yöreler; Taşlıçukur, Hasar, Ortalık Burun, Düz çam, Gölyeri, Sarı Güney, Kamçık, Hasanbeyli, Kertme, Büyük ve Küçük İkiz dereler, Dabulga, Arı Kurban, Ori Hasi Mahane, Kışla vb. yerlerdir.

Köy halkı alış veriş ve hayvan alım satım işlerini Boğazkaleye bağlı olmasına rağmen Sungurlu İlçesi pazarlarında gerçekleştirmektedir.

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Türkiye'nin doğu bölgesinden göç yoluyla gelip yerleşen bir köydür. Köye ilk gelen kişi Hüseyin ASAR'dır.(Buranın yerleşim yeri olarak seçilmesinin en önemli sebebi dağlık bir yapıya sahip olmasıdır.)Bu özelliğinden dolayı tarım ve hayvancılık gelişmiş ve köyün temel geçim kaynağını oluşturmuştur. Köyün asıl geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvancılık yapmaya elverişli olduğu için burası yerleşim yeri plarak tercih edilmiştir. Ayrıca köyün Taşlı Çukur adında yaylası vardır ve her yıl Nisan - Mayıs aylarında hayvan otlatılmaya cıkılır. Köyün yerleşim yerinde ve çevresinde Hitit imparatorluğu ve Romalılar yaşamışlardır. Bu döneme ait çeşitli kalıntılar vardır. Bölgenin kayalık olmasından dolayı Örenkaya ismini almıştır. Köyde her geçen yıl nüfus biraz daha azalmaktadır. En çok göç verdiği İl Ankara'dır. Ankara'da köyün 2-3 katı nüfus yaşamaktadır.

Bilinen en meşhur yemekleri Tavşan, Keklik veya Tavuk eti ile yapılan Arabaşı aşıdır'dır.
Kış Aylarında Arabaşı yemeği şölenleri düzenlenir.  Köy gelenek ve görenklerine aşırı dercede bağlıdır. Yaz ayları başlangıcında çevre köylerle birlikte Yağmur duası için Nöbeti (Aygar Dağı) 'ye çıkılır. Bu yağmur duası Şenlik ve ziyafet havasında geçer.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazın az yağışlı ve sıcak bir iklime sahiptir. Kışları ise soğuk ve kar yağışlıdır. Rakımı yüksek olmasından dolayı yüksek tepelerdeki karlar Nisan ve Mayıs Aylarına kadar yerde kalmaktadır. Kışın kar yağışları neticesinde yolların kapanmasından dolayı şehirle çoğu zaman ulaşım kesilmektedir. Arazide bol su olmasına rağmen aşırı engebeli olmasından dolayı su kaynakları yeterince kullanılamamaktadır. Buna rağmen dere yatakları kenarındaki düzlüklerde küçük bahçelerde sebze yetiştirilmektedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Coğrafi yapısı gereği aşırı engebeli olması, yüksek tepelerin bulunması, sık ormanların olması sonucunda Tarım alanları çok azdır. Köyün etrafı yüksek tepelerle çevrilidir. Dere kenarında bulunan düzlüklerde Bahçecilik yapılmaktadır. Bol miktarda tarım arazileri içinde Armut ağaçları mevcuttur.

Yüksek tepelerdekiz düz arazilerde Yayla Hayvancılığı yapılmaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.