Çorum Ortaköy Asar Köyü

Çorum Ortaköy Asar Köyü

Asar, Çorum ilinin Ortaköy ilçesine bağlı bir köydür. Çorum iline 77 km, Ortaköy ilçesine 20 km. uzaklıktadır. Köy coğrafyası dağlık ve ormanlıktır.

Suyun Gözü ve Manastır mevkileri soğuk suyu ve serin havasıyla dışardan gelenlerin tercihleri arasındadır. Çevre köylere nazaran sebze ve meyve konusunda en verimli topraklara sahiptir. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olup yerel göçlerden fazlası ile etkilenmiştir.

Genel göç alanı olarak Ankara ili enbelirgin ildir.

Köyün konumu adeta bir yayla havası vermektedir. Köy ziyaretçilernin en uğrak yerleri arsında Suyun Gözü diye hitabedilen köyün su kaynağı mevkisidir.

Köy halkı misafirperverliği ve gelenekçiliği ile bilinir.

Köyün tanınmış halk ozanı Ali Başturan tüm Çorum ve civar iller tarafından bilinir.

Köy gezintileri sırasında köydeki tarihi ve kültürel izler fazlası ile belirgindir. Köyde tarihi mağaralar mevcut olup gizli ve gizemli bir tarih saklıdır köyde. Köyün misafir perverliği, yöresel yemekleri, gizemli tarihi ve saklı kültürü çevre köylerce bilinir ve taktire şayan bir köydür.

Dağa yaslanmış dış görünümü adata turist devet edercesine birçok yabancının ziyaret alanı olmuştur.

Köyün yerleşim yerinde Hitit uygarlığından kalan tarihi kalıntılara oldukça sık rastlanılmaktadır. Kalıntılardan bu yerin eski yerleşim yeri olduğu tahmin edilmektedir.

Köye ilk yerleşimin yaklaşık 150 yıl önce olduğu tahmin edilmektedir. İlk zamanlarda yayla olarak kullanılan köy yerleşim yeri, daha sonra Büyükkışla köyünden 1-2 ailenin yerleşmesi ile köy halini aldığı söylenmektedir. Köyün adını, ağanın kışlası denilen mevkide bulunan ve toplumsal cezalandırma yöntemi olarak asma yönteminin kullanıldığı ve bu fiilin gerçekleştiği yerden aldığı yine söylentiler arasındadır.

Köy halkı Erzurum, Erzincan, Horasan, Tunceli göçmenidir. Siyasi ve ideollojik fikri ve inanç yapısından dolayı Alevi bir yapıya sahiptir.

Köy gelenek ve görenekleri konusunda gayet tutarlı ve fazlasıyla geleneklerine bağlı bir köydür. Geleneksel olarak her yıl yapılan yeniyıl kutlaması, Kurban Bayramı'nda adeta köyde bir düğün havasıyla kutlanan bayram şenlikleri tüm çevre köylere bilinir.

Köy halkı tutumlu ve tutuculuğu ile tanınır.

Köy geleneklerine fazlasıyla bağlı olduğundan geleneksel yemekleri arasında yöresel Yayla Çorbası, İçli Köfte ve bunlara benzer yemekler bulunmaktadır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol kumlu olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.