Covid-19 Nedeniyle Çocuklarda Oluşan Mıs-c Hastalığı Belirtilerine Dikkat !

Covid-19 Nedeniyle Çocuklarda Oluşan Mıs-c Hastalığı Belirtilerine Dikkat !

Covid-19 enfeksiyonunun çocuklarda neden olduğu MIS-C hastalığı ile ilgili bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Kılınç, “MIS-C tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır.

Covid-19 enfeksiyonunun çocuklarda neden olduğu MIS-C hastalığı ile ilgili bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Kılınç, “MIS-C tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır. Uygun şartlarda tedavi edildiğinde kalıcı hasar bırakmaz” diyerek, hastalık ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
MIS-C hastalığının genellikle enfeksiyon sonrası, çocuklarda görülen bir tür sendrom olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Kılınç, “Yapılan son çalışmalar ışığında kalbe ve diğer dokulara zarar verebildiği kanıtlanan bu sendrom, korona virüs enfeksiyonu sonrası ortalama 4-6 hafta içinde ortaya çıkabilir. Nedeni tam bilinmeyen bu hastalığın belirtileri yüksek ateş, karın ağrısı, boğaz ağrısı, kusma, ishal, baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, kollarda ve bacaklarda döküntüler, ağız ve dudaklarda çatlamalar olarak sıralanabilir“ dedi.

PCR TESTİNDE SONUÇLAR NEGATİF
MIS-C tanısı konan çocukların çoğunda SARS-CoV-2’ye karşı antikorlarının pozitifken, PCR sonuçlarının negatif olduğu bilgisini veren Uzm. Dr. Kılınç, “Bir diğer endişe konusu ise MIS-C geliştiren çocukların yüzde 52’sinde altta yatan herhangi bir hastalık olmamasıdır. Bu durum, sendromun öngörülemez olduğunu düşündürmektedir” dedi.

OBEZ ÇOCUKLARIN YARISINDA GÖRÜLÜYOR
Yapılan araştırmalara istinaden, aşırı kilolu veya obez olan çocukların yüzde 50’sinde MIS-C’ye rastlandığının altını çizen Uzm. Dr. Kılınç, şu bilgileri paylaştı:
“Covid-19’lu çocuklarda üst solunum semptomları görülürken, MIS-C sendromunda yüzde 100 oranında ateş, yüzde 68 oranında kusma ve yüzde 73 oranında karın ağrısı görülebilir. Karın ağrısı o kadar şiddetlidir ki, bazı vakalarda çocuk hastaların apandisit veya pankreatit olduğu düşünülebilir. MIS-C sendromu olan çocuklarda kalp problemleri de olabilir, kalp tutulumunun uzun vadeli etkileri ise şu anda bilinmediğinden yakın takip önemlidir. Son zamanlarda ise vakaların 3 yaşına kadar indiği ile ilgili veriler mevcuttur.”

HASTALIK BELİRTİLERİNE DİKKAT EDİLMELİ
Hastalığın nadir görülmesine rağmen, ciddi bir durum olması nedeniyle bulgularının iyi bilinmesinin, ailelerin hekimlere yardımcı olması noktasındaki önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Kılınç, “Önceden geçirilmiş (genellikle 2-4 hafta önce) veya yeni geçirilmekte olan Covid-19 enfeksiyonu ya da Covid-19 enfekte kişi ile temas öyküsü olan kişilerde dirençli ateş başta olmak üzere MIS-C hastalığında görülen bulguların bir kısmının olması durumunda bu hastalıktan şüphelenilerek hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir” dedi ve belirtileri sıraladı:
• En önemlisi 24 saatten uzun 38 derecenin üzerinde dirençli ateşin varlığı,
• Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi mide bağırsak sistemi ile ilgili bulgular,
• Vücutta döküntülerin olması,
• Gözlerde çapaklanma olmadan kızarıklıklar, kanlanmaların olması (konjonktivit),
• Mukoz membranların tutulumu (çatlamış dudaklar, kırmızı-çatlak dil vb.),
• Baş ağrısı,
• Solunumsal sorunlar (hızlı soluma, nefes almada zorlanma),
• Kas, eklem ağrıları,
• El ve ayak derileri başta olmak üzere ciltte soyulmalar. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.