Çubuk Çatköy Köyü

Çubuk Çatköy Köyü

Çatköy Köyü Haberleri, Çubuk Çatköy Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Çatköy Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Ankara Köyleri Arasında Yer Alan Çatköy Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Çubuk Çatköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çatköy köyü son dakika gelişmeleri, Çatköy köyüne özgü yemekler, Çubuk Çatköy köyünün tarihi, Çatköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çatköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çatköy, Ankara ilinin Çubuk ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çatköy Köyü Resimleri ve Çatköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çubuk Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Çubuk Ankara Arası Kaç Km? Çubuk Hava Durumu? Ankara Köyleri ve Çubuk Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ankaralı iseniz Ankara Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ankaralı Ünlüler arasında Çubuk Çatköy Köyünde doğan biri var mı? Çubuk Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çatköy, Ankara ilinin Çubuk ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çatokçular mahallesi, kuzeyde, Çubuk ilçesine 25 km uzaklıkta, Çat Köy ve Okçular Köyü (Hacılar Okçular Köyü ile karıştırılmasın) adlarıyla iki mahalleden oluşmakta olup mahallenin adı ve kuruluş tarihi 1402'de Timur ile Yıldırım Beyazıt arasında yapılan Ankara savaşına dayanmaktadır. (Ancak mahallenin adı ve kuruluşu ile ilgili tarihsel olgunun belgelendirilmesi gerekir, bu da araştırmacı tarihçilere düşmektedir. Köyle ilgil Osmanlı arşivlerine ulaşmak ve incelemek gerekir.)

Çat köy denilen yerde, Osmanlı askerleri ile Timur’un askerleri arasında çıkan çatışmadan (savaş) sonra, her iki ordunun askerleri arasında dağılma olmuş, bundan sonra Anadolu'da karışık dönem başlamıştır. İşte iki ordunun askerleri arasında ortaya çıkan çatışmanın (savaş) olduğu bu yere "Çat Köy" adı verilmiştir.

"Okçular" adına gelince, Yıldırım’ın Okçu Askerlerinden birkaçı (6 asker, mahallede de zaten 6 ayrı soy kök vardır), bugün "Okçular" mahallesi (Köyü) diye bilinen yere yerleşmişler. O tarihte tamamıyla ormanlık, dağlık, kayalık, olan, nispeten aşağı mahalleye (Çatköy)göre daha yüksekte yer alan, yayla havasındaki bu yere Yıldırım'ın okçu askerleri yerleşmiş ve burası "Okçular" diye isimlendirilmiştir.

Çatköy adı ile bilinen aşağı mahallede, hemen köye girişte, “Ören” denilen, bugün bağlık ve bahçelik olan yerde, savaştan önce, yerleşke varmış, bahçe düzenleme çalışmalarında çanak çömlek gibi benzeri bazı kalıntılara ratslanmıştır.

Okçular mahallesinde, kayalık bölgelerde bir iki mağara bulunmaktadır.Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Ankara il merkezine 71, Çubuk ilçesine 26 km uzaklıktadır.Çatokçular ( Çat köy ve Okçular mahallesi) her iki mahalleden de, 1970'lerden itibaren Ankara’ya ve Çubuk’a göçler başlamış. Hatta göç 1960 larda başlamış denebilir. İlk önce Okçular'dan birkaç aile, 1960 larda göç etmiş, fakat sonraki yıllarda, gençler birer birer maaşlı bir işte çalışmak için Ankara'ya gitmiş. Bunlardan çoğu, Siteler semtinde özellikle mobilyacılıckta iş bulmuş. Daha sonraları, kalıcı işleri olanlar köye dönmekten vazgeçmiş ve Ankara'ya yerleşmiş, iş yerleri açmış ve dahi bazıları işveren olmuş.Bugün Çat mahallede 35'e, Okçular'da 20'ye yakın aile kalmıştır, ancak her ailede, nüfus 3 veya 4 kişidir, gençler mahallesi terketmiştir.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Çatokçular esas itibarıyla bir muhtarlığa bağlı olan, "Çatköy" ve "Okçular" adlı iki mahalle-mahalleden oluşmaktadır; iki mahalle arasında yarım saatlik yürüme yolu vardır ve 2 km kadar uzaklıkla birbirlerinden ayrılmaktadır. Köyler aslında iki ayrı köy yapısında olup, arazileri ortak olması nedeniyle bir tek köy adıyla bilinmekte ve o şekilde bu iki mahalle "Çatokçular" adıyla Çubuk ilçesine bağlı bulunmaktadır. Her iki mahallenin ilk okulları vardı,fakat öğrenci sayıları çok azaldığı için bu bölgedeki köylerin tüm öğrencileri servisle Kışlacık mahallesine götürülüp getirilmektedir. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.