Çubuk Yakuphasan Köyü

Çubuk Yakuphasan Köyü

Yakuphasan Köyü Haberleri, Çubuk Yakuphasan Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Yakuphasan Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Ankara Köyleri Arasında Yer Alan Yakuphasan Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Çubuk Yakuphasan köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yakuphasan köyü son dakika gelişmeleri, Yakuphasan köyüne özgü yemekler, Çubuk Yakuphasan köyünün tarihi, Yakuphasan köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yakuphasan köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yakuphasan, Ankara ilinin Çubuk ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yakuphasan Köyü Resimleri ve Yakuphasan köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çubuk Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Çubuk Ankara Arası Kaç Km? Çubuk Hava Durumu? Ankara Köyleri ve Çubuk Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ankaralı iseniz Ankara Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ankaralı Ünlüler arasında Çubuk Yakuphasan Köyünde doğan biri var mı? Çubuk Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yakuphasan, Ankara ilinin Çubuk ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yakup Hasan Köyü;Çubuk ve Kazan ilçeleri arasında yer alan,Köroğlu Dağlarının güney uzantısı olmakla beraber Çubuk Ovası ortasında birden bağımsız bir dağ görüntüsünde yükselen Mire Dağının kuzay batı eteklerinde kurulmuş bir mahalledir. Jeolojik çağlarda bir iç deniz konumunda olduğu bilinen, kıtaların çarpışmasıyla oluşan iç anadolu platosunda en yüksek dağdır(1638 m).Dağ eteklerinde,yöre halkı tarafından birçok deniz kabuğu fosilinin bulunması da buranın milyonlarca yıl önce bir deniz olduğunu teyid etmektedir.Yazılı kaynaklara dayanmamakla beraber;Yakup Hasan ve Yakup Derviş adlarında,muhtemelen Horasan yöresinden göç eden Türkmenlerden iki kardeşin kurduğu yerleşim yerleri olduğu rivayet edilir ki,Yakup Derviş mahallesi de Yakup Hasan mahallesinin Kuzeyinde yer alır.Zaman içerisinde yöresel şivenin etkisiyle "Yağbasan"ve "Yöğündürüş"şeklinde telaffuz edilmektedir.Antik çağlarda birçok medeniyetin gelip geçtiği bu bölgede Eti uygarlığının,Bizans Medeniyetinin izleri vardır ve Timur karşısında Osmanlıların (Yıldırım Beyazıt-1402)yenilerek dağılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı Ankara Savaşının bu bölgede yapıldığı da bilinmektedir.

Yakup Hasan mahallesi ve çevresinde eski Türkmen geleneklerinin izleri görülebilir.Köy adları,(Ahi mahallesi,Alpağut,Peçenek..)eski Türkmen yerleşim yerlerinin adlarıdır.Folklorik kıyafetler Cumhuriyet yıllarının 30-40 yıllık dönemine kadar;erkeklerde ağı geniş,paçaları kısa ve dar pantolon,bele sarılan yün kuşak ve yağlıklar,diz altına kadar pantolon paçaları üstüne çekilen tiftik çoraplar,yakasız gömlek ve yelek,fes üstüne sarılmış tülbent;kadınlarda üç etek altına giyilmiş tuman, bindallı denilen üzeri gümüş sırma işlenmiş elbiseler ve yine tiftik yününden örülmüş çoraplar,başlarına sarılmış"çar"denilen işlemeli tülbentler şeklindedir. Sac kavurma,mantı,kol böreği,gözleme,höşmerim,pişmaniye,"pazlama"denilen mayasız hamurdan yapılan ev ekmeği,pekmez,çökelek,ahlat ve ağustos(ekşi-kokulu)elması..tarla ziraati ve hayvancılıkla geçinen yöre halkının geleneksel beslenme kültürü hakkında fikir verebilir. Bahar başlangıcında harman yerlerinde "sinsin"oynanması,düğünlerde davul-zurna ve saz gibi enstrümanların kullanılması da yöre kültürünün izlerini göstermektedir.

Ankara il merkezine 40 km, Çubuk ilçesine 26 km uzaklıktadır.Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.