Dededen toruna 5 kuşak helva imalatı

Dededen toruna 5 kuşak helva imalatı

Uşak'ta dededen toruna 5 kuşaktır helva sektöründe üretim yapan Nida Vidinlioğlu, 3 yaşındaki oğlunun da dededen kalma bu mesleği sürdürmesini istiyor.

Uşak'ta dededen toruna 5 kuşaktır helva sektöründe üretim yapan Nida Vidinlioğlu, 3 yaşındaki oğlunun da dededen kalma bu mesleği sürdürmesini istiyor.

1800'lü yıllarda büyük dedeleri Hacı Ali dedenin Uşak'ın şimdiki İsmet Paşa Caddesi üzerinde küçük bir dükkânda helva üretimi yaptığını anlatan 30 yaşındaki Nida Vidinlioğlu; " Dededen toruna geçen helva üretimini severek ve özveri ile yapıyoruz. Şuan 3 yaşında bir oğlum var onunda ilerleyen yıllarda bu mesleği yapmasını arzu ediyorum. Dedelerimizin anlattığına göre 1800'lü ve daha sonraki yıllarda ilimizde 13 tane helva üreticisi varmış fakat şimdilerde yani günümüzde helva üretimi yapan Uşak'ta sadece bizimle birlikte 3 tane firma kaldı" dedi.

Günümüzde helva üretimi yapan firmaların maliyeti düşürmek adına helva içine çok sayıda katkı malzemesi kullandıklarını dile getiren Vidinlioğlu, kendilerinin helva üretimleri konusunda tahin helva ve diğer helvalarda kesinlikle katkı malzemesi kullanmadıklarını dile getirdi. Halkın sağlığı ile oynanmamalı diyen Vidinlioğlu," Gıda sektöründe özellikle üretim yapan firmaların bu konuda oldukça duyarlı olmaları gerekiyor. Halkın sağlığı kazanılacak 3 kuruş paradan daha önemlidir" dedi.

Helva üretimi hakkında bilgiler veren Vidinlioğlu, şunları kaydetti; " Yaz aylarında helva üretimi yaklaşık 200 KG" a kadar düşürüyor. Ancak kış aylarında bu rakam 4 tona kadar çıkıyor. Çeşit çeşit helva üretimi yapıyoruz. Bunlar kırmızı helva, tahin helva, irmik helvası, köpük helva, taş helva, kakaolu helva, fıstıklı helva, bademli helva, cevizli helva gibi bunların yanında pekmezden reçele kadar üretimlerimiz mevcut. Bu işi nesilden nesile aktarmak istiyoruz. Çok şükür bu meslekten karnımızda doyuyor. Helvalarımız sadece şeker, tahin ve çulhan suyundan oluşmaktadır. Tahin helvamızı kas gücüyle yapıyoruz. Kesinlikle makine kullanmıyoruz. Makine kullanmamamızın sebebi de şekerin teninin kırılmaması eğer şekerin teni kırılırsa helvanın hiçbir özelliği kalmıyor bunu da sağlamak için insan gücü kas ve kürek yardımıyla yapıyoruz. Böylece helvayı daha iyi özleştiriyoruz. Şuan internette ve kendi dükkânımızda satışlarımızı yapıyoruz. İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere satışlarımızın yanında Uşak'ın ilçelerine de satışlarımız mevcut. Yeni gelen nesillere tahin köpük helva tahin pekmez ve tahin helvayı sevdirmek için çalışıyoruz bunu da başardığımızı düşünüyorum. Bu işi babamdan devir aldığım için de oldukça mutluyum"

Dededen toruna 5 kuşak helva imalatı

Dededen toruna 5 kuşak helva imalatı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.