Deprem Bölgelerindeki Tabip Odası Başkanlarından Çağrı !

Deprem Bölgelerindeki Tabip Odası Başkanlarından Çağrı !

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilin tabip odası başkanları “deprem bölgelerinde salgın riski var! Ekmek, ilaç, cihaz, sedye yok. Salgın hastalıkların başlamasından korkuyoruz. SSK’nın acil düzenleme yaparak kronik hastalara...

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilin tabip odası başkanları “deprem bölgelerinde salgın riski var! Ekmek, ilaç, cihaz, sedye yok. Salgın hastalıkların başlamasından korkuyoruz. SSK’nın acil düzenleme yaparak kronik hastalara ilaçlarını sağlama yapması gerekiyor” çağrısında bulundular. 

Gazete Duvar’dan Nur Kaplan’ın haberine göre; Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adana tabip odaları başkanları, “Ekmek, ilaç, cihaz, sedye yok. Salgın hastalıkların başlamasından korkuyoruz” dedi. 

Tabip Odası Başkanları Tıbbi Malzeme İlaç İstiyor!

Hatay Tabip Odası Başkanı Server Yılmaz: Hatay devlet hastanesi tamamen işlevsiz durumda. Hastane bahçesinde kurulan 40’a yakın çadır ile hastalara müdahale ediliyor. hastaların diğer illere gönderildi. Röntgen cihazları çalışmıyor. Bölgeye acilen seyyar röntgen cihazları getirilmeli. Acilen sahra hastanesi kurulması gerekiyor. Ameliyat olan, tedavi edilen hastaların takibi için bu hastane şart. Makas, dikiş ipi, serum lazım. Hastane içinde yaşayanlar var. Hastane çökmedi ama içeride tavanlar çökmüş durumda. İki kişi sedyeyle çıkarıldı, hastaların  hepsine ulaşılabilmiş değil. Hatay’da binlerce apartman yıkıldı. Deprem yaz aylarında olsaydı 3 gün sonra insanların kurtarılma ihtimali vardı ama şimdi 24 saati dolduramama ihtimalleri var. Daha hızlı müdahale gerekiyor. Hipotermi nedeniyle ölümlerin artacağından korkuyoruz. Arama kurtarmaya ihtiyaç cvar. Ortopedi uzmanları çok çalışıyor. Bitmiş durumdalar. 

Adıyaman Tabip Odası Başkanı İsmail Tosun: Adıyaman çok kötü durumda. Bir sürü ölümüz, yaralımız var. Hastaneler zarar görmüş durumda. Tıbbi malzemeler yetersiz. Destek yetersiz. İnsanlar sokaklarda. Sağ kalanlar diğer illere gitmeye çalışıyor. 

Osmaniye Tabip Odası Başkanı Asu Kaya Gedik: Kentte otopsiler yığılmış durumda. Ameliyat sorunu yaşanıyor. Çok kötüyüz. Cenazeleri çıkarıyoruz. O kadar çok ki bir an evvel toprağa kavuşturmak bile sorun. Tıbbi malzeme sıkıntımız şu an yok. Devlet hastanelerimiz çalışıyor. Tıbbi  malzeme sıkıntımız şu an yok. Devlet hastanelerimiz çalışıyor. Ekmek yok. Su yok. İnsanların tuvalet sorunu var, salgın hastalıkların başlamasından korkuyorum.

Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Lütfi Tiyekli: SSK’dan Acil Düzenleme Bekliyoruz! Birçok özel hastanenin yıkıldı. Devlet hastanesinin ana binasında ameliyat yapılamıyor ve yalnızca çocuk hastanesi binasında ameliyatlar gerçekleşiyor. Yapılan ameliyatlar için tıbbi malzeme desteği gerekiyor. “Hekimler için yıkıntının altında kalan kimse en zor hastalardan biri odur. Hasta sıcaklık düşmesine bağlı olarak hipotermi yaşar, organların parçalanması söz konusu. Yıkıntı altında kalanlarda sendromlar yaşanıyor. İnsanlar deprem bölgelerinden apar topar çıktı. Kronik hastaların ilaçları evlerinde kaldı. SSK’nın acil düzenleme yaparak bu hastalara ilaç sağlaması lazım. SSK deprem bölgesindeki ilaç kurallarını gevşetmeli.

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş: Adana’da çoğunlukla diğer illerden gelen hastalar var. Sedyeler doldu ve acil sedye ihtiyacımız var. Ameliyathaneler tam kapasite çalışıyor. İnsanlar kendi imkânlarıyla hastaneye ulaşıyor. Adana’da tıbbi malzeme sorunu şu an yaşanmıyor. Yaşanan bu yoğunluk kaldırılacak bir şey değil. Bütün personel hastanede şu an. Mevcut deprem bölgelerinde sağlık sistemi çok iyi ilerlemiyor. Zarar görmüş hastaneler var. sağlık çalışanları insanüstü bir çabayla çalışıyor. Yardıma gelmek isteyen hekim arkadaşlarımız var. mutlaka sağlık bakanlığı ya da tabip odalarına haber vermeliler ki ihtiyaç olan yerlere aktaralım. Cerrahi branşlara ihtiyacımız var. ortopedi, beyin, genel ve göğüs cerrahlarının bölgeye gelmesi gerekir. İlerleyen günlerde kronik hastalıklar ortaya çıkacaktır. Bunun için de yoğun bakım servislerinin çok olması lazım. 

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan: Diyarbakır sağlık hizmetini bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Diğer illerden sağlıklı bilgiler alınamıyor. Devam eden yıkımın boyutunu ölçemiyoruz. Umudumuz azalıyor. Kış şartlarında insanların ısıları düşüyor. Şu an Diyarbakır’daki sorunları çözüp diğer illere gitmeyi planlıyoruz. Kriz merkezi oluşturduk. Enkazdan sağ kurtulanların barınma sorunu büyük. Düğün salonları, özel okullar, iş yerleri halka açıldı. Ancak çocuklar için mama, bez, kadınlar için ped ihtiyacı sürüyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.