Devrek Gümüşpınar Köyü

Devrek Gümüşpınar Köyü

Gümüşpınar Köyü haberleri, Devrek Gümüşpınar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gümüşpınar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Zonguldak Köyleri Arasında yer alan Gümüşpınar Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Devrek Gümüşpınar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gümüşpınar köyü son dakika gelişmeleri, Gümüşpınar köyüne özgü yemekler, Devrek Gümüşpınar köyünün tarihi, Gümüşpınar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gümüşpınar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gümüşpınar, Zonguldak ilinin Devrek ilçesine bağlı bir köydür.

 

Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gümüşpınar Köyü Resimleri ve gümüşpınar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Devrek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Devrek Zonguldak Arası Kaç Km? Devrek Hava Durumu? Zonguldak Köyleri ve Devrek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Zonguldaklı iseniz Zonguldak Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Zonguldaklı Ünlüler arasında Devrek Gümüşpınar Köyünde doğan biri var mı? Devrek Doğumlu Ünlüler Kimler?

GÜMÜŞPINAR KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Gümüşpınar, Zonguldak ilinin Devrek ilçesine bağlı bir köydür.

Gümüşpınar Köyünün eski adı şimdi ilçesinin adı olan DEVREK'tir. Gümüşpınar ismi ; köydeki berrak ve temiz olan pınardan geldiği sanılıyor.

köy, yemek kültürü olarak Batı Karadeniz bölgesinde görülen yemek kültürüne sahiptir. Örneğin, Mancar(kara lahana), cevizli kömeç, malay,
keşkek gibi yöresel yemekler yapılır.

Devrek ilçesinin genelinde yaygın olan beyaz baklava özel günlerde(bayram, düğün, iftar vb) soflarımızın vazgeçilmez
talılarındandır. Diğer bölgelerde (türkiye genelinde) düğün, bayram gibi günlerde sadece birkaç yemekle yetinilmektedir. Örneğin sadece keşkek veya
pilav - et gibi yemekler servis edilirken bizim köyde misafirlere daha çok çeşit yemek(çorba, pilav, et, nohut, musakka, dolma, beyaz baklava vb.) sunulmaktadır.

--- köyde, Ramazan ayı da çok bereketli geçmektedir. Ramazan ayında birkaç hane bir araya gelir, mescitimizde veya camimizin lojmanındaköylülerimize iftar verilir.

Daha sonra bayram sabahı köyün tüm erkekleri camide bayram namazı kılar ve bayram namazından sonra bayramlaşma olur.
Her bayram (Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı) bu şekilde bayramlaşma olur daha sonra da mezarlığa gidilir ve kuran okunur.

--- Bayramın 1. günü camimizin bulunduğu Hatipler Mahallesinin bayramıdır. Bayramın 2. günü ise Hıdırlar ve Alagözler mahallelerinin bayramıdır.

1. bayram
Hıdırlar ve Alagözler Mahallesinde bulunanlar, Hatipler Mahallesinde bulunanlara misafir olurlar. 2. bayram günü ise camimizin bulunduğu mahalle olan hatipler mahallesi
diğer mahallelere misafir olurlar.

--- Bayramlarımıza yukarıda da bahsettiğimiz gibi herkes yoğun bir şekilde hazırlanır. Köylülerimiz gelecek misafirleri için şeker alırlar, birbirinden güzel
yöresel yemeklerini yaparlar, çaylarını demlerler ve misafirlerini( bayramcılarını :) ) beklerler.

--- Bayramın 2. günü ise evlere misafir olduktan sonra geleneksel olarak düzenlediğimiz Gümüşpınar Köyü Bayram Şenlikleri düzenlenir.

Şenliklerde geleneksel oyunlar
(çuval yarışı, yumurta yarışı, halat çekme, koşu yarışı ve köye özel olan köyler sıkıştı oyunu) düzenlenir. Şenlikler çok renkli ve eğlenceli geçer. Birçok kişi
(köyden ve diğer köylerden) şenlikleri izlemeye gelir. Yarışmalarda dereceye girenlere köy esnafımızın yardımıyla aldığımız sürpriz hediyeler verilir--- köy Zonguldak iline 60 km, Devrek ilçesine 2.6 km uzaklıktadır.

--- köy ortasından geçen dere ile iki yakaya ayrılmıştır. Camimizin bulunduğu yakada Hatipler Mahallesi bulunmaktadır. Diğer yaka da ise Hıdırlar ve Alagözler Mahallesi
bulunmaktadır. köyün diğer bir mahallesi ise diğer mahallelere göre daha yüksekte yer alan Yayalar mahallesidir.

--- Yayalar mahallesine yüksekte olduğun için kar daha fazla yağmaktadır. Ormanla iç içe olduğundan dolayı da havası çok temizdir. Bu mahallede bulunan Asar tepeside ilçemizin
yüksek tepeleri arasındadır ki televizyon vericileri bu tepenin üzerine kurulmuştur. Asar tepesi gerek köylülerimiz, gerekse ilçede oturanlar tarafından mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.

 

Yayalar mahallesinde Osman Özarslan tarafından düzenlenen başka bir mesire alanı ve mescit bulunmaktadır köyün iklimi Karadeniz iklimini yansıtmaktadır. Çam ormanlarının sayesinde köyün birçok bölümü dört mevsimde de yeşil kalmaktadır.
Kış aylarında kar yağışı diğer bölgelere göre fazla görülmektedir. Yaz aylarında yoğun yağış gözükmese de sonbahar da yağmurlar etkisini
yoğun bir şekilde göstermektedir-- köydeki göçten dolayı emekli nüfusu daha fazladır. İlçemizde çalışan esnaflarımız bulunmaktadır. Ek gelir olarak bazı haneler tarafından hayvancılık yapılmaktadır.

--- köyde bulunan meslek grupları ise şunlardır:
Erkek ve Bayan Kuaförü, Terzi, Şoför, Kıraathaneci, Madenci, Seracı, Market Sahibi, İşçi vbKöyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra [[Türkiye'de eğitim|taşımalı eğitim]]den yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.