Devrek Karabaşlı Köyü

Devrek Karabaşlı Köyü

Karabaşlı Köyü haberleri, Devrek Karabaşlı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Karabaşlı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Zonguldak Köyleri Arasında yer alan Karabaşlı Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Devrek Karabaşlı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Karabaşlı köyü son dakika gelişmeleri, Karabaşlı köyüne özgü yemekler, Devrek Karabaşlı köyünün tarihi, Karabaşlı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karabaşlı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Karabaşlı , Zonguldak ilinin Devrek ilçesine bağlı bir köydür.

 

 

Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karabaşlı Köyü Resimleri ve karabaşlı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Devrek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Devrek Zonguldak Arası Kaç Km? Devrek Hava Durumu? Zonguldak Köyleri ve Devrek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Zonguldaklı iseniz Zonguldak Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Zonguldaklı Ünlüler arasında Devrek Karabaşlı Köyünde doğan biri var mı? Devrek Doğumlu Ünlüler Kimler?

KARABAŞLI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Karabaşlı, Zonguldak ilinin Devrek ilçesine bağlı bir köydür.
Zonguldak ilinin Devrek ilçesine bağlı olup 1892 yılında 32 hane ile kurulmuştur. Köy, doğusunda Filyos Çayı, kuzeybatısında Örmeci köyü, güneyinde Bük ve Erenler köyleri ile çevrilidir. Filyos Çayı'nın yamacında yarım ay şeklinde bir yerleşim alanına sahiptir. Osmanlı döneminde Çorak, Örmeci ve Karabaşlı köylerinden müteşekkil Kavala Divanına bağlı iken Karabaşlı adını alarak müstakil köy olmuştur.

Mezarlığı korunması gereken tabiat varlıkları kapsamında 2002 yılında alınmıştır. Bu mezarlıkta tespit edilen 2 tarihi mezar bulunmaktadır. Bunlardan biri Devrek'in tespit edilebilen en eski Müslüman mezarıdır. Mezar taşlarında yazılanların Osmanlıca ve Türkçe tercümesi şu şekildedir:

Hüvelbaki

Bu fani mülkte çok zaman eyledim gaza(va)n

Kılıç vurdum meşhur ....... ....... eyledim hazan

Şefaat kıl gaziyanı Resulullaha yevmi mizan

Rahmet kıl bu kuluna ey hüdai müstean

Ya rabbi lütuf kıl bu garip Muhammed kulun ile kıl ahavan

Bin hakire, bin zaife kıl inayet kabr-i muhip ile nuran

Ruhuna Fatiha akuyanı eylesin külli canan

27 Kanun-i Evvel - Hicri: 1170

Miladi: 1757

Baki Olan O'dur

Bu fani dünyada çok zaman savaş eyledim

Kılıç vurdum meşhur .... ....... eyledim hazan

Ahiret günü Resulullah için savaşa gidenlere şefaat eyle

Ey yardım edici Allah bu kuluna rahmet eyle

Ya Rabbi, lütfeyle bu garib Muhammed kulu arkadaş eyle

Bin alçak gönüllüye, bin zayıfa yardım eyle,

Sevilenlerin kabri gibi nurlandır.

Bütün sevenler ruhuna Fatiha okusun

27 Kanun-i Evvel - Hicri: 1170

Miladi: 1757
 
Karabaşlı Köyü 8 mahalle ve 150 haneden oluşmaktadır. Son nüfus sayımına göre 577 nüfusa sahiptir. Köyde 66 hane ise boştur. Mahalleler; Kuburoğlu (28 hane), Hatipoğlu (12 hane), Kolçakoğlu (24Hane), Hacıömeroğlu (20 hane), Kocadayıoğlu (20 hane), Adalıoğlu (24hane), İmamoğlu (10 hane), Köleoğlu (12 hane). Köyde 150 hane olmasına karşılık köy nufusuna kayıtlı yurt dışında 120 hane ve 175'i Zonguldak ve ilçelerinde olmak üzere yurdumuzun çeşitli illerinde yaşayan Karabaşlı Köyü kayıtlı hane sayısı 600 civarıdır. Yurtdışında yaşayan nüfus sayısı köyde yaşayanlara yakındır. Köyde 160 kişi emekli ve dul-yetim aylığı almaktadır.

Karabaşlı Köyünde Yaşayan ailelerin soyadları; Bal, Basancı, Bayraklı, Damlı, Eren, Eser, Eş, Eşme, Gebeş, Gemici, Girme, Hatıl, Hatılcık, İnam, Kocadayı, Kocadayıcık, Kolçak, Kışla, Küçük, Külah, Marangoz, Özkan, Satıcı, Saraç, Sarıbaş, Salman, Sezer, Soysal, Tatar, Tavukçu, Uzun (toplam 31 Soyadı).
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün ekonomisi her ne kadar tarım ve hayvancılığa dayalı olsa da son zamanlarda bu geçim kaynakları önemini yitirmiştir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamadığından taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur, sağlık evi vardır ve aktif durumdadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum