Dicle Dedeköy Köyü

Dicle Dedeköy Köyü

Dedeköy Köyü Haberleri, Dicle Dedeköy Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Dedeköy Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Diyarbakır Köyleri Arasında Yer Alan Dedeköy Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Dicle Dedeköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Dedeköy köyü son dakika gelişmeleri, Dedeköy köyüne özgü yemekler, Dicle Dedeköy köyünün tarihi, Dedeköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Dedeköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Dedeköy , Diyarbakır ilinin Dicle ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Dedeköy köyü Resimleri ve Dedeköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Dicle Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Dicle Diyarbakır Arası Kaç Km? Dicle Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Dicle Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Diyarbakırli iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakırli Ünlüler arasında Dicle Dedeköy Köyünde doğan biri var mı? Dicle Doğumlu Ünlüler Kimler?

Dedeköy , Diyarbakır ilinin Dicle ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köy halkı, Zazalardan oluşmaktadır. Mahalleye Diyarbakır'ın ünlü şeyhi olan şeyh Heçi Emin Kalo mahallenin ismi gırherinken orada kalırsa mahallenin isminin şıyhselamet olarak değişeceğini söyler. Köylülerin bunu kabul etmesiyle şeyh orada kalır ki o zaman köy yedi hanedir.

Zaza kültür, gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Zaza ve Kırmançlarınaralarındaki evlilikler ve ekonomik ilişkiler mahallede yaşayanlara her iki lehçeyi öğrenme kolaylığı sağlamıştır. Mahallenin Zazacaadı Şıhsılamet'tir. Mahallenin yılda bir yapılan kamcı şenlikleri mevcuttur. Bu şenlikler her yıllın 15 Haziran tarihinde yapılmaktadır.

Diyarbakır iline 60 km, Dicle ilçesine 20 km uzaklıktadır. Dedemahallesi Ovası ve onun da ötesinde Toros Dağları uzanır. Çevresi hafif dağlık ve ormanlıktır. Mahalle civarındaki dağlar bahar aylarında hava kütlesini ova üstünde tutar ve bu yağışın diğer alanlardan daha fazla düşmesini sağlar. Ancak ovanın dezavantajı ise, kışın vadi melteminin soğuk esmesine sebep oluşudur.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Ancak karasallık diğer bölgelere göre daha yumuşak olarak görülür. Bunun nedeni, hemen arkasında dağlar bulunmasıdır. Dağlara çarpıp yükselen hava yağış bırakmakta ve bu da iklimini bir nebze olsun yumuşatmaktadır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bunun yanında köylülerin açtıkları su kuyularıyla sebzecilik yapılır. Aynı zamanda mahallede mevsimlik göç nedeniyle çalışma çağındaki gençlerin dışarıya gidip çalışmaları yine başka ekonomik gelir kaynağıdır. Yakın zamana kadar mahallenin çevresinde çıkarılan "beyaz toprak" başka ekonomik uğraşlardan biriydi. Bağcılık faaliyetleri, az da olsa görülen, ekonomik uğraşlardan biridir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.