Dicle Gündoğdu Köyü

Dicle Gündoğdu Köyü

Gündoğdu Köyü Haberleri, Dicle Gündoğdu Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Gündoğdu Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Diyarbakır Köyleri Arasında Yer Alan Gündoğdu Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Dicle Gündoğdu köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gündoğdu köyü son dakika gelişmeleri, Gündoğdu köyüne özgü yemekler, Dicle Gündoğdu köyünün tarihi, Gündoğdu köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gündoğdu köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gündoğdu , Diyarbakır ilinin Dicle ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gündoğdu köyü Resimleri ve Gündoğdu köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Dicle Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Dicle Diyarbakır Arası Kaç Km? Dicle Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Dicle Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Diyarbakırli iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakırli Ünlüler arasında Dicle Gündoğdu Köyünde doğan biri var mı? Dicle Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gündoğdu , Diyarbakır ilinin Dicle ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin asıl Zazaca adı Xelefondur.Zazaca Xelefon ismi Türkçe olarak Gündoğdu olarak değiştirilmiştir.ama xelefon ismi kullanılmaya devam etmektedir.Mahallenin kurucusu olan Mehmet Kaçar sosyal sorunlar nedeniyle Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Aldun Köyü'nden iki kardeşiyle birlikte göç etmişlerdir. Bu göçte iki kardeşi Mardin Mazıdağ'a yerleşmiş, kendisi ise Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Gündoğdu(Xelefon) mahalleninü kurmuştur. Aile, bölgede Zazaca 'Key Qaçeri,Mala Qaçer' diye anılmaktadır.Verimli araziler ve hayvancılığa elverişli geniş topraklarda maddi durumu ve refah seviyesi yükselen Mehmet Kaçar, yardımseverliği ve maddi durumunun iyi olması dolayısıyla Mehmed Ağa olarak anılmaya başlanmıştır. O dönemde kendisine bağlı çok geniş topraklara sahip olmuştur bu geniş toprakların içinde bugünün Yoncalı(Selgeto), Söğütalan(Xunyon),Ziban(Zıbon),Şölen(Klêş) Gencan gibi yerleşim yerleri bulunmakta idi.Daha sonra yerine geçen oğlu Tevfik Ağa döneminde Kaçar Ailesi'nin toprakları genişlemiş, bölgedeki saygınlığı daha da artmıştır.Civar köylerin büyük çoğunluğu onun sorumluluğu altındaydı. Daha sonraki yıllarda yaşanan olaylarda,1925 Şeyh Sait İslam ayaklanması, esnasında ağa ve beyler tutuklanmış, Kaçar Ailesi'nin reisleri de bu tantanalı dönemde kayıplar vermiş, maddi varlıklarının büyük oranını kaybetmişlerdir. Zorunlu göç yasasından sonra köy göç ettirilmiştir. Halen, birkaç aile mahallede zor koşullarda yaşamaktadır. Kralkızı Barajı nedeniyle mahallenin yoları kapanmış, güvenli olmayan kayıklarla ulaşım yapılmaktadır.

ZAZA kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Köy halkı bugünkü Zazaca(Zazaki)güney/merkez zazaca şivesiyle konuşuyor.Köy halkı Zazadır.Edebiyat alanında sözlü alanda gelişim vardır.Müzik alanında stran; edebi tür olarak ıstonık(masal) gelişmiştir.Hem köy halkı tarafından hem de çevre bölgelerdede bilinen aydın, yazar Nureddin Zaza nın eserleri,kitapları ve şiirleri okunmaktadır.

Diyarbakır iline 125 km, Dicle ilçesine 35 km uzaklıktadır. Köy ile Dicle arasında ulaşım hattı iyi gelişmemiştir. Ergani ile ulaşım daha rahat olduğundan dolayı köy sakinlerinin büyük bir bölümü Ergani'ye yerleşmiştir.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede ilköğretim okulu yoktur. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol mucur olup mahallede mahallede telefon bulunmamaktır fakat elektrik vardır.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.