Eğirdir Sevinçbey Köyü

Eğirdir Sevinçbey Köyü

Eğirdir Sevinçbey Köyü haberleri, Sevinçbey köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sevinçbey köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Isparta Köyleri Arasında yer alan Sevinçbey köyünde vefat edenler,köyün eski adı haberimizde.

Eğirdir Sevinçbey köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sevinçbey köyü son dakika gelişmeleri, Sevinçbey köyüne özgü yemekler, Eğirdir  Sevinçbey köyünün tarihi, Sevinçbey köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sevinçbey köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sevinçbey , Isparta ilinin Eğirdir ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Akdeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız  Sevinçbey Köyü Resimleri ve  Sevinçbey köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Eğirdir Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Akdeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Eğirdir -Isparta Arası Kaç Km? Eğirdir Hava Durumu? Isparta Köyleri ve Eğirdir  Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Isparta'lı  iseniz Isparta Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Isparta Ünlüler arasında  Eğirdir  Sevinçbey Köyünde doğan biri var mı? Eğirdir Doğumlu Ünlüler Kimler?

EĞİRDİR SEVİNÇBEY KÖYÜ TARİHÇE

Sevinçbey ıspartanın eğirdir ilçesine bağlı bir köydür.

Sevinçbey, Burcu Bey’in çevresindeki kumandanlardan birisi olabilir. Ün dergisinde Turan Dağlıoğlu’nun “Hızırbey Vakfiyesi” adlı yazısında Burcu Bey’in adı geçer. Burcu Bey bir zaviye kurmuş. Bu zaviyeye de Isparta-Gönen’deki Kavacık Köyü, Avşar’daki Suluköy ve Sevinçbey’deki bazı bağlarını vakfetmiştir. Zaviye’nin ayrıca Burcu Bey hamamında hisse aldığı yazılıdır.

Osmanlı Ordusu’nda subaşı komutanı olan Hacı Hızır Bingöl Bey cami yaptırırken varlıklarının bir kısmını Şeyh Berdai zaviyesine vakfediyor. Bu vakfın altında hibe edenin yani şahit olarak Sevinç Bey’in adı geçiyor.

Hacı Hızır Bingöl Bey, Şeyh Berdai’yi Eğirdir’e 1398’de davet etti. Şeyh Berdai bu davet üzerine Eğirdir’e gelerek yerleşiyor. 1429’da, Hacı Hızır Bingöl Bey bütün malını Şeyh Berdai’ye vakfediyor. Komutanın malı olan “Sevinçbey Köyü” adı sahid olarak Sevinç Bey’in alınmasından kaynaklanmaktadır.

1403’te başka bir kaynağa göre Timur komutanlarından Sevinç Bey adlı birisi gelmiş, fakat kalmaması nedeniyle köyün isminin buradan gelmediği düşünülmektedir.

Rivayet olarak köy halkı arasında köy adının bir diyalogdan meydana geldiği düşünülmektedir. Bu diyaloga göre, köye zamanında önemli kişiler gelmiştir. Köy halkı ikram ettiği bir şey üzerine “Beyim sen iç” ifadesini ona saygısından dolayı kullanmıştır. Bu kişiyle köylünün arasındaki diyalogun, köyün adının “Seniçbey” olmasını sağladığı ve daha sonra “Sevinçbey” değiştirildiği düşünülmektedir.Sevinçbey Köyü, bölge konumu itibarıyla Isparta il merkezine 35 km, Eğirdir ilçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Köy Davraz Dağı’nın eteklerinde kurulmuştur.

Köyü Isparta-Eğirdir karayoluna bağlayan 1 km’lik asfalt yol köy meydanında son bulmaktadır. Köy içindeki yolları ise stabilize özelliği gösterir.

Köye özel toplu taşıma aracının olmayışının sebebi, köyün Isparta-Eğirdir karayoluna çok yakın olması ve ulaşımın Isparta-Eğirdir arasında çalışan dolmuşlarla sağlanmaktadır.

Köyün su sorunu köylüler arası işbirliğiyle çözülmüştür. Birkaç yerde açılan kaynaklarla köye su getirilmiş ve her eve şebeke kurularak içme ve kullanma suyu sağlanmıştır. Su şebekesinin kurulmasından önce ise köylü su ihtiyacını köyün birçok yerinde bulunan çeşmelerden sağlamakta idi.

Ekonomik yetersizlik nedeniyle köyün en büyük sorunlarından birisi kanalizasyon sorunu hala çözülmemiştir.

Elektriğin köye geliş tarihi 1968 yılıdır.

Telefon şebekesi ise 1975 yılında Eğirdir ilçe merkezinde santral vasıtasıyla yapılmaya başlamıştır. 1991 yılında Bademli Köyü’nde kurulan santral ile direkt telefon bağlantısı gerçekleştirilmiştir ve köyde hemen hemen her evde telefon bulunmaktadır.

Kitle iletişim araçlarından radyo ve TV her evde bulunmakla birlikte, gazete ise köyde bakkal bulunmaması nedeniyle il ve ilçe merkezlerinden karşılanmaktadır.

Konutların özellikleri incelendiğinde yapılış tarihi bakımından eski olanlar genellikle, taş ve ahşaptan yapıldığı yenilerin ise betonarme olduğu görülmüştür. Köydeki evlerin kat sayısı genellikle 2 oda sayısı ise 3’tür.

Köyde sağlık ocağı bulunmamaktadır. Sağlık sorunları genellikle ilçe merkezinde, önemli rahatsızlıklara sevkle il merkezlerinde giderilmektedir.

Köyün ilköğretim okulu yoktur, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Sağlık evi var fakat faal durumda değil, sağlık ocağı yoktur. İçme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur fakat PTT acentesi vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.