El Sanatlarının Yerini Fabrikasyon Ürünler Alıyor

El Sanatlarının Yerini Fabrikasyon Ürünler Alıyor

Günümüzde el sanatlarının yerini fabrikasyon ürünlerinin aldığından yakınan Uşaklı takı tasarımcısı Oktay Arıcan, sanat ve sanatkara verilen değerin...

Günümüzde el sanatlarının yerini fabrikasyon ürünlerinin aldığından yakınan Uşaklı takı tasarımcısı Oktay Arıcan, sanat ve sanatkara verilen değerin bittiğini belirtti.

Uşak'ta takı tasarımcısı olarak hayatını sürdüren Oktay Arıcan, mesleğe duyulan ilginin çok azaldığına vurgu yaparak, çırak yetiştirme konusunda oldukça sıkıntılar çektiklerini, hatta çırak yetiştiremediklerini dile getirdi. Türkiye'de yaklaşık bu işi yapanın iki elin parmağını geçmeyecek sayıda olduğunu anlatan tasarımcı Arıcan sözlerine şöyle devam etti; "Bizim ülkemizde sanat ve sanatkara verilen değer neredeyse bitmek üzere. Ben bu mesleği 24 yıldır yapıyorum. Mesleği bana sevdiren de ustam oldu. Ancak bizler yetiştirecek çırak bulamıyoruz. İnsanlarda fabrikasyon ürünlere yönelince bizler küçük çapta işimizi yapmaya çalışıyoruz. Günlerce müşterimizin gelmediği zamanlar oluyor. Ben yine de mesleğimi ilk günkü aşkla yapmaya devam edeceğim" dedi.

El sanatlarına verilen değerin azaldığını bunun sebebinin de fabrikasyon ürünlerden kaynaklandığını aktaran Arıcan, el emeği göz nuru yaptıkları ürünleri müşterilerin fabrikasyon ürünlerden daha pahalıya geldiğini bu yüzden insanların tercihlerinin fabrikasyon ürünlere kaydığını belirtti.

Çırak yetişmediği için ustaların da günden güne azaldığına vurgu yapan Arıcan, yakın dönemde mesleğin bitme aşamasında olduğunu dile getirdi. Ayrıca ülkede kendi gibi bu işi yapan ustalara gereken değerin verilmediğini, bu yüzden birçok sanatkarın Avrupa ülkelerine gittiğini kaydetti.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.