Elazığ Arındık Köyü

Elazığ Arındık Köyü

Arındık, Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Harput, Elazığ ilinin eski yerleşim bölgesıdir. Tarih kaynakları Türklerin Anadolu ya MÖ. 2000 yıllarından itibaren geldiklerini yazar.

Fahrettin M. KIRZIOGLU, bazı oğuz boylarının M.S. 4. ve 5. yüzyıllarda Doğu Anadoluya hakim olduklannı ve Haıputta bir beylik kurduklarını Dede korkut destanlarına dayanarak söylenmektedir. Nitekim M. 1084-1085te Haıput Çubuk Bey tarafından alınır. Oğuzlardan olan Çubuk oğulları M. 1113e kadar Haıput çevresinde hüküm sürerler. Bu tarihten sonra Haıput Artuk oğullannın eline geçer. Artuk oğullarının oğuzların Kayı boyundan olduğunu Fuat Köprülü kayıd etmiştir. Artuk oğulları hakimiyeti 1234 yılına kadar devam eder. Bundan sorıra Haıput çevresi 14. yüzyıllarda bir ara İlhanlılann ve sonra Dulkadiroğullarının daha sonra Karakoyunluların ve Akkoyunlulann elinde kalımş, bu sırada sürekli savaşlara sahne olmuştur. Haıput Dul kadir oğulları ile Akkoyunlular arasında birkaç defa el değiştirmiştir. Fatih Sultan Mehmet zamanında bir ara Osmanlı devletine bağlanmış. Ancak osmanlıya kesin bağlanışı Yavuz Sultan Selrninin Çaldıran seferinden dönüşü sırasında 1515den sonra olmuştur. Haıput, M. 1085 yılından beri Türk hakimiyetinderlir. 14. yüzyıllarda bir süre Moğoııann (İlhanlıların) 16. yüzyıllann başlannda kısa bir dönemde Sefavilerin hakimiyetine girmiş ise de bu Türk nüfusunu etkilememiştir. Harputa hakim olan Çubukoğullan, Artukoğulları, Selçuklular, Dul kadiroğulları, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlılar Oğuzlardandırlar. M.Ö. 1071 yılında itibaren Harput ve çevresine Oğuz boyları gelip yerleşmişlerdir.
Türkmen gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Elazığ merkezine300 nbsp;km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklimin etki alanı içerisindedir.Son yıllarda Arındık köyü nüfusunda artış görülmektedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Son yıllarda köy girişinde kurulan KEPEKTAŞ barajı ile sebzecilikte gelişmeye başlamıştır.Köyde meyve ağaçlarıda (özelikle ; elma , ceviz , kayısı ve üzüm bağı) çok olmasına rağmen ticari amaçla yetiştirilmemektedir.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak 12345.sınıflar bir arada okuyor. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Arındık köyüne en yakın saglık kuruluşu poyraz saglık ocagıdır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.