Erbaa Gümüşalan Köyü

Erbaa Gümüşalan Köyü

Gümüşalan Köyü Haberleri, Erbaa Gümüşalan Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Gümüşalan Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Gümüşalan Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Erbaa Gümüşalan köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gümüşalan köyü son dakika gelişmeleri, Gümüşalan köyüne özgü yemekler, Erbaa Gümüşalan köyünün tarihi, Gümüşalan köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gümüşalan köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gümüşalan , Tokat'in Erbaa ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gümüşalan Köyü Resimleri ve Gümüşalan köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Erbaa Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Erbaa Tokat Arası Kaç Km? Erbaa Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Erbaa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Erbaa Gümüşalan Köyünde doğan biri var mı? Erbaa Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gümüşalan , Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı bir köydür. 

Mürüs olan eski adı 1960 yılında Gümüşalan olarak değiştirilmiştir. Güneyindeki kaya mağaraları ve kuzeyindeki kilise yeri mevkiindeki kilise kalıntılarının Bizans dönemlerine ait olduğu bilinmektedir.[kaynak belirtilmeli]

 (Gümüşalan Mürüs); Enlem: 40.7 Boylam: 36.768 Rakım: 950 Metre yüksekliğinde, Erbaa'nın kuzeydoğusunda Canik Dağı üzerinde Y harfi şeklinde kurulmuş olup, İlçe merkezine 25, il merkezine 107 kilometre mesafededir. Köyün batısında Yaylalı(Aray), kuzeyinde Madenli ve Akgün(Ahretdağı), güneyinde Çamdibi(Geliğin) ve Pınarbeyli(Manasköy), doğusunda ise Niksar ilçesine bağlı Günebakan (Alahtiyan) köyleri bulunmaktadır. Tarım arazi miktarı 4480 hektar olmasına rağmen yerinin engebeli, rakımının yüksek olması tarım uygulamalarını yetersiz kılmakta ve dışarıya göçlere neden olmaktadır. Köy büyük kısmı orman alanı olmak üzere İlçenin yüz ölçümü bakımından sayılı büyük köylerindendir. Köyün arazi sınırı doğuda Alahtiyan Tepesi'nden Kireçtepesi Mevkii'ne, batıda Karadere'den Şelbek Mevkii'ne, kuzeyde Barak Yaylası'na, güneyde ise Değirmen Deresi'nden Ateş Kayası'na kadar uzanır.

 

Yüzyıllık meşe (Pelit) ve gürgen ağaçları ile kaplı orman ve yayalları olan köy, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Köyün Kuzeyinde yer alan Hodaypınarı çeşmesi soğuk suyu ile bölge halkının yoğun ilgisini çekerek mesire alanı oluşmasına vesile olmuştur.

 

Gümüşalan ormanlarının içerisine ilerledikçe araba raftingine uygun orman yolları mevcut olup, raftingcilerin ilgisi çekmektedir. Yaz ve kış aylarında orman ve yaylaların av sporu için geniş imkanlar sunmaktadır.

 

Olucak, At Korusu, Tamyeri, İnek Meleşi, Yazır, Mürüs Çukuru, Mındar Yazı gibi yayaları ile gerek yayla turizmine ve diğer etkinlikler için alternatif oluşmaktadır.

Köy, Karadeniz ve Orta Anadolu bölgesi geçiş hattında olduğundan her iki bölgende etkilenen gelenek ve göreneklerini yaşatan korunaklı bir yapıya sahiptir.

 

Her yıl Ağustos ayının üçüncü pazar günü köyün Hodaypınarı mevkiinde şenlik organize edilmektedir.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köy bir orman köyü olmakla birlikte ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köye ulaşan yollar asfalt kaplıdır. Köyde eğitim-öğretim faaliyetlerine 1943 yılında başlanmış, 1983'te okul binası inşa edilerek devam edilmiştir. 1986 yılında aynı okula ek derslik yapılmıştır. 1990 yılında Bozyazı Mahallesi'ne iki derslikli ikinci okul açılarak eğitim çalışmaları genişletilmiştir, fakat daha sonra köylerden şehre göçlerin artmasıyla iki okul da kapatılmıştır. Köyün okur yazar oranı % 94'tür. Elektrik 1979'da, telefon 1991'de bağlanmıştır. Köyde 3 adet cami vardır. Köyde üç adet içme suyu şebekesi vardır. Köyde sağlık ocağı, köy evi, PTT şubesi bulunmamaktadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.