Erbaa Yukarıçandır Köyü

Erbaa Yukarıçandır Köyü

Yukarıçandır Köyü Haberleri, Erbaa Yukarıçandır Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Yukarıçandır Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Yukarıçandır Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Erbaa Yukarıçandır köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yukarıçandır köyü son dakika gelişmeleri, Yukarıçandır köyüne özgü yemekler, Erbaa Yukarıçandır köyünün tarihi, Yukarıçandır köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yukarıçandır köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yukarıçandır , Tokat'in Erbaa ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yukarıçandır Köyü Resimleri ve Yukarıçandır köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Erbaa Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Erbaa Tokat Arası Kaç Km? Erbaa Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Erbaa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Erbaa Yukarıçandır Köyünde doğan biri var mı? Erbaa Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yukarıçandır , Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı bir köydür. 

Köy ilk olarak 1845 yılında kaynaklarda görünmektedir.Anadolu yörüklerinin uğrak yeri olarak yerleşim yapılmıştır.Anlaşıldığı kadarıyla yine kaynaklara dayanarak köyün ismi çadır kuran yörüklerden dolayı bir süre kullanılmış olup Aşağı ve Yukarı çadır olarak kullanılmıştır.Cumhuriyetin ilanıyla birlikte çandır olarak değiştirilmiştir.Yukarı ve Aşağı çandır olarak iki köy haline getirilmiştir..Ayrıca Çandır kelimesi Arapçada melez yani karışım anlamında da kullanılmaktadır. Buraya ilk olarak Tokat yöresinden gelen Davulcuoğulları (ünal) Konya yöresinden Çardaroğulları (Arslan) Ömeronbaşılar (Türkoğulları, Demir, Çelik), Mütevellioğulları (Aykan - Ergürel) Sivas'tan gelmişler daha sonra da Haliloğulları (Galip), Emirşahoğulları (Çetin) ve Yozgat'tan gelen İmamoğulları (kılıç) buraya gelmişler ve köyün kurulmasını sağlamışlardır. Yukarı Çandır köyü Erbaa-Amasya yolunun kuzeyinde yer almış olup, ilçe merkezine 6;km mesafede ovaya hakim bir yerde kurulmuştur. Doğudan Evyaba, batıdan Değirmenli, kuzeyden Aşağı Çandır köyleri ile komşudur. 1990 yılı nüfusu 724 dür. Ovaya hakim bir alanda yer alan Yukarı Çandır köyünün toprağı her türlü tarıma uygun olup, genelde sulaktır. Tarım yapılabilir arazi miktarı 1656 hektardır. Arazi tapulama 1966 yılında başlanmış çevresindeki bataklık ve çorak arazi kurutularak ıslah edilmiş ve tarım yapılabilir hale getirilmiştir. Rakımı 200 metre olan köyde halkın geçim kaynağı tarıma dayalı olup, son zamanlarda kavak yetiştiriciliği ve sebze seracılığı uygulamaları başlatılmıştır. Köyün elektriği 1972 yılında, içme suyu şebekesi 1987, telefonu 1992 tarihinde alınmıştır. Eğitim-Öğretim faaliyetlerine 1950 yılında başlanmış şu andaki okul 1985 tarihinde yapılmıştır. Okur yazar oranı %95dir. Yine şu andaki camii 1968 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Ekmek ve Börekler; börekler yapılış tarzlarına ve tatlarına göre değişik isimlerle söylenirler. Sinilerde sade ve cevizli börek (Çandır böreği),Köyde okuma yazma oranı %95 dir.

Tokat iline 87 km, Erbaa ilçesine 8 km uzaklıktadır.Ulaşım D100 karayolu ile saglanmaktadır.Coğrafi olarak mükemmel bir pozisyondadır.Güneyinde Değirmenli Kasabası,Kuzeyinde A Çandır Köyü,Küzey batısında Çevresu Köyü, Doğusunda Erbaa ilçesi ile sınırdır.Yollar stapilize asfalt yoldur. Erbaa ile ulaşım çok kolaydır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Yazları kurak ve nemli, Kışları ılık ve yağışlı bir hava vardır.Bitki örtüsü makidir.Yukarı Çandır köyü Erbaa ilçesinin en verimli topraklarına sahiptir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Erbaa ovası Türkiyemizin en verimli ovalarındandır.Yukarı Çandır köyü ise bu ovanın başlanğıcıdır. Birkaç yıldır özellikle sebze üretiminde çok ileri düzeyde üretim yapılmaktadır.Tokat ülke genelinin sebze ihtiyacının %9 luk bir bölümünü üretir. Bununda ilçelere yüzde paylaşımında Erbaa %40 lık bir bölümünü karşılar. Yukarıçandır köyüde %40 kesimin %10 bir paya sahiptir. Ama buna rağmen köy ağır bir şekilde göç vermiştir. Bunun üretilen sebze ve mahsulün yeterince iyi pazarlanamamasına bağlıdır.Ayrıca köyde Şeker pancarı Pirinç ve Tütün üretimi de yapılmaktadır.Köyde hayvancılık geçen yıllara göre üretim çok düşüş göstermiştir.Mera hayvancılığı yapmaya uygun olan köyde hayvancılığın az olması çok düşündürücüdür.Köyde 1 yıl içerisinde 3 dönem tarım yapmaya toprak yapısı ve iklimi uygundur.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur ancak sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.