Ereğli Ovası kapalı sulama sistemine kavuşuyor

Ereğli Ovası kapalı sulama sistemine kavuşuyor

Konya'nın Ereğli ilçesi 550 milyon lira bedeli olan kapalı sulama sistemine kavuşuyor.

Konya'nın Ereğli ilçesi 550 milyon lira bedeli olan kapalı sulama sistemine kavuşuyor.

Ereğli ilçesinde kapalı sulama sistemi projesinin ihalesi geçtiğimiz aylarda gerçekleştirildi. Yüklenici firma bölgede yapılan ihalenin ardından bölgede çalışmalara başladı. Bu proje ile çiftçinin ürün artışının ve gelirinin artacağı belirtildi. Uzunluğu 12, yüksekliği ise 4 metreden oluşan boruların döşenmesi için iş makineleri yatakları oluşturmaya başladı. Bu proje sayesinde önce 240 bin dekarlık bir alan sulanırken, ardından bu alan 400 bin dekara çıkacak. Bölgede bulunan İvriz Barajı'ndan faydalanacak olan çiftçinin ürün çeşidi artarken, farklı ürünlerin pazarları da oluşturulacak. 150 bin nüfuslu ilçenin ekonomisinin de bu sayede hızla büyüyeceği bildirildi.

Konu hakkında bilgi veren Ereğli Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, "Beklediğimiz, 9 yıldır uğraştığımız bir projeydi. Bahar aylarında bunun ihalesini yaptık ve artık inşaatımız başladı. Proje onaylandı, proje bedeli ayrıldı. Şu an kazı inşaatlarımız yatak inşaatlarımız borularımız gelmeye başladı. Artık özlemle beklediğimiz, özlediğimiz sistem geldi" dedi.

Artık dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kapalı damlama sulama sistemine geçilmesinin gerektiğini ifade eden Çelik, "Eski yobaz sulama dediğimiz sistem arazilerdeki toprak değerini toprağın verimini artık düşürdü, ürün alamaz hale geldi. Bu sistemin bir an önce geçmesi gerekiyordu ve artık bu sistemin üzerinden çalışacağız. Ülke olarak su zengini bir ülke değiliz, suyumuz sıkıntılı. Bu suyu değerli kullanmak için bu kapalı sulama sistemlerine geçmemiz lazım. Bu sistemde yüzde 40 su tasarrufu ve yüzde 40 ürün artışımız olacak. Artı ürün desenlerini değiştireceğiz. Yani normalde bu bölgede pancar, mısır, domates gibi ürünler ekiyorduk ama şimdi ürün desenimiz tamamen değişecek. İl tarım ve ilçe tarım ile birlikte şu an bir eylem planı hazırladık. Bunun üzerinden kapalı sulama ile eşdeğer eylem planımızda devreye girecek. Artık bölgenin ürün desenini de tamamen değiştireceğiz. Yani bu proje küçük bir proje değil. Türkiye'de zannedersem en büyük projelerden bir tanesi. 240 bin dekarlık bir sahamız kapatılıyor. Artı bizim bir de sol tarafımız var yani burası ovanın sağ tarafı, birde sol tarafı var. Ve yaklaşık toplam 400 bin dekarlık bir alana hitap ediyor" diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez'in büyük girişimleri olduğuna dikkat çeken Çelik, "Ülkeye her yönüyle bir katma değer katacak bu proje çiftçimize büyük bir hizmet ve kesinlikle tartışılmaz bir hizmet. Bedeli yaklaşık 550 milyon lira şu an ki saha alanı tabi birde bunun yüzde 20 artış payı olacak" şeklinde konuştu.

Projenin bin 200 günde tamamlanacağı belirtildi.

Ereğli Ovası kapalı sulama sistemine kavuşuyor

Ereğli Ovası kapalı sulama sistemine kavuşuyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.