Ergani Yolköprü Köyü

Ergani Yolköprü Köyü

Yolköprü Köyü Haberleri, Ergani Yolköprü Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Yolköprü Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Diyarbakır Köyleri Arasında Yer Alan Yolköprü Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Ergani Yolköprü köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yolköprü köyü son dakika gelişmeleri, Yolköprü köyüne özgü yemekler, Ergani Yolköprü köyünün tarihi, Yolköprü köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yolköprü köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yolköprü , Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yolköprü köyü Resimleri ve Yolköprü köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ergani Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ergani Diyarbakır Arası Kaç Km? Ergani Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Ergani Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Diyarbakırli iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakırli Ünlüler arasında Ergani Yolköprü Köyünde doğan biri var mı? Ergani Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yolköprü , Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin tarihi hakında kesin bir bilgi bilinmemekle birlikte ancak çok eski bir yerleşim yeridir diyebiliriz. Yaklaşık 8000 yıl ve daha önceleri yaşam olduğu tahmin edilmektedir. Mahallenin asıl ismi olan Kalhane bakır işletmeleri anlamına gelmektedir. Önceleri mahallede bakır işletmeciliği yapılmıştır. Halen kalıntılarda ve yakın tarlalarda bakır cürufu bulunmaktadır. Mahallenin üzerinde bulunduğu tepe esasen bir höyüktür. Ayrıca çıkan kalıntılardan daha önce bir şehir olduğu tahmin edilmektedir. 1.Dünya Savaşı öncesine kadar Ermeniler'in tüm bölgede olduğu gibi burada da yaşadıkları bilinmektedir. Mahallenin güney tarafındaki bir bölgeye Biniya Kilisé yani Kilise altı denilmektedir. Yine 1 km güneyde Ermeni mezarlığı bulunmaktadır. Ayrıca mahallenin orta kısmında Lobit ağa konağı bulunmaktadır. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilmiştir.Ayrıca 30/04/2009 bölge kurulu tarafından alınan kararda 2.derece arkeolojik sit alanı olarak kalhana höyügü adıyla tescil edilmiştir.

Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri mahallenin en meşhur yemekleri tırşık, meyir, savar (bulgur pilavı) sogılme meftune v.b.

Ergani Çermik karayolunun 6. km de bulunmaktadır. Geniş bir ovaya hakim olup Kalhane çayı mahallenin bitişiğinde geçmektedir.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Mahallede her nevi meyve,sebze ve tahıl yetiştirilmektedir.Mahallenin nüfusu ekonomik sıkıntılar yüzünden sürekli göç verdiğinden sistematik bir şekilde azalmaktadır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak köylünün çok az bir kesimi arazi sahibi olduğundan tarımcılık dolayısıyla da hayvancılık gelişememektedir. Genellikle batı illerine mevsimlik işçilik olayı hakimdir.Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.