Eşme Kayalı Köyü

Eşme Kayalı Köyü

Kayalı Köyü haberleri, Eşme Kayalı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kayalı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Uşak Köyleri Arasında yer alan Kayalı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Eşme  Kayalı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kayalı Köyü son dakika gelişmeleri, Kayalı Köyü ne özgü yemekler, Eşme Kayalı Köyü nün tarihi, Kayalı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kayalı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kayalı Köyü, Uşak ilinin Eşme ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kayalı Köyü Resimleri ve Kayalı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Eşme Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Eşme Uşak Arası Kaç Km? Eşme Hava Durumu? Uşak Köyleri ve Eşme Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Uşaklı iseniz Uşak Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Uşaklı Ünlüler arasında Eşme  Kayalı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Eşme Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kayalı, Uşak ilinin Eşme ilçesine bağlı bir köydür.

Uşak’a bağlı Eşme ilçesinin güneyinde bulunan Kayalı köyü, ilçe merkezine 7 km uzaklığı olan bir köydür.
Karasal iklim hakim olup kışlar soğuk ve yağışlı kar yağışı azdır. Yazlar kurak ve sıcaktır.
Kayalı köyüne Türk aşiretlerinin eşme ve civarına yerleştiği dönemlerde Hardallı (harmandalı) yörükleri yerleşmişlerdir. Harmandalı da denilen bu Yörüklerin bir kısmınında Hardallı ya yerleştiği biliniyor.

Malazgirt Zaferi sonrasında Selçuklu Devleti ile birlikte Anadolu da hızla yayılan Türkmen aşireti göçleriyle Uşak ve Eşme çevresini tuttular. Eşme, Türkmenlerin yerleşim alanlarından biri haline gelmiştir. Bu dönemlerde yöreye yerleşen Türkmen aşiretleri ile eş zamanlı olarak Kayalı ya ilk Türk yerleşmeleri gerçekleşmiştir.

Daha sonra sarıkeçeli, Sarıtekeli, Sarıkeçili, yörük oymaklarından yerleşimlerinde olduğu çok eski hatıraların yakın geçmişin yaşlılarından günümüze yansıyan bilgilerİ arasındadır.

Kayalı Köyü adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte yörük oymaklarının Eşme civarına yerleştikten sonraki yakın bir zamanda önce Ulubey Kayalı köylerinden bu köye gelenlerden geldiği sanılmaktadır.

Gecmişten günümüze insanlar tarım ve hayvancılık ile yaşamlarını sürdürmüştür.

Osmanlı döneminde Denizli ilinin Mutasarrıflık olması ile birlikte Kayalı köyünün bağlı bulunduğu Eşme Güre ,inay, Sirge Nahiyeleri ile birleştirilerek Eşme Kazası adı ile bu il' e bağlanmıştır. (1865) daha sonra Manisa iline bağlanmış. İlçe merkezi 1934 yılında ulaşım durumu göz önünde bulundurularak Takmak tan Eşmeye taşınmıştır. 1953 yılında Uşak Kazasının İl olması ile birlikte Uşak'a bağlanmıştır.

Eşme ilçe merkezi, daha önce şimdiki kasabanın 5 km. kuzey doğusundaki Takmak köyünde idi. 1920 yılında Yunan işgaline uğramış. İstiklal Savaş ımızın zaferle sona ermesi üzerine, işgalci Yunanlar tarafından kışlaları, hükümet konağı ve çarşısı yakılmış olan bu eski ilçe merkezi, bir harabeye dönmüştü. 3 Eylül 1922'de Kahraman Ordumuzun Takmak'a girmesi ile, Eşme de düşman işgalinden kurtulmuştur. Yunanların yakıp yıkması ile harabeye dönen Takmak'ın imarının güçlüğü yüzünden, Manisa İl Genel Meclisi Kararı ile ilçe merkezinin, Afyon-İzmir demiryolu üzerinde Elvanlar İstasyonu yanındaki araziye kurulması gerçekleştirilmiştir. 26 Mart 1934'te Kaymakamlık. Elvanlara taşınmıştır. Bu yeni ilçe merkezi kısa sürede gelişmiş, bugün Uşak'ın en büyük ilçesi haline gelmiştir.Ekonomi daha çok tarıma ve hayvancılığa dayalıdır. Tütün, buğday, arpa, fiğ, karpuz, kavun, susam, haşhaş ve üzüm gibi ürünler yetiştirilir.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Şu an 5 öğretmenle eğitime devam ediyor anasınıfı da mevcuttur. Ayrıca köyde içme suyu ve kanalizasyon şebekesi vardır. Köyde bir de faal olan bir sağlık evi bulunmaktadır. Sağlık evinde bir ebe görev yapmaktadır.
 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.