Fatsa Düğünlük Köyü

Fatsa Düğünlük Köyü

Düğünlük Köyü Haberleri, Fatsa Düğünlük Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Düğünlük Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Ordu Köyleri Arasında Yer Alan Düğünlük Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Fatsa Düğünlük köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Düğünlük köyü son dakika gelişmeleri, Düğünlük köyüne özgü yemekler, Fatsa Düğünlük köyünün tarihi, Düğünlük köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Düğünlük köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Düğünlük , Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Düğünlük  Köyü Resimleri ve Düğünlük  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Fatsa Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Fatsa Ordu Arası Kaç Km? Fatsa Hava Durumu? Ordu Köyleri ve Fatsa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ordulu iseniz Ordu Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ordulu Ünlüler arasında Fatsa Düğünlük Köyünde doğan biri var mı? Fatsa Doğumlu Ünlüler Kimler?

Düğünlük , Ordu ilinin Fatsa ilçesine bağlı bir köydür.

Mahallenin adı 1.dünya savaşının'da etkisiyle ve yerli Rumların göç etmesiyle mahallede yeni oluşumlara ihtiyaç duyulduğundan o zamanın vergi tahsildarlığı ve bölge sorumlusu olan bini Mustafa gedik zadenin Osmanlı padişahlarının emri (fermanı) ve müteakibinde cumhuriyetimizin gereği olan ve oğlu hacı ali ağanın da devam ettirdiği dışarıdan köye yeni ailelerin göç getirip ve bunların erkekleriyle kadınları kadınlarıyla da erkekleri evlendirip düğünler (her gün)yapmasından mahallenin adı DÜĞÜNLÜK olmuştur. Mahallenin ilk ailesi Gedikoğulları'dır. Ancak mahallenin en büyük soyu Cünbüt'tür. Sonra sırasıyla Gedikoğulları, Kavcı, Uyulur, vb...

Kafkas muhacirlerinin bir bölümü.19. yüzyılın son çeyreğinde Kafkas muhacirleri, Rusya'nın baskısıyla Karadeniz Bölgesi'ne ,ağırlıklı olarak Trabzon eyaletine göç etmiştir. Yapılan araştırmalarda Çerkez göçmenlerinin 1864 yılında Canik sancağına kayıt edildiği tespit edilmiştir. İskan edilen Çerkez gruplarının bir kısmı Fatsa'ya yerleştirilmiş , 1870 ve 1871 tarihli, Trabzon Vilayet Salnamelerinde nüfusları 901 kişi olarak belirtilmiştir. 1 Temmuz 1878 tarihinde Canik sancağına göç etmiş çok sayıda Abaza göçmenlerinin bir bölümü Fatsa'ya bağlı Çokdeğirmen ve Nefs-i Meydan Abaza köylerine yerleştirilmişlerdir. 1878 yılından sonra hızla artan göçmen kitlesi 1880 ve 1887 tarihlerinde Fatsa'ya yerleştirilmiştir. Batum muhacirleri adı verilen bu göçmenlerin yerleştikleri yerler Fatsa Muhacir Tapu Sicil kayıt defterinden çıkartılmıştır.[4]

Mübadillerin bir kısmı Lozan Antlaşması gereğince mübadele söz konusu olunca, Türkiye'deki Rum kökenli nüfus İstanbul hariç, Yunanistan'a , Yunanistan'daki Türk nüfusun ise Batı Trakya hariç, Türkiye'ye göç ve iskanları sağlanmıştır. Mübadil adı verilen bu göçmenlerin yerleştirildikleri yerler arasında Fatsa kazası da vardır. Fatsa'ya yerleştirilen mübadillerin sayısı 801 kişidir. Mübadillerden yaşayan kimse kalmamıştır. Onların soyundan gelip mübadele konusunda düzenli ve sağlıklı bilgi toplayan tek bir kişi vardır. Bu tek kişi ise Yusuf Bul'dur.

Mübadiller, 1923 senesinin Mayıs ayı içerisinde Selanik'in Serez Kazası'ndan hareketle Kavala Limanı'ndan Gül Cemal Vapuru ile İstanbul'a gelmişlerdir. İstanbul'daki Veli Ağa Çayırı'nda bir hafta dinlendikten sonra bir başka gemi ile Fatsa'ya gelmişlerdir. Fatsa'ya gelen hane sayısı 770'tir. Fakat bu haneler normal hane değil bir veya iki kişiden oluşan hanelerdir. Mübadiller geldiklerinde içlerinde 15 yaşını doldurmuş iki erkek ile 55 yaşının üzerinde ihtiyarlar ve özellikle kadın ve çocuklar vardı. Bu insanlar şehre uyum sağlayamamışlardır. Çünkü buğday ve tütün yetiştiriciliğine alışkın olan mübadiller, mısır ve kendir üretimine alışamamışlardır. Büyük bir bölümü Samsun'a gitmiş, burada yer bulamadıklarından Amasya ve Tokat'a göç etmişlerdir. Yolculukları sırasında eşkıyalar tarafından soyulmuşlardır. Perşembe Yaylası'ndan hareket ederek tekrar Fatsa'ya gelmişler, bu yol esnasında çiçek hastalığı ve veba hastalığına yakalanmışlardır. Bir süre sonra, bu mübadillerin beşte biri hayatını kaybetmiştir.

Fatsa'ya geldiklerinde ise iskan haklarını kaybettiklerini öğrenmişler, bunun yanında kendilerine ayrılan yerler talan olmuştur. Samsun'a gitmeyip Fatsa'da kalanlar ise (Ömer Hoca ve Horoz Osman) merkez mahallede çok iyi yerlerde ikamet etmişlerdir. 770 hanenin 60 tanesi şehre yerleşmiş, diğerleri ise yüksek köylere çıkmışlardır. Yerleştikleri köylerin adları ise: Kumru, Derbent (şimdiki adıyla Kaya Mahallesi), Yaylacık, Kiremitli, Çokdeğirmen, Kayabaşı , Alanköy ve Gebeksedir. Mübadiller, Rumların bıraktıkları el sanatlarını devam ettirmişlerdir. Mobilyacılık, kalaycılık, bakırcılık ve terzilik meslekleriyle uğraşmışlardır. Mübadillerin ancak %30'u Fatsa'da kalmıştır. Bunun nedeni ise toprağın yetersizliği ve nüfusun her geçen gün artması olmuştur.

Ordu iline 68 km, Fatsa ilçesine 16 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.