Gerede Mukamlar Köyü

Gerede Mukamlar Köyü

Mukamlar Köyü haberleri, Gerede Mukamlar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Mukamlar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Bolu Köyleri Arasında yer alan Mukamlar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gerede Mukamlar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Mukamlar köyü son dakika gelişmeleri, Mukamlar köyüne özgü yemekler, Gerede Mukamlar köyünün tarihi, Mukamlar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Mukamlar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Mukamlar, Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Mukamlar Köyü Resimleri ve Mukamlar  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gerede Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gerede Bolu Arası Kaç Km? Gerede Hava Durumu? Bolu Köyleri ve Gerede Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bolulu iseniz Bolu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Bolulu Ünlüler arasında Gerede Mukamlar Köyünde doğan biri var mı? Gerede Doğumlu Ünlüler Kimler?

Mukamlar, Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köy odası; Köyde kahvehane bulunmamaktadır. Bunun yerine köy halkına faydalı konuşmaların yapıldığı, sohbetlerin edildiği, köy sorunlarının tartışıldığı, gelen misafirlerin ağırlandığı, “ferfene” dediğimiz eğlencelerin düzenlendiği köy odası bulunmaktadır. Köy odasında oturma düzeni köy imamı en başta olmak üzere, yanında yaşlı ve kültürlü kişiler, daha sonra da yaş sırasına göre oturum devam eder. Köy odasında; vakit namazlarından önce ve akşamdan sonra konuşmalar yapılır, köy halkının yararlanacağı bilgiler verilir, köyün sorunları tartışılır ve aynı zamanda “ferfene” dediğimiz eğlenceler düzenlenirdi. Gündüzleri de, köy imamı çocuklara Kur’ân-ı Kerîm ve ilmihal dersleri verirdi. Günümüzde köy odası önemini yitirerek misafirlerin ağırlandığı, önemli toplantıların ve sohbetlerin yapıldığı bir mekân haline gelmiştir. Son yıllarda ferfene eğlencesi tertiplenerek, eski adetlerin devam ettirilmesi ve köylülerin birbiri ile kaynaşması sağlanmaktadır.Bolu iline 69 km, Gerede ilçesine 18 km uzaklıktadır. Komşu Köyleri,Hasanlar köyü,Çalaman köyü,Külef köyü,Çukurca köyü,Kalaç köyüKöyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Yazlar sıcak ve ılık,kışlar soğuk ve yağışlı geçerKöyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Mukamlar köyü Gerede ilçesine 18 km uzaklıkta Çalaman ve Hasanlar köylerinden geçen iki yolla girilen, Pazarlı ve Bakioğlu mahallesi olmak üzere iki mahalleden oluşur.Köy sakinleri geçimini çiftçilik ve hayvancılıkla sağlamaktadır.Arazisi engebeli ve taşlı olduğu için tarım alanları oldukca kısıtlıdır.

Eskiden oldukca kalabalık bir nüfusa sahip olmasına rağmen şu an için tam sayı verememekle birlikte oldukca azalmıştır.Bunda yetişen gençlerin iş umuduyla başta Ankara olmak üzere diğer şehirlerde yaşamalayı tercih etmeleri oldukca etkili olmuştur.

Mukamlar köyü tarihsel olarak adını nereden aldığı bilinmemektedir.Fakat tarihi eser olarak sayılabilecek bir camisi mevcuttur. Köy halkı yazın arpa,buğday gibi tahıl,patates,soğan,fasulye vb.sebze yetiştirir.Yılın belli dönemlerini mevcut yaylası olan Mukamlar yaylasında geçiririrler.Yaylaya göçmekdeki amaç; kışlık odun ihtiyacını karşılamakla birlikte,yazın ekili olan alanlardan hayvanları uzak tutmak,buralardaki taze otlardan hayvanların yararlanmasını sağlamaktır.Kentlere göçle birlikte yaylalarada talep azalmış durumdadır.

Mukamlar köyünde sağlık ocağı,bakkal,kahvehane tarzı yerler bulunmamaktadır.Köylü gerektiğinde köy odası adı verilen yerde toplanır sohbetlerini veya mevcut sorunlarını burada tartışır burada kararlar alınır.Ayrıca eğitim amacıyla daha önceden yapılmış okul binası ve öğretmen lojmanı bulunmasına karşılık yeterli mevcut oluşmadığı için öğretmen kontenjanı verilmemektedir,dolayısıyla Gerede’nin birçok köyünde olduğu gibi çocuklar eğitimini taşımacılık sistemiyle Gerede’de devam etmektedirler.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.