Gerede Ortaca Köyü

Gerede Ortaca Köyü

Ortaca Köyü haberleri, Gerede Ortaca köyü güncel son dakika gelişmeleri, Ortaca köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Bolu Köyleri Arasında yer alan Ortaca köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gerede Ortaca köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Ortaca köyü son dakika gelişmeleri, Ortaca köyüne özgü yemekler, Gerede Ortaca köyünün tarihi, Ortaca köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Ortaca köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Ortaca, Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Ortaca Köyü Resimleri ve Ortaca  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gerede Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gerede Bolu Arası Kaç Km? Gerede Hava Durumu? Bolu Köyleri ve Gerede Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bolulu iseniz Bolu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Bolulu Ünlüler arasında Gerede Ortaca Köyünde doğan biri var mı? Gerede Doğumlu Ünlüler Kimler?

Ortaca, Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir mahalledir.

OrtacaBolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün tarihi ile kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Rivayete göre Oğuz'ların Kayı boyunun kurduğu bir yerleşim yeridir.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Halil Aydınalp, tez araştırmalarında Ortaca Köyü’nde antik kent olduğunu savunmuştur

Bilimsel araştırmalar ışığında bölgeyi inceleyerek, gözlemlediği bulgularını satır satır kaleme alan Aydınalp, bölge tarihinin antik dönemlere kadar uzandığı düşüncesiyle, “Gerede, antik Bitinya (Bithynia) ile Paflagonya (Pahplagonia) bölgeleri arasında bir sınır kentidir. Bölgede, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetlerinden önce, sırasıyla Paflagon M.Ö. 300, Bitinya M.Ö. 260-228, Pontus M.Ö. 89, Roma M.Ö. 70-71 ve Roma’nın M.S. 395'te ikiye ayrılmasıyla da Doğu Roma, yani Bizans hakimiyetleri görülmüştür. Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, Bitinyalılar tarafından diğer kentlerle aynı zamanda kolonize edilmiş eski bir Paflagonya kasabası olduğu anlaşılan Gerede’nin, M.Ö. 3. Yüzyıl’a kadar uzanan çok eski bir tarihe sahip olduğu düşünülmektedir. Gerede’nin ismi de bu antik dönemlerden kalmadır. Bölgenin ilk ismi Paflagonyalılara ait eski bir yerleşim alanı olan Cressa’dır. Bitinyalılar tarafından işgal edilip, bölgenin bir Bitinya kolonisi haline gelmesinden sonra, ismi “Kratia” olmuştur. Kratia ismi zaman içersinde, özellikle bölgenin Müslüman Türkler tarafından kontrol edilmesi sonrası, kuvvetle muhtemel söylenişi daha kolay olduğu için, Gerede’ye dönüşmüş olmalıdır” şeklinde tez bildiriminde bulunmuştur.

Rivayet odur ki; Anadolu'nun Türkleşmesi için Gerede dolaylarına yerleştirilen Kayılar hüküm sürmüştür.İlçemize uzaklığı 27 km,ilimiz Bolu'ya uzaklığı ise 75 km.dir.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon internet vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.