Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz:

Türkiye'nin tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke olduğunu aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür...

Türkiye'nin tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke olduğunu aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, son 15 yılda tarım ürünlerinde ihracatın 58 milyar dolar ithalattan fazla olduğunu söyledi.

Elazığ'da gıda, tarım ve hayvancılık fuarının açılışı yapıldı. Açılışa, Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, fuar açılışında yaptığı konuşmada, "Bulunduğumuz coğrafya başta olmak üzere dünya genelinde siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda yaşanan gelişmeler ile küresel iklim değişikliği, doğal kaynaklarda yaşanan azalma tarım sektörünü önemli ölçüde etkilemektedir. Yaşanan gelişmelere ve değişimlere rağmen ülkemiz tarımı 2013, 2016 dönemleri arasında 14 ilin 11'inde büyüme şansını elde etmiştir. Bu dönemde tarımsal hasılatta Avrupa'da 4. sıradan birinci sıraya yükselerek tarımda en büyük güç olduk. Dünyada ise tarımda 8. sıraya yükseldik" dedi.

Türkiye'de 2002 yılında tarımda toplam üretim miktarının 98 milyon ton ile 33 milyar TL olduğunu dile getiren Durmaz, "2016 yılı sonu itibariyle tarımda üretimimiz 116 milyon tona ve bitkisel üretimin değeri 118 milyar TL'ye yükselmiştir. Bakanlığımızca yürütülen ve üretime yönelik teşvikler ile çok sayıda tarım ürününde ülkemiz dünya liderliğini sürdürmektedir. Tarım ve gıda ürünlerinde ihracatımız giderek artmaktadır. İhracatımız 2002 yılında 3,7 milyar dolar iken 2016 yılının son çeyreğinde yaklaşık 17 milyar dolara çıkmış bulunmaktadır. Türkiye tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülkedir. Son 15 yılda tarım ürünlerinde ihracatımız 58 milyar dolar ithalatımızdan fazla olmuştur. Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar üretime yönelik teşvikler ile çok sayıda tarım ürününde Türkiye dünya liderliğin, sürdürmektedir. Bunlarda başta fındık, ceviz, kayısı ve kestane olmak üzere üretim liderliğimiz devam etmektedir. Ürünlerimizin ihracatında liderliği başka ülkeye kaptırmamak için çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Tarım, gıda ve hayvancılık sektörünün Elazığ'da önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Vali Çetin Oktay Kaldırım ise, "İç sularında ilimiz alabalık üretiminde birinci sırada. Kanatlı sektörü ise iyi bir yere geldi. Besi organize sanayinin kurulması ile birlikte hayvancılıkta önemli altyapı sorunları çözülmüş olacak. Tarım alanlarının sulamaya açılması önemli. Sulamadan sonra ürünü geliştirmemiz çiftçiye daha katma değerli ürünler üretmemizde önemli. Tarımsal ürünleri işleme sağlayarak daha katma değerli hale getirmek gerekli" diye kaydetti.

Gelecekte ülkelerin mücadele edecek en büyük alanların enerji, su ve tarım olduğunu vurgulayan AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı da, "Hem Elazığ'da hem ülkemizde tarım ve hayvancılıkla alakalı yapacağımız işimizin çok önem arz ettiğini biliyoruz.Türkiye, tarım ve hayvancılığı ile ileriye çıkan bir ülke olarak çok fazla çalışmaktadır" şeklinde konuştu.

Elazığ'ın tarım ve hayvancılıkta öne çıkan bir kent olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, "Tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmaların sergilenmesi, tanıtılması, verimliliğinin artırılması, üreticimizin eline daha çok paranın girmesi için teknolojiyi en iyi şekilde takip etmek ve uygulama durumundayız. İnanıyorum ki bu fuar açık olduğu süre içinde hem gıda, hayvancılık, tarım sektörüne büyük bir hizmet verecek, hem de bölgemizde birçok insan gelip burada bilgi alıp, stantları ziyaret edecektir" diye konuştu.

Elazığ'ın tarım ve hayvancılık kenti olduğunu ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, Mevcut olan kapasitenin daha da geliştirilmesi ve ileriye götürülmesi noktasında organizasyonları önemsediklerini aktardı.

Elazığ'ın en önemli ekonomik değeri tarım ve hayvancılık sektörü olduğunu vurgulayan Elazığ TSO Başkanı İdris Alan ise, "Tarım ve hayvancılık sektörü ilimiz ekonomisinin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturmaktadır. Bu sektörlerin istihdam ve üretimleri ilimiz ekonomisini, ticaretini ayakta tutmakta ve gelişmeye son derece açık olmaları nedeniyle ilimizin gelecekte en önemli değerleri olarak ta dikkat çekmektedir" ifadelerine yer verdi.

Konuşmalar sonrası protokol üyelerine plaket verilmesinin ardından açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından protokol üyeleri fuar alanını gezerken Vali Çetin Oktay Kaldırım ve Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ellerine döner bıçağı alarak balık döneri kesti.

Açılışa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, Vali Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan ve çok sayıda davetli katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz:

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.