Gördes Çiğiller Köyü

Gördes Çiğiller Köyü

Çiğiller Köyü haberleri, Gördes Çiğiller köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çiğiller köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Çiğiller köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gördes Çiğiller köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çiğiller köyü son dakika gelişmeleri, Çiğiller köyüne özgü yemekler, Gördes Çiğiller köyünün tarihi, Çiğiller köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çiğiller köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çiğiller , Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çiğiller köyü resimleri ve Çiğiller köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gördes Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Gördes Manisa Arası Kaç Km? Gördes Hava Durumu? Gördes Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Gördes Çiğiller Köyünde doğan biri var mı? Gördes Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çiğiller , Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çiğil, milattan önceki yüzyıllara uzanan İskitlerin öncüleri sayılan ve daha sonraları Gök. Türkler ve Karahanlı’ larda, devlet idaresinde önemli yeri olan, en eski ve en kalabalık Türk kavminin adıdır. Nuh tufanından sonra, Nuh’ un büyük çocuğu Yafes’in oğlu Türk’ün Çiğil, Ilak, Barsgan ve Tung adlı dört oğlu, değişik ülkelere yerleşti. Buralarda çoğalarak birer kabile oluşturdu. Türk’ün büyük oğlu Çiğil’ in adını taşıyan kabile hepsinden kalabalıktı. M. Ö 820 yıllarında Batı - Asyadan çıkıp, Hazar denizi kuzeyinden Azak ve Karadeniz kıyılarından Anadoluya geldi.Ebu Dülefin seyahatnamesinde saman oğullarından 2. Ahmetin oğlu 2. Nasrın zamanında (H.330 M.914)Buharadan Çin'e kadar bir seyahat etmiş ve bu fırsatla birçok Türk boylarının bulundukları yerlerden geçmiş"Sonra Çiğil denen kabileye geldik Bunlar yalnız arpa,burçak ve koyun eti yerler deve kesmezler sığır eti yemezler ve bu cins hayvan ülkelerinde bulunmaz Giyimleri sof ile kürktür bu ikisinden başka şey giymezler DİVANI LÜGATIt TÜRK te Çiğillerin giydikleri şapkanın tiftik keçisinin yününden yapılmış beyaz renkli bir başlık olduğunu ve kıymaç bürk denildiği tasvir edilmektedir.

Divân-ı Lügati't-Türk'te Çiğil;

“"Türklerden üç oymağın adıdır; birisi göçebedir, غُياَس Kuyas'ta otururlar. Kuyas(Quyās), Barsgan'ın ötesinde bir mahalledir. İkincisi Tıraz(Talas) yakınlarında bulunan bir kasabada otururlar. Bunlara da yukardaki gibi "Çiğil" denir. Çiğil adının verilişinde esas şudur: ...... , Oğuzlar Ceyhundan Yukarı Çine kadar olan yerlerdeki bütün Türklere "Çiğil" adı verirler. Bu, yanlıştır. Üçüncüsü, Kaşgar'da bulunan bir takım köylerdir. Bu köylerin halkınada "Çiğil" derler;..."

mahallede keşkek,tarhana çorbası ,etli yufka yemekleri meşhurdur. düğünler 3 gün sürer ilk gün düğün alayı dağa odun kesmeye gider odunları davul ,zurnalarla köye getirirler 1 yük odun kız evine 1 yük odun erkek evine indirilir o akşam misafir daveti yapılır 2. gün çeyiz asılır kına gecesi yapılır kız evi oğlan evine düğün alayıyla yemek yemeye gider.3.gün ikindi namazından sonra kız evinden çıkarılır ata biner düğün alayı gelini mahallede dolaştırır sonra kız oğlan evine götürülür 4. gün gelin ve damat akrabaların yanına el öpmeye gider gelin kırmızı yemeni bağlar kırmızı kadife şalvar giyer...

Manisa iline 116 km, Gördes ilçesine 16 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallede tütün,haşhaş,ekin,zeytin gibi tarım ürünleri yetiştirilir mahallede inek ,koyun,keçi,tavuk bakılır.Son yıllarda mahallede çilek salatalık ve birkaç sera yapılmıştır.Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.