Güzelyurt Belisırma Köyü

Güzelyurt Belisırma Köyü

Belisırma Köyü Haberleri, Güzelyurt Belisırma Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Belisırma Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Aksaray Köyleri Arasında Yer Alan Belisırma Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Güzelyurt Belisırma köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Belisırma köyü son dakika gelişmeleri, Belisırma köyüne özgü yemekler, Güzelyurt Belisırma köyünün tarihi, Belisırma köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Belisırma köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Belisırma , Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Belisırma Köyü Resimleri ve Belisırma köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Güzelyurt Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Güzelyurt Aksaray Arası Kaç Km? Güzelyurt Hava Durumu? Aksaray Köyleri ve Güzelyurt Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Aksaraylı iseniz Aksaray Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Aksaraylı Ünlüler arasında Güzelyurt Belisırma Köyünde doğan biri var mı? Güzelyurt Doğumlu Ünlüler Kimler?

Belisırma , Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün kuruluşuna ilişkin kesin tarih vermemekle beraber, Belisırma'nın yerleşim yeri olarak kullanılmasını Selçuklular öncesine dayandırabiliriz. Hasandağı’ndan çıkan bazalt ve andezit yoğunluklu lavların soğumasıyla ortaya çıkan çatlaklar ve çökmeler sonucu oluşan Ihlara Vadisi'nde bulunan mağaralarda yaşamaya başlandığı görülmektedir. Hristiyanlığın Anadolu'daki yayılma noktalarından birisi olduğu da verilen bilgiler arasındadır. Ayrıca mağara kiliseler ve kiliselerdeki fresklerden de bu sonucu anlayabiliriz. Selçuklular döneminde vadideki Hristiyanların rahat olduklarını ise Kırkdam Altı Kilisesi'nde yapılan bir resimde Selçuklu elçisinin resmedildiği ve bunun da Selçuklu'ya şükran duygusunun bir ifadesi olarak çizildiği kaynaklarda belirtilmektedir.

Köyun isminin Rumca hoş manzara anlamına gelen ve içinde bulunduğu Ihlara Vadisi'nin de eski adı olan Peristirema'nın zamanla Türkçeleşmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Güzelyurt İlçesine bağlı, Ihlara Vadisi içinde, önceleri kuzey yakasına yerleşilmiş daha sonra halkın imkânları geliştikçe yukarı düzlük alana yerleşmeye başlanmıştır. Halen daha eski evlerde oturmakta olan aileler de vardır. Vadi içerisinde turistlere ve gelen misafirlere restorasyonlar açarak bölgeye has yemek çeşitleri ile hizmet vermektedirler. Ihlara Vadisi'nin devamı olan Belisırma Köyü tarihi kiliseleri de içinde barındırmaktadır. Bunların başında Ala Kilise ve Direkli Kilise gelmektedir. Köyde yaşayan halk tarımcılık, bağcılık ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Elinde sanatı olanlar başta Ankara olmak üzere ülkenin birçok vilayetinde çalışmaktadırlar. Yurt dışında çalışan insanlar da vardır. Turistlik açıdan gezilmeye ve görülmeye değer bu şirin köyü bölgeye gelenlerin görmeden gitmeleri büyük bir kayıp olacaktır.

Aksaray'a uzaklığı 42 km, Güzelyurt'a uzaklığı 11 km'dir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Aynı zamanda Türkiye'nin buyuk illerinde ve yurt dışında çalışan gurbetçi nüfus yoğunluktadır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ve ortaokul ile lise olmadığından taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi var olup kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı olmamakla beraber sağlık evi bulunmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, elektrik ve sabit telefon ve buna bağlı olarak yüksek hızda internet mevcuttur.

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.