Hani Gürbüz Köyü

Hani Gürbüz Köyü

Gürbüz Köyü Haberleri, Hani Gürbüz Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Gürbüz Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Diyarbakır Köyleri Arasında Yer Alan Gürbüz Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Hani Gürbüz köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gürbüz köyü son dakika gelişmeleri, Gürbüz köyüne özgü yemekler, Hani Gürbüz köyünün tarihi, Gürbüz köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gürbüz köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gürbüz , Diyarbakır ilinin Hani ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gürbüz köyü Resimleri ve Gürbüz köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Hani Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Hani Diyarbakır Arası Kaç Km? Hani Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Hani Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Diyarbakırli iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakırli Ünlüler arasında Hani Gürbüz Köyünde doğan biri var mı? Hani Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gürbüz , Diyarbakır ilinin Hani ilçesine bağlı bir mahalledir.

Gürbüz; Türkçe anlamı güçlü, kuvvetli anlamına gelmektedir. Çok eski zamanlardan beri bu bölgede çeşitli milletler yaşamıştır. Bu yerleşim yerlerinden biri olan Cumayik ve Kerte'de Ermeniler, arek ve belım mevkide ise Acemler yaşamıştır. Bazı rivayetlere göre bu bölgeye Ermeniler vadi anlamına gelen cevznn ismini vermiştir. Bir diğer rivayet ise Acemler tarafından yamaç anlamına gelen cevze,cowzi,cewzş ismini vermiştir. Ancak osmanlı kaynaklarında;

Belde tarihi ile alakalı olarak 16. yüzyılın sonları 17. yüzyılın başlarında Topdemir ve Çeliker ailelerinin İran coğrafyasından göç edip bölgeye gelmeleriyle belde tarihinin başlangıcı olarak kabul edilir. Bölge halkının ilk yerleşim yeri bugünkü köy mezarlığının altındaki küçük mağaralarda yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Köy halkı; nüfusları 150 kişinin üstünde olan büyük kabilelere ayrılırlar bu kabilelerin kim oldukları ve nerden geldikleriyle alakalı olarak ; KINO VE HEYDERİ AİLESİ Bingölün genç ilçesine bağlı olan TEYAREK köyünden, FETHON AİLESİ Elazığ'ın PALU ilçesin den,HEYDER-I KEWE (KENDİ İÇİNDE; REMO,GENCİ,ŞEMO,FİLO olarak ayrılmışlar.) Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı olan HERTA köyünden HECİ HARUN AİLESİ Net olmamakla beraber ARABİSTAN coğrafyasından ŞADİNO VE TOPDEMİR AİLESİ İran bölgesinden gelmiştir.

Gürbüz Beldesi çevredeki diğer köylere oranla çok gelişmiştir ve bu sayede dışarıya neredeyse hiç göç vermemiştir. Köy halkının çalışkanlığı ve üretkenliliğini sayesinde göçün azalması ve nüfusun hızla artmasına bağlayabiliriz. Nüfusu ilçe nüfusu ile kıyaslanabilir belde nüfusu 5000 ile 5500 arasındadır ve her geçen yıl daha da artmaktadır.

Gürbüz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Diyarbakır ilinin kuzey kısmında yer almaktadır. Doğuda Lice, Kulp ve Muş, batıda Dicle, Ergani, Maden, kuzeyde Arıcak ve Genç, güneyde ise Diyarbakır bulunmaktadır.[13] Yeryüzü şekilleri açısından genelde dağlarla çevrili, ortası hafif çukurlaşmış görünümdedir ve Güneydoğu Torosların kollarıyla çevrilidir. Gürbüz, Diyarbakır il merkezine 60 km, Hani ilçe merkezine 8 km uzaklıktadır.

Karasal bir iklime sahip bir beldedir. Yazın sıcak ve kurak kışın ise yağışlı geçmektedir. Bitki örtüsü kısa otlar ve meşe ağaçlarıyla kaplı alana denk gelmektedir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.