Hekimler Uyardı : “Kanser Taramaları Askıya Alındı”

Hekimler Uyardı : “Kanser Taramaları Askıya Alındı”

Ankara Tabip Odası yetkilileri, pandemi hastanesi ilan edilmeyen hastanelerde personel için rutin COVID-19 taraması uygulanmadığını, hastalar için ise hastalığa yönelik bir triyaj uygulanmadığını açıkladı.

Ankara Tabip Odası yetkilileri, pandemi hastanesi ilan edilmeyen hastanelerde personel için rutin COVID-19 taraması uygulanmadığını, hastalar için ise hastalığa yönelik bir triyaj uygulanmadığını açıkladı. Kanser taramaları ise aylardır askıya alındığı bildirildi.

Odadan yapılan açıklamada, pandeminin tüm ağırlığı ile devam ettiği belirtilerek, “23 Aralık 2020 itibari ile resmi rakamlara göre 2 milyonun üzerinde yurttaşımız COVID-19‘a yakalandı.18 bin 602 insanımızı ise COVID-19 nedeni ile kaybettik. Mart ayında ilk vakanın görülmesi ile birlikte ülkemizdeki pandemi yönetimi neredeyse 9. ayını bitirmek üzere. Ekonomik kaygıların pandeminin önüne geçmesi ile vaka sayıları ve ağır hasta sayıları buna paralel olarak yatan hasta sayıları da zirve yapmış durumda. 9 aylık süreçte neredeyse tüm hastaneler pandemi hastanesi ilan edildi. Hastanelerin ameliyathaneleri dahi yoğun bakımlara çevrildi ve sağlık hizmeti askıya alındı” denildi.

“Kanser hastaları kontrollerini aksatmakta, kanser taramaları yapılamamaktadır” diyen oda yetkilileri, “Kronik hastalığı bulunan hastalar düzenli kontrollerini olamamaktadır.  Acil servislere başvuran ağır hasta sayıları gözle görülür şekilde artmıştır. Çeşitli sebeplerle kan sulandırıcı kullanan hastalar kontrolleri aksadığı için ciddi  kanamalar ile diyabet ve hipertansiyon hastaları ise ciddi komplikasyonlar ile  acil servislere başvurmaktadır. Taramalar ile erken evrede yakalanabilecek kanser hastaları ancak ileri evrelerde tanı almaktadır. Daha vahim olan ise hastalar sağlık kuruluşlarına başvurmadan evlerinde hayatlarını kaybetmektedirler. COVID -19 pandemisi ile mücadele edilirken önümüzdeki kronik hastalık pandemisini görmezden gelemeyiz. En iyi ihtimalle dahi pandeminin sonlanması için önümüzde 6 aydan uzun bir zaman olduğu aşikardır. Sağlık Bakanlığı’nı bir an evvel göreve çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi. Yetkililer şu uyarılarda bulundu.

-Bir an evvel pandemi dışı hastaneler oluşturulmalıdır. Bu hastanelerde tüm personel düzenli olarak COVID-19 açısından taranmalı, personelin hastaneye ulaşımı dahil izolasyon koşulları sağlanmalıdır.

-Hasta randevuları iki muayene arasında kapalı alanların havalandırılması ve dezenfeksiyonu için gerekli zaman göz önüne alınarak uygun aralıkta verilmelidir.

-Kronik hastalığı bulunan hastalar için sağlık sistemi tarafından otomatik randevu oluşturulmalıdır.

-Tüm kanser tarama programları yeniden başlatılmalıdır.

-Ataması yapılmayan sağlık çalışanları bir an evvel atanmalıdır. Anayasaya aykırı şekilde KHK ve güvenlik soruşturmaları ile eğitim ve çalışma hakkı gasp edilen sağlık çalışanları derhal atanmalıdır.

-Ankara’ da kapatılarak şehir hastanesine geçirilen hastaneler tekrar açılmalıdır.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.