İdil Kentli Köyü

İdil Kentli Köyü

Kentli köyü haberleri, köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kentli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Şırnak köyleri arasında yer alan Kentli köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kentli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kentli köyü son dakika gelişmeleri, Kentli köyüne özgü yemekler, İdil Kentli köyünün tarihi, Kentli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kentli köyüne ait haberler, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kentli, Şırnak ilinin İdil  ilçesine bağlı bir köydür.Bazgur(Kentli) Şırnak ilinin İdil ilçesine bağlı ilçeye yaklaşık 40 km mesafede bir köydür. Tarihte Turabdin diye bilinen bölgenin içinde yer almaktadır. Kendalin (Yokuş) ismiyle küçük bir mezraası bulunmaktadır.Köy ismini kökeni hakkında iki görüş bulunmaktadır. İlk görüşe göre köy siminin başındaki ''BA'' ön eki Ari boylardan olan Hurilerin konuştuğu dilden gelmektedir. Diğer bir görüş ise Bazgur ismi Aramice bir isim olup ''BA'' ön eki Yurt manasına gelmektedir. Yani köyün Başkur'la bir bağlantısı bulunmamaktadır. İlk çağdan başlayarak tarihi süreçte birçok medeniyetin hakimiyetine girmiştir. Özellikle erken Roma dönemi yapıları açıkça belli olmaktadır<ref>Adnan Arslan,<nowiki>''Turabdin'de Bir Köy Bazgur(Kentli)'', Genç Akademisyenler sempozyumu, Mardin 2015, s . 2.</ref>.Köyde birçok kilise mevcuttur. Ayrıca Köy içerisinde antik kanalizasyon şebekesi mevcuttur ama şu an toprak altında kalmıştır. Köyün etrafını saran her iki tepede antik yerleşme vardır. Bunların mimari özellikleri şu an bile görülmektedir. Özellikle güney kısmındaki tepe de yaklaşık 4 m uzunluğunda, yere düşmüş ve ortadan kırılmış bir sütün bulunmaktadır. Etrafındaki yapıların çoğu düzgün kesme taştan yapılmıştır. Köyün her tarafında sarnıç, mezar, yerleşim mekanları hâlen fark edilmektedir. Ayrıca her tarafta seramik parçalar (bir tarafı yeşil sırlı seramik) bulunmaktadır. köyün Kuzeybatı tarafında ve köye bakan yamaçta (mırık diye tabir edilen) kaya kütlesi içerisinde oyulmuş oldukça korunaklı bir mağara mevcuttur. Ayrıca hem köyün içinde hem de etrafındaki tepelerde birçok mağara mevcuttur. Köyün içindeki en büyük mağara (Meclis diye söylenen) içinde oturulacak yerler ve barınılacak yerler mevcuttur. Buranın eskilerde bir toplanma yeri olarak kullanıldığı düşünülmektedir.Ayrıca köyde meclis dışında başka mağaralarda vardır. Bu mağaralarında eskiden barınma yeri olarak kullanıldığı ve Hristiyanlar tarafından kullanıldığı tahmin edilmektedir. Daha sonraları Türk ve İslam ordularının buraları Hristiyanlardan almaları sonucu buralara Müslüman ailelerin yerleştiği tahmin edilmektedir.

 

Kentli, Şırnak ilinin İdil ilçesine  bağlı bir köydür. Yolunuz Güneydoğu Anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kentli köyü resimleri ve Kentli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Şırnak Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Güneydoğu Anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Kentli Şırnak Arası Kaç Km? Şırnak Hava Durumu? Şırnak Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Şırnaklı iseniz Şırnak Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Şırnaklı Ünlüler arasında Kentli Köyünde doğan biri var mı?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.