İlkel yöntemlerle toplanan üzümler kurutularak kışın tüketiliyor

İlkel yöntemlerle toplanan üzümler kurutularak kışın tüketiliyor

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde köylüler kış hazırlıkları başlattı.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde köylüler kış hazırlıkları başlattı. Köylüler topladıkları üzümleri 15 gün süreyle güneş altında kuruttuktan sonra toplayıp kışın tüketmek üzere evlerine götürüyor. Kurutulan üzüm kış aylarında hoşaf veya kuru üzüm olarak sofralardaki yerini alıyor.

Kış öncesinde üzüm bağlarına giden köylüler ilkel yöntemlerle üzümleri kurutmak için yoğun mesaiye başladı. İlçeye bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar bağ ve bahçelerindeki üzümleri toplayıp çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra kurutup kış aylarında kuru üzüm ve hoşaf olarak tüketiyor. Başaran köyünde yaşayan köylülerden Sima ve Zümeyran Gökçe adındaki kadınlar sabah saatlerinde tırmandıkları dağın yamacında bulunan bağlardan topladıkları üzümleri kurutmak için yoğun mesaiye başladıklarını söyledi. Çok sayıda üzüm bağlarının olduğu köyde sabahın ilk ışıklarıyla beraber çalışan kadınlar üzümleri kuruttuktan sonra kış aylarında tüketmek üzere evlerine götürüyor. Kuru üzümün ne şekilde yapıldığını anlatan Zümeyran Gökçe "Yıllardır bu işi yapıyoruz. Köylüler olarak gece gündüz çalışıyoruz. Bağlarımızda her yıl topladığımız üzümleri ilaçladıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirip kurutmaya bırakıyoruz. 15 gün güneş altında kaldıktan sonra üzümleri toplayıp serin yerlerde muhafaza ederek kış aylarında tüketmek için şimdiden çalışıyoruz. Kimi bu üzümleri tüketmek için evine götürürken, kimi ise satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor" dedi.

Zümeyran Gökçe, köyde işlerin hiç bir zaman bitmediğini belirterek, kuru üzüm işini tamamladıktan sonra kışlık odun için çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

İlkel yöntemlerle toplanan üzümler kurutularak kışın tüketiliyor

İlkel yöntemlerle toplanan üzümler kurutularak kışın tüketiliyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.