İmam-ı Hasan' dan Rivayet Edilen Kunut Duası, Bela ve musibetlere karşı okunacak dualar

İmam-ı Hasan' dan Rivayet Edilen Kunut Duası, Bela ve musibetlere karşı okunacak dualar

Hz. Ali'nin oğlu Hasan; "Rasûlüllah (s.a.s) vitirde okuyacağım kelimeleri bana öğretti." dediği kunut duası hangisidir. İmam-ı Hasan' dan Rivayet Edilen Kunut Duası, Bela ve musibetlere karşı okunacak dualar haberimizde...

İmam-ı Hasan' dan Rivayet Edilen Kunut Duası Faziletleri

Hz. Peygamber'in değişik zamanlarda ve namazlarda değişik kunut dualarını okuduğuna ait hadisler vardır. Ancak Ebu Hanîfe'ye göre Kunut, farz namazlarda geçici bir süre için okunmuş fakat daha sonra nesholunmuştur.

Kunut duaları Vitir'den başka namazlarda okunmaz. Ancak bir fitne, belâ, musîbet olduğu zamanlarda sabah namazının farzında da okunabilir.

İmam Şafiî ve İmam Mâlik'e göre sabah namazının farzında rükû ile secde arasında kıyam halinde kunut duası okunur. Bu Mâlikîlerde müstehab Şâfiîlerde ise sünnettir.

Kunut duasını bilmeyen kimse yalnız "Rabbenâ âtinâfi'd-dünyâ haseneten vefî'l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe'n-nâr." (el-Bakara, 2/201) duasını okur. Anlamı: "Rabbimiz! Bize dünyada da iyiliği, âhirette de iyiliği ver. Ve bizi cehennem azabından koru". Üç defa; "Allâhümmeğfirlî (Allah'ım beni bağışla)" veya üç defa; Ya Rabbî (Ey Rabbim)" demesi de câizdir.

Hz. Ali'nin oğlu Hasan; "Rasûlüllah (s.a.s) vitirde okuyacağım kelimeleri bana öğretti." demiş ve şu duayı nakletmiştir:

kunut-duasi.jpg

"Allâhümme'hdinî fi men hedeyte ve âfinîfi men âfeyte vet evellenîfi men tevelleyte ve bârik lîfi mâ e'tayte ve kınî şerra mâ kadayte fe inneke takdî ve lâ yukdâ aleyke ve innehû lâ yezillü men vâleyte ve lâyeızzü men âdeyte tebârekte Rabbenâ ve teâleyte, ve sallâ'llâhü alâ'n-Nebiyyi Muhammed." (Ebû Dâvud, Vitr, 5; Tirmizî, Vıtr, 10; Nesaî, Kıyâmü'l-leyl, 51; İbn Mâce, İkâme, 117; Dârimî, Salât, 214).

Anlamı:

"Allah'ım, hidayet ettiklerinin yoluna beni de hidâyet et. Allah'ım, âfiyet ver. Dost edindiklerinle beraber beni de dost edin. Verdiğin şeyleri bana mübârek eyle. Hükmettiğin şeylerin şerrinden beni koru. Şüphesiz Sen hüküm verirsin, fakat kimse sana hüküm veremez. Senin sevdiklerin zelil olmaz. Senin düşman oldukların ise aslâ aziz olmaz. Rabbimiz sen mübarek ve yücesin. Allah'ın Rasulü Muhammed'e salat ve selam olsun."

Kunut Duası Arapça  Okunuşu

kunut-duasi-1.jpgkunutduasi-2.jpg

Kunut Duası Türkçe Okunuşu

"Allahüme innâ nesteînüke ve nestağfiruke ve nestehdîke ve nü'minü bike ve netûbü ileyke ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleyke'l hayra küllehû neşküruke ve la nekfüruke ve nahleu ve netrukü men yefcürük."

"Allahümme iyyake na'büdü ve leke nusallî ve nescüdü ve ileyke nes'â ve nahfidü narcû rahmeteke ve nahsâ azabeke, inne azâbeke bi'lküfâri mülhik "

Meali:

"İlâhî! Senden yardım, senden mağfiret, senden hidâyet dileriz. Sana iman ederiz, sana tevbe ederiz ve sana güveniriz. Bütün iyiliklerin için sana sena ederiz. Nimetlerin için sana şükrederiz. Seni inkâr etmeyiz. Sana isyan edenlerle ilişkimizi keseriz."

"İlâhi! Yalnız sana ibadet eder, senin hoşnutluğunu kazanmak için namaz kılar, yalnız sana secde ederiz. Senin rızana uygun olarak çalışır, sana koşarız. Senin rahmetini umar, senin azabından korkarız. Şüphesiz; senin azabın kâfirlere erişir."

Ebu’d-Derdâ (Radıyallâhu anh)dan rivâyet edildiğine göre, Rasûlullah (Sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Her kim, sabahladığında ve akşamladığında yedi defa:

dua-1.jpg

“Allah bana yeter, ondan başka hiç bir ilâh yoktur, ancak O’na güvendim ve O, büyük arşın Rabbidir.” derse, bunu doğru (Allâh-u Te’âlâ’ya tam güvenerek) veya yalancı (tam güvenmeyi beceremeden) de dese, Allâh-u Te’âlâ onun dünyâ ve âhiret hususundaki bütün sıkıntılarına kâfi gelir.”

İmâm Hasen’den rivâyet edildiğine göre: “Her kim sabahleyin bu (yukarıda zikredilen) duâyı yedi kere okursa, o gün ve gece kendisine ne bir sıkıntı, ne bir soygun, ne de bir boğulma isâbet eder.”

Ebu’d-Derdâ (Radıyallâhu Anh)ın Duası

Bir kere Ebu’d-Derdâ (Radıyallâhu Anh)a, bir adam gelerek “Ey Ebe’d-Derdâ! Evin yandı.” dedi. O da “Hayır! Yanmadı. Ben Rasûlullah’tan bir takım kelimeler işittim ki, onları gündüzün evvelinde söyleyene akşama kadar hiç bir musîbet vurmaz, günün sonunda okuyana ise, sabahlayıncaya kadar hiç bir felâket gelmez. Ben de bugün bu kelimeleri okuduğum için Allâh(u Teâlâ) bana bunu yapmaz.” buyurdu. Sonra gidip baktıklarında evin etrafındakiler yandığı halde eve hiç bir şey olmadığı görüldü. O kelimeler de şunlardır:

dua-2.jpg


“Ey Allâhım! Sen, benim Rabbimsin. Senden başka hiç bir ilâh yoktur. Ancak Sana güvendim ve Sen büyük olan arşın Rabbisin. Allâh-u Te’âlâ ne dilerse o olur; ne dilemezse o olmaz. Günahlardan dönüş ve ibâdetlere kuvvet ancak yüce ve büyük olan Allâh-u Te’âlâ’nın yardımıyladır.

Şüphesiz Allâh-u Te’âlâ’nın her şeye gücünün yettiğini ve her şeyi ilmen kuşattığını biliyorum. Ey Allâhım! Nefsimin şerrinden ve alın saçından tutmuş olduğun her canlının şerrinden sana sığınırım. Şüphesiz benim Rabbim (hak ve adâleti temsil eden) dosdoğru bir yol üzeredir. (Bu yüzden Kendisine sığınanı zâyi etmez.)”

Rabbena Duaları (Rabbena atina, Rabbenağfirli), okunuşu ve anlamı

Rabbenâ âtina Duası

rabbena-atina-duasi.jpg

Rabbenâ âtinâ fi’d-dünyâ haseneten ve fi’lâhirati haseneten. Ve kınâ ‘azâbe’n-nâr.

“Allah’ım! Bize dünyada iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver. Bizi ateş azabından koru. (Bakara, 2/201)

Rabbenâğfirlî Duası

rabbenagfirli-duasi.jpgRabbena’ğfirlî ve li vâlideyye ve lil mu’minîne yevme yekûmu’l-hisâb.

Rabbimiz! Beni, anamı, babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.” (İbrahim, 14/41)

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.