Kağızman Çengilli Köyü

Kağızman Çengilli Köyü

Çengilli Köyü Haberleri, Kağızman Çengilli Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Çengilli Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Kars Köyleri Arasında Yer Alan Çengilli Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Kağızman Çengilli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çengilli köyü son dakika gelişmeleri, Çengilli köyüne özgü yemekler, Kağızman Çengilli köyünün tarihi, Çengilli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çengilli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çengilli, Kars ilinin Kağızman ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çengilli Köyü Resimleri ve Çengilli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kağızman Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. doğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Kağızman Kars Arası Kaç Km? Kağızman Hava Durumu? Kars Köyleri ve Kağızman Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Karslı iseniz Kars Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Karslı Ünlüler arasında Kağızman Çengilli Köyünde doğan biri var mı? Kağızman Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çengilli, Kars ilinin Kağızman ilçesine bağlı 400 haneli, 1935 nüfuslu bir köydür.Kağızman ilçesinin en büyük köyüdür. Aladağ'ın güneyinde, Aras Nehrinin kuzeyinde dağlık bir bölgeye kurulmuştur. Rakımı 1900 metredir.Köy halkı Cizre'den (AŞİRETA CİZRA BOTİ) göçüp buraya yerleşen Kürtlerden oluşur. Köyün adı kilisesinin çanlı olmasından gelir. Halk arasında bu köye "Çengli" de denilmektedir. Köyde 389 öğrencisiyle eğitim yapan, çevresindeki köylere oranla gelişmiş bir ilköğretim okulu ve iki lojman vardır. Sağlık ocağı da faal durumdadır. Köyde ayrıca 4 dükkân ve 2 kıraathane bulunur.

Kars - Iğdır sınırına yakın bir konumdadır. Köye Kağızman şehir merkezinden 30 km lik stabilize bir yolla gidilir. Köyün batısında Çengilli Gölü bulunmaktadır. Aynı zamanda gölde balıkçılık da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra köyde Küçükbaş ve Büyükbaş hayvancılık yapılır. 1100 büyükbaş ve 11380 küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Köyde tarım büyük ölçüde gelişmiştir. 42902 dekar arazide kuru tarım yapılmaktadır. Buğday, arpa, domates başta olmak üzere sebze ve bakliyat ürünleri yetiştirilmektedir.

köyde okuyup devlet kadrolarında görev almış çok kişi vardır. şu anda Türkiye'nin farklı illerinde öğretmenleri, imam-hatipleri, mühendisleri, doktorları, hemşireleri, bankacıları, polis ve askerleri vardır. köy camisi tadilat görmüş ve sonradan minare eklenmiştir. cami bitişiğinde birde görevli lojmanı vardır. köy içinde akan bir de sulama deresi vardır.

İle Uzaklığı: 95 km İlçeye Uzaklığı: 30 km Rakım: 2020 m

İlköğretim Okulu Var / Faal taşımalı eğitim Yapılmıyor Su Şebekesi var Kanalizasyon yok Su Kontrolü Yapılmıyor

Çengilli Kilisesi
Çengilli'nin merkezinde iyi durumda bir ortaçağ kilisesi halen ayaktadır ve ihtişamı ile, köyün düz damlı küçük ve kaba yapım evleri üzerine hakimdir.

Kilisede iki Gürcüce kitabe yer alır. Bunlardan biri batı alınlığındadır ve 1362 tarihini gösterir. Diğer kitabe güney kornişinin altındadır. Mola Zibiada ve Ruben adları yazılıdır. Bu kitabeler kesin yapım tarihi hakkında bilgi vermez. Üzerindeki yazıt, kilisenin bir manastıra ait olduğunu ve Gürcü Patrikhanesi'nin denetimi altında olduğunu kaydeder. Bu ise, kilisenin cemaatinin bir etnik Gürcü kolonisi ya da Gürcü (Kalkedon) Kilisesi'ne üye Ermeniler olduğu anlamına gelir. O devirde o yerleşim alanında Ermenilerin bulunduğu kesindir, çünkü 19. yüzyılın sonlarına doğru, biri 989 ve diğeri 1024 tarihli, Ermenice yazıtlı birkaç haçkar (mezar taşı) kaydedilmiştir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.