Kalecik Gökdere Köyü

Kalecik Gökdere Köyü

Gökdere köyü haberleri, Kalecik Gökdere köyü güncel son dakika gelişmeleri , Gökdere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler , Ankara köyleri arasında yer alan Gökdere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kalecik Gökdere köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gökdere köyü son dakika gelişmeleri, Gökdere köyüne özgü yemekler, Kalecik Gökdere köyünün tarihi, Gökdere köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gökdere köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gökdere, Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gökdere Köyü Resimleri ve Gökdere köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

 

Kalecik Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Kalecik Ankara Arası Kaç Km? Kalecik Hava Durumu? Ankara Köyleri ve Kalecik Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ankaralı iseniz Ankara Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ankaralı Ünlüler arasında Kalecik Gökdere Köyünde doğan biri var mı? Kalecik Doğumlu Ünlüler Kimler?

 Gökdere, Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı bir mahalledir.

1854 yılında Avrupa dillerinde eserleri yayınlanan Mirza Fethali Ahunzade Efendi'nin tespitinde bizim soyumuzdan şöyle bahsetmektedir: Azerbaycan'a Türkmenistan'dan gelen Oğuz Türkmenleri şu gruplardan oluşmuştur: Karakoyunlu, Akkoyunlu, Kalaçlı, Karahanlı, Eşraflı, Karadolaklı, Karapapaklı, Karaklı, Kaşarlı, Tehlelii, Tekeli, Avaganlı, Keçili, İnli vb. boy ve kabinelerden ibarettir. Bugünkü Azerbaycan kökeni bunlardan devam edegelmiştir. Keçili Aşağı ve Yukarı Şarklı, Karalar Şarklısı, Gökdere Şarklısı ile ilgili kaynaklar (Ergenekon Dergisi Yazarı Mehmet Sadık 1951, Azerbaycan Yurt Bilgisi yazarı Prof. Dr. Köprülüzade Mehmet Fuat, 1932). Bugünkü Türkmenistan'da hâlen o isimle bilinen Şarı Keçili diye bilinen bir yerleşim yerinin mevcudiyeti vardır ve orası Ersarı Türkmenlerinin ilk ana yurdu olduğu söylenir (Ahmet Yesevi'nin türbesinin yakınındadır). Şarklılar İç Anadolu'nun merkezi Kızılırmak doğusuna yerleşen Ersarı Türkmenlerinden 5 kardeş olarak bilinir. Gökdere Şarklısı (Büyük Şarklı), Karalar Şarklısı, Keçili Şarklısı, Mahmutlar Şarklısı ve Hacıbali Şarklısı'dır.

Dilden dile biline gelen olay şöyle cereyan etmiştir; Danişment Gazi Bey Malazgirt Zaferi'nden sonra Türk yurdu olan Anadolu'ya peyderpey Türkleri getirip iskan etmiştir.İlk önce Konya Karaman yöresinde (Larende) kalmışız,daha sonra Selçuklu hükümdarı Gıyasettin Keyhüsrev'in kırserdarı (içişleri bakanı) Kulu Mehmet Bey Marifeti ile bu yörelere gelip yerleşmiştir.(Kulu Mehmet Bey Osmanlı'nın kurucusu Osman Gazi'nin amcazadesidir).Selçuklu devrinde kırserdarı kışın Kütahya'da yazın Kulu'da otururmuş. Bu bilgiler Süleymaniye Devlet kütüphanesinde Taharri (Vergi) defterlerinden elde edilmiştir. Kalecik nüfusunda bu 5 mahallenin isimlerinin sonunda unvan ismi olarak 'şarklısı' ismi geçer. 1944 yılında Kırıkkale bağlanan Keçili'nin sonundaki şarklı unvanı kaldırılmıştır. Prof. Dr. Faruk Sümer, Prof. Ahmet Yeldenli, Prof. Ahmet Yeldenli, Prof. Cahit Öztelli beylerden aldığımız bu bilgiler bize ışık tutmuştur. Kalecikteki eski tahrir emlak kayıtlarına göre bize verilen temessütte (Tapu) kuzeyi Buğra Köprüsü, batısı Okuf Köprüsü şarkıyesi Bulanık Dağı (Sivri Dağı) yerleşim yeri olarak verilmiş olup şu not düşülmüştür.Ankara iline 76 km, Kalecik ilçesine 7 km uzaklıktadır.

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.