Kalp Sorunu Olan Aşı Karşıtlığı Yapmamalı !

Kalp Sorunu Olan Aşı Karşıtlığı Yapmamalı !

Prof.Dr. Barış Çaynak, çarpıcı bir açıklamaya imza attı.  Covid’e kalp damarları tıkalıyken yakalanan ve kalp krizi geçiren hastaların şikayetleri özellikle akciğer şikayetleri ile karıştığı için daha geç teşhis edildiğini anlatan...

Prof.Dr. Barış Çaynak, çarpıcı bir açıklamaya imza attı.  Covid’e kalp damarları tıkalıyken yakalanan ve kalp krizi geçiren hastaların şikayetleri özellikle akciğer şikayetleri ile karıştığı için daha geç teşhis edildiğini anlatan Çaynak, “Aşı karşıtları, ‘Aşı miyokardit yapıyor, kalp iltihabı yapıyor’ diyorlar. Kalp damarları tıkalı olup Covid geçiren insanlar kalp krizi geçiriyor. Aslında kalp krizi riski altındaki insanlar aşı olsalar, kriz geçirmeden ameliyata gelecek” dedi.

Kalp Krizi Riski

Çaynak, şu bilgileri verdi,

“Aşı karşıtları, ‘Aşı miyokardit yapıyor, kalp iltihabı yapıyor’ diyorlar. Kalp damarları tıkalı olup Covid geçiren insanlar kalp krizi geçiriyor. Aslında kalp krizi riski altındaki insanlar aşı olsalar, kriz geçirmeden ameliyata gelecek. Bunlar Covid geçirdiği için kalp krizi geçiriyor. O yüzden ben hastalarıma aşı olmalarını öneriyorum. Kalp damarları tıkalı bir şekildeyken anlaşılmadan Covid’e tutulduğu için kalp krizi geçiriyorlar. O yüzden kalp damar tıkanıklığı riskiniz varsa, Covid olursanız, çok daha ağır atlatırsınız, kalp krizi geçirme riskiniz artar. Bu yüzden aşınızı olun.”

Mini By-Pass Yapılır

“Covid’e kalp damarları tıkalıyken yakalanan ve kalp krizi geçiren hastaların şikayetleri özellikle akciğer şikayetleri ile karıştığı için daha geç teşhis ediliyor” diyen Barış Çaynak, “Geç teşhis edildiği için de kalp adalesi hasar görerek bir ameliyat kararı almış duruma geliyorlar. Bir diğer riskli durumları da Covid geçirdiklerinden dolayı akciğerlerinin bir açık kalp ameliyatını kaldırabilecek durumda olmayıp akciğer kapasitesinin ve fonksiyonlarının azalmış olması. Burada bizim mini by-pass dediğimiz kapalı kalp ameliyatı bu hastalar için ideal bir cerrahi oluyor. Mini by-pass cerrahisinde göğüs kemiği açılmadığı için ameliyat ile ilgili komplikasyonlar biraz daha az oluyor. Göğüs boşluğuna girilmediği için akciğer travmaları aza iniyor. Bu hastalar yoğun bakımda bir gün kalıyorlar. Ameliyat sonrası ağrı kontrolleri çok daha rahat olduğu için rahatça solunum fizyoterapisi yapabiliyorlar ve 4. gün taburcu olabiliyorlar. Covid sonrası kalp krizlerine yakalanan hastalarda mini by-pass cerrahisi çok ciddi bir alternatif” diye konuştu.(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.