‘Kapatılan Hastaneler Açılsın’ Eylemi !

‘Kapatılan Hastaneler Açılsın’ Eylemi !

Ankara Tabip Odası’nın bileşeni olduğu Hastanemi Açın Platformu Ankara’da kapatılan kamu hastanelerinin yeniden açılması talebini Yüksek İhtisas Hastanesi önünde yaptığı basın açıklaması ile bir kez daha yineledi.

Ankara Tabip Odası’nın bileşeni olduğu Hastanemi Açın Platformu Ankara’da kapatılan kamu hastanelerinin yeniden açılması talebini Yüksek İhtisas Hastanesi önünde yaptığı basın açıklaması ile bir kez daha yineledi.

Eskişehir’in 995 yataklı köklü hastanelerinden Eskişehir Devlet Hastanesinin kapatılmasının ardından salgın döneminde yıkıldığını belirten Platform Sözcüsü Dr. Beyazıt İlhan,  Hastanemi Açın Platformunun verdiği mücadele sayesinde Ankara’da kapatılan hastanelerin  yıkılmasının  ve TTB’nin açtığı davalar ile bu hastanelerin ihaleyi alan şirketlere devrinin engellendiğini belirtti.

Kamu Zararına Dikkat Çekildi

Ancak yine de ülkenin dört bir yanında otuza yakın hastanenin şehir hastaneleri gerekçe gösterilerek kapatıldığına işaret eden Dr. İlhan,  bu hastanelerin kapatılması ile oluşan kamu zararına dikkati çekti. Hastane binalarının çürümeye terk edildiği, tıbbi malzemelerin heder edildiğini kaydeden Dr. İlhan,  Sayıştay raporuna göre 2019 yılında sağlık hizmetlerinden koparılan bu hastaneler için 1 milyon 613 bin 186 TL tutarında elektrik faturası ödendiğini aktardı.

Hastaneler Amacına Uygun Kullanılmıyor

Ankaralıların kapatılan hastanelerin tekrar sağlık hizmetine başlaması için mücadele ettiğini belirten Dr. İlhan, kapatılan hastanelerin sağlık hizmeti sunumundaki payını hastanelerin yoğun bakım, muayene, acil hasta ve yatan hasta sayılarını vererek paylaştı.  Kapatılan hastanelerin Ankara’daki toplam yatak ve toplam başvuru sayısının yüzde 14’üne cevap verdiğini kaydeden Dr. İlhan “Bir yılda 4.692.978 muayene yapılan, 574.006 acil hasta karşılayan, 70.892 ameliyat yapmış, 357 yoğun bakım yatağı, 2590 servis yatak kapasiteli hastaneler şu salgın döneminde amacına uygun kullanılamıyor” dedi. Salgın etkisini sürdürürken bu hastanelerin neden boş bırakıldığını soran Dr. İlhan, Ankaralılar adına bir kez daha “Gelin bu inadınızdan vazgeçin, sağlığımıza daha fazla zarar vermeyin, kapattığınız hastanelerimizi açın” diye seslendi.

Şehir Hastanelerine Hasta Bulmak İçin Kapandı İddiası

Dr. Bayazıt İlhan’ın basın açıklamasını okumasının ardından CHP Ankara Milletvekili Murat Emir söz alarak “Kapatılan bu hastaneler Türkiye’nin yüz akı hastaneleriydi. En az 80 yıldır halka nitelikli sağlık hizmeti veriyordu. Peki neden kapatıldılar? Çünkü şehir hastanesine hasta gerekiyordu. Şehir hastanesindeki ranta hasta bulmak lazımdı. Bunun için kapattılar. Sağlık Bakanlığına soruyorum; Tuzluçayır’da, Altındağ’da kalp krizi geçirenler nereye gidecekler? 30 kilometre ötedeki Bilkent Şehir Hastanesi’ne gidecekler. Arada ölmezlerse tabii. Saray rejimini bir an evvel bu saçma, anlamsız uygulamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz.” dedi. SES Ankara Şube  Eş Başkanı Nazan Karacabey salgın döneminde sağlık çalışanlarının yaşadığı  sorunlara dikkat çekti. Pandemi bize göstermiştir ki hepimiz güvende olmadan hiçbirimiz güvende değiliz diyen Karacabey şunları söyledi:  “Halk sağlığına yönelik taleplerimizin bir an önce karşılanmasını istiyoruz. Koruyucu sağlık hizmetleri ile entegre yataklı tedavi hizmetlerini planlayın. Herkese ücretsiz, etkili, güvenli aşı sağlayın, aşıda ayrımcılık yapmayın. Pandemi döneminde sağlık hizmetleri ile birlikte sosyal hizmetleri de öncelikli olarak uygulayın. Sadaka değil sosyo-destek sağlayın. ‘Yaşatmak için yaşamak istiyoruz. Öfkeliyiz tükendik çünkü ölüyoruz’ diyen sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini karşılayın. Emekçilere yönelik Covid-19’un meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeleri sağlık ve emek meslek örgütlerinin talepleri doğrultusunda çıkarın. Özlük haklarına yönelik taleplerimizi karşılayın. Kronik hastalığı, engeli olan arkadaşlarımız idari izinli sayılsın. Gebe ve emziren anneler idari izinli sayılsın. Ebeveyn iznini uygulayın. Kadın ve çocuk bakanlığını bir an önce açın.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.